Pročitajte usvojene zaključke skupa ”Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti”

U organizaciji Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Međugorju je održan završni sastanak Organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti”.

Sastanku su nazočili predstavnici Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH, Odjela za znanost i obrazovanje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora te Instituta za društveno-politička istraživanja Mostar, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Zaključeno je kako je skup u Neumu organiziran sukladno najvišim standardima te da predstavlja početak sustavnog znanstveno-stručnog bavljenja položajem Hrvata BiH u odnosu na europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, na čemu će se i u predstojećem razdoblju posvećeno raditi.

Na sastanku su usvojeni i sljedeći zaključci koji predstavljaju cjelovit odraz sadržaja znanstveno-stručnog skupa “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti”:

1. Hrvati BiH su autohton narod Bosne i Hercegovine i u povijesno-političkom smislu nacija koja tvori BiH zajedno s druga dva naroda i ostalim njezinim žiteljima. Znanstveno-stručnim skupom “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti” nacionalni identitet Hrvata BiH je na akademskoj razini dodatno artikuliran i situiran unutar europskog vrijednosnog sustava.

2. Političke vrijednosti federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja najprikladnije su za trajno uređenje odnosa između zajednica i održivu organizaciju pluralnih društava kao što je Bosna i Hercegovina, a temeljene na uzajamnom priznanju, poštivanju i suradnji vođenom načelima kompromisa, dijaloga i konsenzusa.

3. Konstitutivnost, kao neupitna povijesno-tradicijska odrednica države Bosne i Hercegovine, verificirana i njezinim Ustavom, nije u suprotnosti s političkim vrijednostima suvremene Europe. Naprotiv, ona je temeljna odrednica višenacionalnih država Europe, svijeta i višenacionalnog karaktera BiH kao države triju nacija, koje, uz etničke, imaju i jasno određene političke identitete, te jasan putokaz na kojim principima je nužno organizirati europsku Bosnu i Hercegovinu.

4. Znanstveno-stručni skup “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti” je početak procesa koji će se nastaviti kroz posvećen rad njegovih sudionika i u idućem razdoblju. U ožujku 2018. godine održat će se nastavna konferencija koja će ponuditi konkretne odgovore na pitanja o uzrocima neravnopravnosti Hrvata BiH, svim njezinim pojavnim oblicima i načinima njihova otklanjanja. Tada će se ponovno okupiti hrvatska akademska, intelektualna, stručna i politička elita, s ciljem ocjene stanja i kretanja u različitim sferama društvenog i političkog života Hrvata BiH.

5. Pozivaju se šira akademska, intelektualna, kulturna, društvena, politička javnost i mediji na izgradnju europske političke kulture u BiH i aktivnu promociju njezinih vrijednosti. Ta je opredijeljenost nužna pretpostavka demokratskog razvitka Bosne i Hercegovine i njezine dugoročne stabilizacije kroz društvenu, političku i kulturnu europeizaciju i emancipaciju.
Posebno je značajna činjenica da je na skupu prepoznata potreba za kontinuiranim znanstveno-stručnim angažmanom na predmetnom i relevantnim srodnim područjima istraživanja, navodi se u priopćenju.

4 komentara

 1. Moj dragance nemore ti ni sv.ante pomoc,ti si prazna puska i odmakni se od struke jer ces i njih zatrovat i povuc za sobom

  Like(0)Dislike(2)
 2. Moze se se zamisliti dragan i politicka kultura,kad laze cim je zinuo.Sramota hrvatskog naroda,ovdje je rjec vrijedila vise od necijeg potpisa!

  Like(0)Dislike(2)
 3. HRVATI U BOSNI BEZ SVOJE DRŽAVE.

  BOSNA I HERCEGOVINA JE U MRKONJIĆU,NA ZASJEDANJU ZAVNOBIHA DEFINIRANA KAO: NI HRVATSKA ,NI SRPSKA ,NI MUSLIMANSKA ,VEĆ I HRVATSKA I SRPSKA I MUSLIMANSKA ,REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA.

  A DANAŠNJE STANJE JE STANJE UJDURME HRVTASKOG ,KRUPNOZUBOG, KATOLIČKOG PROZELITA ,HRAVTSKOG NACIŠOVINSTA ,FARNJE TUĐMANA I VELIKOSRBINA ,CERIBAŠE MILOŠEVIĆA.

  DANAŠNJE STANJE JE POSLJEDICA PODJELE BOSNE IZMEĐU TA DVA ZLOČINCA ,KRAJA 2O-TOG VJEKA ,OBADVA POSLUŠNIKA SVOJIH CRKAVA.

  POSEBNU ZASLUGU ZA DANAŠNJE STANJE U BOSNI IMAJU KATOLIČKA CRKAV ,ONA , DOMINANTNA IZ HERCEGOVINE, KOJA JE SLJEDBENICA KRIŽARSKOG DUHA I PRAKSE ,RATNOG ZLOČINCA , NON PLUS ULTRA, STEPINCA I NABISKUPA ŠARIĆA , KOJI NIJE SJEO PRED SUD PRAVDE

  U PORATNOM RAZDOBLJU KAO NJEGOV UČITELJ STEPINAC ,VEĆ JE ZAVRŠIO SVOJ ZLOČINAČKI ŽIVOT NEGDJE U ENKLAVI JUŽNO-AMERIČKIH PAMPASA ,KOJI MU JE OSIGURAO VATIKAN ,A SERVISER TOG BIJEGA I SMJEŠTAJA BIO JE OPAT ,FRATAR, DRAGANOVIĆ.

