Pročitajte tko ima najviše benzinskih crpki u Federaciji BiH?

U Federaciji su registrirane 623 benzinske crpke, koje su uključene u sustav nadzora i kontrole prometa naftnih derivata, podaci su Federalnog ministarstva trgovine, izvještava Indikator.ba.

Najviše benzinskih stanica ima Energopetrol 57, a raspoređene su širom Federacije BiH. Holdina, tvrtka-kćerka hrvatske INA-e, ima 39 benzinskih stanica.
Među ostalim većim igračima izdvajaju se Hifa Petrol Tešanj i TI Oil Bila koji imaju po 29 benzinskih crpki. Dok je HIFA najvećim dijelom zastupljena u središnjem dijelu BiH, kao i području Tuzlanskog kantona, TI Oil je snažno prisutan u Srednjebosanskoj županiji i Hercegovini, ali ima ga i u drugim dijelovima BiH (između ostalog, dvije crpke u Zenici).

Podružnica slovenskog Petrola – Petrol BH Oil Company – posjeduje 26 benzinskih crpki i također je prisutna u značajnom dijelu BiH.

Bitan igrač na tržištu Federacije BiH je i G-Petrol, koji je preuzeo OMV-ove objekte i sada ima 21 benzinsku crpku, od čega pet u Sarajevu.

Nestro Petrol, koji se tek prije nekoliko godina počeo širiti u Federaciji BiH, već ima 10 benzinskih crpki. Isto toliko, ali raspoređenih u Bihaću i drugim gradovima Unsko-sanskog kantona, ima i kompanija Čavkunović.

Ostali subjekti u maloprodaji naftnih derivata su uglavnom lokalni igrači, koji imaju po četiri-pet benzinskih crpki, a takođe veliki je broj i onih koji imaju po dvije benzinske ili samo jednu.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.