Proizvođači duhana nezadovoljni poticajima, predsjednik Udruge dao ostavku

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnoga ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, usvojila je program poticaja za poljoprivredu, utvrđenih proračunom FBiH za 2017. godinu u iznosu od 65,700.000 KM. Od toga se na poticaje za biljnu proizvodnju odnosi 10,400.000 KM, a na animalnu 52,200.000 KM.

Kako objašnjava resorno ministarstvo, u programu novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2017. godinu realizirat će se prioritetne mjere novčanih potpora prema modelu poticaja i unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i povećanja obujma korištenja poljoprivrednoga zemljišta u cilju jačanja konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu.

Umanjeni poticaji

Nakon što je program usvojen, u Posavini su se oglasili duhanari te istaknuli svoje nezadovoljstvo programom, ali i cjelokupnim stanjem u duhanarstvu. Proizvodnja duhana u Posavini je u stalnoj višegodišnjoj stagnaciji i teško je, kažu, u ovakvim uvjetima povratiti nekadašnji obujam proizvodnje.

Prema novom programu za 2017. godinu, poticaji su svedeni na 1500 KM/ha, čime su duhanari u Posavini nezadovoljni i dovedeni u iznimno težak položaj.

– Kad sam preuzeo dužnost predsjednika Udruge proizvođača duhana u Posavini, bilo nas je 526 proizvođača duhana. Udruga je za cilj imala borbu za veće poticaje u ovoj proizvodnji, ali i ulaganja u moderniziranje proizvodnje koja je dosta zahtjevna i traži stručnost. Duhan s prostora Posavine je iznimne kvalitete, ali zahtijeva mnogo truda i, na koncu, njegova kvaliteta i kvantiteta u velikoj mjeri ovise o klimatskim uvjetima. Tad smo imali 1,70 KM po kg, ali, nažalost, 2011. godine stupio je na snagu zakon prema kojem smo poticaje odredili prema zasađenim površinama, istaknuo je Đuro Kopić, predsjednik Udruge duhanara PŽ-a, piše Večernji list.ba.

Ostavka predsjednika Udruge

Za ovu godinu program poticaja utvrđen je u iznosu 1500 KM/ha, a proizvođači ističu kako im problem pravi i niska otkupna cijena duhana.

– Troškovi proizvodnje porasli su i do 30 posto. Mi u Posavini proizvodimo dva tipa duhana, berley i virginija, a za sušenje virginije trošimo dosta energije. Na sve to, pritisnuo nas je i problem nedostatka radne snage koja je u našem slučaju sezonska, rekao je Đuro Kopić i naglasio:

– Zbog iznimno lošega stanja zahvalit ću svima koji su me izabrali i odstupit ću s dužnosti predsjednika Udruge. Zna se koji su problemi, a ja ne želim biti predsjednik udruge koja ima 7-8 proizvođača.

3 komentara

 1. Duhan može ući u masu za poticaje samo ako se osigura legalan otkup duhana, a poticaji se isplaćuju po količini duhana danog u otkup. Duhanske prerađevine kontrolira država posebnim tarifnim i poreskim modelima kao i gorivi i alkohol.
  Kako netko može tražiti poticaj na duhan od države, a duhan prodaje po švercu, na taj način vrši utaju poreza, a iz porezne mase traži poticaje. To je posve kontradoktorno, osobno licemjerno, a i protuzakonito je stavljati u opticaj robe koje plodliježu posebnim državnim porezima i kontroli.

  Zato mi ovi članci i ovi poticaji nikako nisu jasni.
  Čovjek koji je ispekao 1000 litara rakije i prodao je u Bosni na pijacama takođe može tražiti poticaj. Nelogično, ali istinito.

  Like(1)Dislike(2)
 2. Bgt ne prdi neznaš šta pričaš

  Like(1)Dislike(0)
 3. Ne seri

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.