Primaju socijalu u Njemačkoj pa je moraju vratiti

Još 170 radnika iz BiH krenut će idućih dana put Njemačke. Ovog puta u oblasti medicine, čime je nastavljen val iseljavanja u ovu zemlju. Ipak, premda se većinom pišu hvalospjevi o odlascima, rijetko se pokazuje druga strana medalje. Večernji list doznaje kako se radnici koji nanovo dođu prijavljuju za socijalnu pomoć i mnogi na kraju ostanu bez nje, pa se dovode i u situaciju da osim što moraju vratiti novac, budu i kažnjeno gonjeni. Naime, Nijemci pitaju za bilo koji honorar, pa i možebitno iznajmljivanje zemljišta, stana ili bilo koje druge imovine koju osobe imaju u BiH i ako se bilo što zataji mogu nastati problemi.

Stjepan Bingula koji pomaže pri zapošljavanju radnika iz okruženja u Njemačkoj i koji uređuje nekoliko web stranica za pomoć u ovoj zemlji, između ostalih, postavio je nekoliko pitanja: Imate li vi ili bilo koji član obitelji imovinu? Zemlju ili nekretnine (i u matičnoj zemlji)? Novac, potražnje i slično (i u matičnoj zemlji)? Pokretnu i nepokretnu imovinu, zlato, auto (i u matičnoj zemlji)? Ostalu imovinu, štedne ugovore i slično (i u matičnoj zemlji)? Molim sve zagovaratelje socijale da ovo dobro pročitaju i razmisle: imaju li svi koji istu primaju na nju pravo? Svatko tko mora vraćati nepravno primljen novac je mutio i lagao i na kraju su ga uhvatili. Tada je kriva država jer ‘jaše’ jadan, gladan narod, mrze ih jer su stranci, ne daju im živjeti. Njemačka je predivna zemlja. Svi ljudi imaju ista prava, svi mogu i smiju raditi i imaju sve mogućnosti za lijep život. Zato, ostavite se socijale i kojekakvih pomoći po sustavu ‘zašto da ne uzmem kad je besplatno?’. Sve ‘besplatno’ kad-tad dođe na naplatu, ustvrdio je Bingula

4 komentara

 1. Članak istinit.
  Jedna osoba iz moje šire obitelji slično prošla.
  Vratila do zadnjeg novčića i još kazneno gonjena.

  Dok god ne bude i kod nas tako od države nema ništa.
  Vratiti sve bespravno uzeto i još masno platiti kaznu kao primjer da odvrati druge od kriminalnih radnji..
  Tek onda država može naprijed, i tek onda možemo reći da ima smisla i da ima nade.
  Čovjek je pohlepno biće, a njegova pohlepa je najniže vrste, nepoznata čak i u životinskom svijetu.
  ta pohlepa se mora kontrolirati zakonom ili smo izgubljeni.

  Like(1)Dislike(0)
 2. za njemce, a ne kao kod nas imaju po pet poslova I onda jos prijavljuju se u hrvatsku da I od tamo uzmu…I onda vele kako se znaju snaci,a kriminalci na kvadrat!

  Like(2)Dislike(2)
 3. Kaće naš Dragan Čović počet vtaćat svoj plijen

  Like(0)Dislike(0)
 4. Taj Bingula vam je obicni prevarant

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.