Priliv novca iz dijaspore tri milijarde KM godišnje

U 51 zemlji svijeta boravi oko dva milijuna osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Već dugo svjedočimo stabilnom prilivu novca od naše dijaspore, koji na godišnjem nivou doseže iznose od oko tri milijarde KM, a što čini i do nevjerovatnih 15 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda naše zemlje, izjavila je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

Uprkos tome, naglasila je, država nema pravno uređen odnos sa iseljeništvom. Istina, postoji nekoliko dokumenata i zakona kojima su određeni odnosi sa iseljeništvom djelimično regulirani, ali ne i dovoljno.

Podsjetila je kako je Vijeće ministara BiH krajem prošle godine donijelo odluku kojom je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženo da pripremi prijedlog politike o saradnji sa iseljeništvom, što će biti preduslov za zakonsko reguliranje ove oblasti.

– Uskoro će biti okončano formiranje radne grupe, u čijem sastavu će biti predstavnici više državnih i entitetskih institucija, a predstavnici iseljeništva će biti konsultovani u svim fazama izrade te politike. To će biti sveobuhvatan dokument kojim će se utvrditi oblici suradnje države i dijaspore i regulirati odnosi i suradnja u svim oblastima. Na taj način će se utvrditi i obaveze institucij a prema iseljeništvu, tako da suradnja sa iseljeništvom neće ovisiti o dobroj volji predstavnika institucija, već će biti njihova obaveza – rekla je Borovac za “Oslobođenje”

1 komentar

  1. Vecina BiH stanovnika bi pocrkala od gladi da nije dijaspore.
    Vrijedno,sposobno,posteno je napustilo bih,samo su ostali
    jadni,stari,nemocni a I oni lini I lopovsko -politicki osigurani.

    Like(3)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.