Priča iz Posušja: Zašto biti bauštelac pored smilja

‘Što da idem iz ove ljepote, da budem bauštelac ili da radim po 12 sati, kada ovdje mogu solidno živjeti od uzgoja smilja”, kaže Martin Soldo, mladić iz okolice Posušja, koji je s još 11 uzgajivača smilja prošlog tjedna dobio poticaj u okviru projekta FARMA II koji realiziraju USAID i Veleposlanstvo Švedske u BiH.
Dnevni avaz piše kako je Martinova priča posebna. On je sa svojih 26 godina odlučio ostati u svojoj zemlji, iako je mogao birati gdje da ide – od Australije do Njemačke. Tri njegova brata otišla su u Njemačku, tri strica su u dalekoj Australiji. A Martin je ostao. Neće on nigdje. Prije dva tjedna se i oženio.

”Od proizvodnje smilja ne možete se obogatiti, ali možete pristojno živjeti. Da nije bilo ovoga, ja bih vjerojatno sada bio u Njemačkoj. Na smilju morate raditi mukotrpno i zasaditi dovoljne količine da biste od toga mogli živjeli”, govori Soldo.

Njegova farma ”Soldo Mont” jedna je od 12 koje su dobile poticaj. Ugovori su potpisani u Mostaru, a onda se izaslanstvo USAID-a i Veleposlanstva Švedske s novinarima zaputila prema Soldinoj plantaži.

”Ovo je samo dio plantaže”, objašnjava Soldo pokazujući manju plantažu i dodajući da iza brda ima pet hektara.

Kamenjarom i kršem sela Broćanac nadomak Posušja, gdje je novinare ugostio Martin sa svojom obitelji i gdje se okupilo pola sela da proslave potpisivanje ugovora u okviru projekta FARMA II, godinama su tekle rijeke novca.

”Ima jedna priča o tome kako su ovdje dolazili ljudi iz Imotskog i brali smilje. Mi tada nismo ni znali šta je to. Kada smo ih pitali šta beru, odgovarali bi: ”Ma ništa, onako nešto za čaja””, prepričava Martinov susjed.

Da se uzgoj smilja itekako isplati, govori i sljedeći podatak: za litar destiliranog eteričnog ulja proizvedenog od tog ljekovitog bilja moguće je dobiti čak 1.500 eura. Sve to je bio dobar poticaj za smiljomaniju u Hercegovini, piše Avaz.

”Nakon inicijative kultiviranja koja je potpomognuta prvim našim projektom FARMA, situacija se dramatično promijenila. Danas površina na kojoj se uzgaja smilje premašuje 1.000 hektara, s tendencijom da se još više proširi, a proizvođači se suočavaju s problemom limitiranih kapaciteta za preradu. Zbog toga smo kroz projekt USAID/Švedska FARMA II odlučili podržati razvoj ovog sektora. Osigurali smo 700.000 KM iz grant fondova za 12 proizvođača”, rekao je Avazu Peter Duffy, direktor USAID-a u BiH.

25 komentara

 1. Dobro zivis na kruvu i vodi

  Like(1)Dislike(1)
 2. Bravo Martine. Al u poljoprivredi imaš velik rizik led, krupa i slične vremenske neprilike, tako ja se ne oslanjam na poljoprivredu. Al Martine svaka čast.

  Like(4)Dislike(0)
 3. Koji umontirani clanak… Fuj!

  Like(7)Dislike(1)
 4. Pola odnio led, trećinu voda. Daj ne blesirajte ljude sa glupim i neistinitim člancima. Prije godinu i po objavljivali ste kako sa duluma smilja prihod ide od 5 -7 tisuća KM. Pa tek prinosi ” do kilu po sadnici” i takve nebuloze. Realnost je 250 g po sadnici i cijena 1,5 do 2 KM. Litar destiliranog smilja od 800-1200 EUR pa vi onda procijenite što raditi.

  Like(8)Dislike(0)
 5. Vidićemo te za 2 godine šta ćeš radit a koliko čujem već sadiš drugu kulturu držim ti fige daj bože da uspiješ

  Like(2)Dislike(0)
 6. Bravo martine

  Like(1)Dislike(1)
 7. Tko je dijelio poticaje i kako ih dobiti? Zašto se ti poticaji ne podijele sirotinji koja sadi 5.000-20.000 sadnica, takvih je najviše i kad bi se takve poticalo manjim iznosima i cijelo bi društvo imalo više koristi? Martin je dobar dečko očito i naivan on izlazi u javnost i govori o poticajima a tko su ostali koji su dobili i koji su novci u igri?
  Daju se poticaji onima koji su već dobro zaradili i koji već imaju sredstva da otkupljuju smilje za ostale nema ništa, oh kako poznata priča.

