Pripremite se na čekanje: Počinju strože kontrole na granicama

Duža zadržavanja na graničnim prijelazima Hrvatske i Slovenije se očekuju od petka, kada službeno počinju sustavne i strože provjere na vanjskim granicama Schengena za sve putnike, upozoreno je jučer iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Zbog usvojenih amandmana na Zakon o schengenskim granicama, Slovenija će od 7. travnja uvesti pojačan sustav provjere putnika na svojim graničnim prijelazima, a ista procedura primjenjivat će se kod Granične policije Hrvatske.

Novom uredbom Europskog parlamenta i Savjeta promijenili su se važeći standardi obavljanja kontrola na granicama i to se posebno odnosi na građane Europske unije, pišu Nezavisne novine.

“Do sada je bilo dovoljno da pripadnici granične policije obave osnovnu kontrolu brzom i jednostavnom provjerom valjanosti putnih dokumenata građana Europske unije. Međutim, zbog spomenute uredbe, njihovi dokumenti će se morati provjeriti u Schengenskom sustavu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrebljene, izgubljene i oštećene putne dokumente”, navode iz BHAMK-a.

Kako ističu, službenici Granične policije Slovenije će detaljno provjeravati putne dokumente svih osoba pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prijelazu.

Ova uredba o sustavnim provjerama ne predviđa bilo kakve izuzetke.

Zbog svega toga, procedure granične kontrole će trajati znatno duže, a produžit će se i vrijeme čekanja na prijelaz granice s Hrvatskom na pojedinim graničnim prijelazima, posebno u vrijeme praznika i turističke sezone.

Ove sustavne provjere su uvedene u cilju sprječavanja bilo kakvih prijetnji za sigurnost i javni red država članica EU, bez obzira na porijeklo prijetnji, što je i bio razlog da se u provjere uključe i građani EU.

Uzrok uvođenja sustavnih provjera može se pripisati i pojavi stranih terorističkih skupina

Novinari nisu uspjeli saznati hoće li biti strože kontrole za državljane BiH pri ulasku u EU kada je u pitanju posjedovanje odgovarajućeg novčanog iznosa, od 35 do 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU-a i dokaza o iznosu.

Dokumenti će se provjeriti u:

  • Schengenskom sustavu informacija (SIS)
  • Interpolovoj bazi podataka
  • Državnoj bazi podataka

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.