  I TKO TO DANAS POSTAVLJA PITANJE RAVNOPRAVNOSTI BOSANSKIH HRVATA SA OSTALE DVIJE NACIJE. TKO SE TO DANSA PREDSTAVLJA BRIŽNOM INSTITUCIJOM ILI POJEDINCEM OSIM OPET ONE ZLOGLASNE CRKVE IZ TUĐMANOVOG VJERSKOG RATA U BOSBNI I HERCEGOVINI. GLAVNI KRIVAC ZA DANAŠNJE STANJE JE OPET CRKVA IZ HERCEGOVINE , PROIZVOĐAČ ZLA I NESKLADA SUŽIVLJENJA GRAĐANA HRVATSKE NACIONALNOSTI SA OSTALIM NACIJAMA U B OSNI I HERCEGOVINI.

  NARAVNO ,NE PODCJENJUJEM ,DANAS SVE NACI-ŠOVINIZME U B I H KOJI SU SE RODILI U VRTLOGU RATA KOJEG SU PLANIRALI I IZVODILI TUĐMANOVI POTOMCI STEPINČEVIH KRIŽARA KOLJAČA I SRPSKIH NAJZLOGLASNIJIH BARBARA PRAVOSLAVNE PROVENIJENCIJE ,BRADATIH SPODOBA ,MODERNIH DRAKULA. TA DVA NACI ŠOVINIZMA PROBUDILI SU ZAPRETANI ,ONAJ ISLAMSKI ,FEUDALNE PREDIKACIJE ,PA JE DANS ,RAZVIDNO DA SE NEKADAŠNJA JEDINSTVENA BOSNA IZ NOR-A IZGUBILA BEZ TRAGOVA NJENOG POSTOJANJA. PA SE TREBA ZAPITATI :TKO TO PRAVI RAZDOR U BIH ,OSIM VJERSKIH USTANOVA I NJIHIOVIH CERIBAŠA, JER NITKO DRUGI NEMA NIKAVOG INTERSA DA NE ŽIVI U ZAJEDNICI JEDNAKIH KAO NEKADA. HRVATSKA NEMA ŠTA DA TRAŽI TAMO OSIM DA TRAŽI SVOJU UJDRMU ,POLITIČKU I VJERSKU RADI POLITIČKIH UTJECAJA ,A ONI SE UVJEK PRETVORE I U ONE NACIONALISTIČKO-VJESKE. SRBI , DANAS U BOSNI POSEBNO KORISTE TU PODIJELJENOST ,U ČEMU IMAJU POTPORU OD NACISTIČKIH ELEMENATA SRBIJE, RASPIRUJUĆI ONAJ PRAVI SVETOSAVSKO –ČETNIČKI ,KOLJAČKI NACIZAM.

  ETO ,DANAS BI SE MOGLO REĆI DA JE KRUPNOZUBI ,KATOLIČKI PROZELIT, TUĐMAN, POSMRTNO POSTIGAO ONO ŠTO JE NEUKO TVRDIO DEVEDESETIH GODINA ,DA BOSNA NIKADA NIJE BILA DRŽAVA .DA JU JE NAPRAVILA KOMNUNISTIČKA PARTIJA JUGIOSLAVIJE ,ODNOSNO DA JE ONA KOMUNISTIČKI ISPRDAK, ODNOSNO , KOMUNISTIČKA UMJETNA KONSTRUKCIJA.

  ETO,GOSPODIN TUĐMAN , SAMOUKI POVIJESNIČAR ,ZATUCANI KATOLIČKI PROZELIT ,NIJE STIGAO DA SAZNA DA JE BOSNA, KAO DRŽAVA STARIJA OD HRAVTSKE .ALI TAKO MUDRUJU SVI NEUKI LJUDI, A POSEBNO VLADARI ,PA PROIZVEDU NAJVEĆA ZLA KOJA NI NAJPAMETNIJI NASLJEDNICI NISU U STANJU RACIONALNO RIJEŠITI .POSTILGLI STE JEDAN OD CILJEVA ,PODIJELILI STE BOSNU SA VAŠIM VJERSKIM PAJDAŠEM MILOŠEVIĆEM , A MUSLIMASKI FEUDALNI ,ISLAMISTIČKI ŠOVINIZAM ISKOČIO JE I HLAPLJIVO SE INSTALIRAO GDJE GOD JE MOGAO I NEMOGAO. KAD GOVORIM O NACIŠOVINIZMU I NJEGOVOJ EKSPANZIJI ,NARAVNO ,NE POISTOVJEĆUJEM NIJEDAN NAROD SA TIM AMBICIJAMA KOJE SE RAĐAJU I PROVODE U CENTRIMA VJERSKIH FUNDAMENTALISTIČKIH AMBICIJA, U SLUŽBENIM INSTITUCIJAMA. PA JE DANASNJA BOSNA I HERCEGOVINA, AMERIČKO-VATIKANSKO-ATLANSKI VILAJET, PODIJELJEN NA TRI VJERSKA PAŠALUKA :ONAJ SRPSKI, ČETNIČKO-PRAVOLSLAVNO-SVETOSAVSKI-ZALOČINAČKOG DUHA I NAUMA;ONAJ, MUSLIMASKO-ŠERIJATSKO-FEUDALINI I ONAJ , TREĆI,STEPINČEVSKO-ŠIROBREŠKI –KRVOLOČNO KRIŽARSKI.

  Like(0)Dislike(0)
 4. POŠTOVANA I UVAŽENA FREDAKCIJO JA SAM AUTOR GORNJEG,KOMENTARA =HRVATI U BOSNI BEZ SVOJE DRŽAVE.=
  POZDRAVLJAM VAS I MOLIM DA UVAŽITE MOJ ZAHTJEV I OZNAČITE AUTORA!!

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.