  Like(7)Dislike(0)
 8. Ajde majketi sta lazete vise ovaj i ovako napaceni narod..da mi je samo znati koliko je dobija za ovu pricu..nece sirotinja dobit poticaj ..iz prve ruke znam da se jos nista ne zna ni oce li se uopce otkupljivat i kolika ce bit cijena..a jos malo i vrime berbe..sto ne napisete koliko je jadnika napustilo parcele smilja jer im vise ne mogu stizat kopat i placat dnevnice..lako je brabcit iz ladovine uz ladnu pivicu i lagat narod..

  Like(2)Dislike(0)
 9. bitno je poticaj ostvarit jebes cmilje

  Like(3)Dislike(0)
 10. Ostalo čojeku sadnica pa ih treba uvalit nekome.
  Navali narodee

  Like(2)Dislike(1)
 11. Martine ima u mene 15 tisuca sadnica smilja..eko uzgoj motika u ruci svu godinu..ajde kad si tako pametan otkupi i moje da nisam dzaba kopa..Evo raspitiva sam se u svim destilerijama jos niko nista nezna oce li ga uopce utkupljivat..evo platija bi ja i destilaciju pa donija ulje kuci ali sta cu njega..probala baba lani zacinit salatu jos i kavode obatalila..jadan ti sam u sto se upeklja

  Like(4)Dislike(0)
 12. Martin je samo izlog. Prave lisice koje su uzele te pare su negdi po uredima javnih sluzbi i poduzeca

  Like(4)Dislike(1)
 13. Martine srica ti je pa ovo sad ne citaju oni sto na ovom suncu okopavaju litavac i slatkovinu u cmilju i najverovatnije gore na suncu dzaba..daj Boze da se ne budu bez veze mučili..jesi li ti svoju mladu istra na sunce da okopaje ili je sad negdi na manikuri i pedikuri..mislim kako si dobija poticaj pa ima se moze se..

  Like(3)Dislike(0)
 14. MOZE LI PAMUK U PAMUKOVINI

  Like(1)Dislike(0)
 15. “Kiki riki pamuku ja te sijem zamuku”
  Ganka iz 1950. godine kad je komitet donija odluku da se sadi pamuk, kikiriki i sirak.
  Koga je zapa sirak taj se jadnati majka te napasti nije moga rješit još godinama, a ništa nije vridija, niko ga nije tija otkupit.

  A Bože te sačuvaj “pametni glava”

  Like(3)Dislike(0)
 16. Ja sam vec davno pisa o Martinu i njegovu katakteru jer ga vrlo dobro poznajem ali ovi izbrišu moj komentar

  Like(2)Dislike(0)
 17. Čitam komentare i ne virujem!!toliko ljubomore,jada i bezobrazluka..kako vas nije stid?momak koji je sve sticao sa svoje 2 ruke dok ste vi po šankovima visili i ko pravi birtijaši razglabali o tome ko je koliko ukra..šta vas briga Di je njegova mlada,nema potrebu da radi kad ima sposobnog muza i neka je tako!!ko vam je kriv..ko vam je govorio da sadite smilje..?sami ste pali sami se ubili!!i ja prva sam ga sadila i vidim nema od toga ništa,Tj nemam vremena ni toliko mudrosti za ući u ovakav posao te sam odustala jer nisam odmah dobila zaradu od 10 000 km.to nije samo moje razmišljanje nego svih vas..pljujete vi Ljubušaci dok vam se Arapi na Kravicama kupaju a vi im skute ljubite..bitno je se na svog okrenuti!!pozdrav za sve Jude,evo vam obraz

  Like(0)Dislike(9)
 18. Cmiljane. Napisi ponovo

  Like(2)Dislike(0)
 19. Mislim da je svaki posao jednako vrijedan jeli tako lose biti baustelac?
  Ako sadis smilje sam, mislim da je jednaka tezina posla,jedino tko dovede ljude u muci da mu skoro pa besplatno sade onda se isplati

  Like(0)Dislike(0)
 20. Zasto brisete komentare koje nikog ne vrijedjaju, osim sto su istina??? I vi se prodali???

  Like(0)Dislike(0)
 21. Samo naprid Martine a ja odo za njemacku jer kodnas samo mogu zivit politicari i lupezi

  Like(0)Dislike(0)
 22. Martine cuvaj ”jabuku” posto procitah da si se tek ozenio,jer ako se uzdas u cmilje nahebat ces ko zuti..;)

  Like(2)Dislike(0)
 23. Evo otkupljivac u ljubinju izbacio cijenu 1 do 1.3 za keš pogledajte na piku nije laznjak ispravan je broj gazde iz cg

  Like(0)Dislike(0)
 24. otkup bršljana cijena

  Like(0)Dislike(0)
 25. Dašta poticaj ta neće neki goljo seljo, nego koji već ima i zna kako do poticaja. Para na paru, fukara na fukaru, uvijek bilo i bit će.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.