Proizvodnju duhana spasiti uz pomoć države

Teško je čak i rođenom uz duhan objasniti veze i spone između duhana i većine izlagača na znanstveno-stručnom skupu “Duhan u BiH – jučer, danas i sutra.” Gotovo iz svake riječi frcale su nostalgija ili sjeta.

Na jednoj strani potencira se cjelogodišnji rad, skromna ili nikakva zarada, problemi s “monopolcima” i “prociniteljima”, a o “finacima” i “žandarima” da se i ne govori, a na drugoj iz diskusija, čak i kod skeptika, izvire žal za vremenima duhana uz priželjkivanje njegovog povratka. Dio tajne u nespojivosti takvih osjećaja nazire se iz diskusije prof. dr. Frane Ljubića koji je, pričajući vlastita studentska iskustva, kazao:
Kad bih uspio pronijeti do Zagreba samo dva kilograma duhana, koji se tada pakirao u ‘košulje’, mogao sam platiti dom i hranu u studentskoj menzi za cijeli mjesec!

Duhan je bio katedra o životu

Prema tome, duhan nije bio samo “vaga”, kako se zvao otkup, nego i prilika za dodatnu zaradu, a prije svega sigurnost. U anketi koju je vršio prof. dr. Marko Ivanković za potrebe znanstveno-stručnog skupa, čak 93,33 posto zanimanje prema duhanu obrazlaže činjenicom da je bio siguran izvor prihoda! Direktor Ivanković je, uz činjenice da privatni kapital nije pokazao zanimanje za oblast duhanarstva, rekao je da na svijetu ne postoji proizvodnja duhana bez monopola. Današnju proizvodnju u Hercegovini je procijenio na 10 – 15 vagona, što je jedva koji postotak od nekadašnjih količina. Bio je jasan da nema povratka na staro, ali da se za hercegovački tip duhana mogu pronaći “tržišne niše”, u prvom redu za rezane duhane, jer je hercegovački duhan jedan od rijetkih u svijetu koji se može sam pušiti.

Revitalizacija moguća

Dr. Ivanković se osvrnuo i na zdravstveni segment prema kojemu ispada kako je “duhan kriv za sve moderne bolesti”. Kampanja o štetnosti duhana počela je 1945., a od tada do danas na Zemlji su u raznim pokusima “eksplodirale 542 nuklearne bombe”. Većina izlagača, pak, kazala je da ponovno vrijedi pokušati proizvoditi duhan.

Marko Vukoja, predsjednik Udruge hercegovački ravnjak, prezentirao je projekt koji nudi oko 1000 radnih mjesta! Prema projekcijama, za spas duhana on bi se uzgajao na za to prikladnim tlima, u prvom planu bila bi proizvodnja rezanog duhana. A sve bi se odvijalo uz potporu države.

6 komentara

 1. Nemojte molim vas i sa duvanom napravit rusvaj.
  Držite se vi egzotičnih kultura, duvan ostavite sirotinji ko i dosad.

  Like(4)Dislike(0)
 2. okanite se vi diskusija,ili diskutirajte dok ja rezem pa otjerah pomalo do kupca. Meni pare a vi sastancite ko vam jebe mater. tako ste se u cmilje upetljali pa sta ste pozitivno uradili,mrs magarci jedni.

  Like(8)Dislike(1)
 3. Vibi nudili za kilo duhana 3km koji ste lopovi neće moći ove noći sadimo sam duvan nedaj Bože daga sadim podržavam švercere da preživio od duhana platitega pošteno pa neće biti šverca nemojte samo mislit nasebe Bog vam prosvitlijo pamet.

  Like(2)Dislike(0)
 4. Po pun brocak sam nosio u Zg.za vrijeme školovanja u 60. i nikada nisam uhvaćen.
  Što misli ova današnja omladina kako su se većina u ono vrijeme školovalo.
  Nikada ga današnja omladina nebi sadila i o njemu radila.
  Lino,lino i prelino.

  Like(1)Dislike(1)
 5. Pa škija, normalno da neće raditi omladina, jer recimo ti i ljudi kao ti koji su znali što znači nemati ni za kruva sada ostvare svojoj djeci sve za život i kažete neću da se pate ko ja.
  Ustvari im činite medvjeđu uslugu.
  Još vas ismijavaju i zajebaju zbog toga.

  Like(1)Dislike(0)
 6. Marko Ivanković ne otkriva Ameriku kad ističe da se Hercegovački ravnjak može pušiti bez primjesa , to svi
  rođeni na ovom kamenu znamo , znamo da je pokasno saznao što su to autohtoni duhani , najljepše je u životu rješiti sve materijalne uvjete pa još malo postati “akademik” , a biti sjetan na duhan. Jadno , ali sve je prolazno , pa i pisanje ovih gluposti o duhanu .
  Duhan treba imati cijenu u nivou cjene jednog kilograma teletine za jedno kilo duhana / misli se na kvalitetan duhan/.platiti ga odmah poljoprivredniku , pa sve dalje oblike proizvoda uobličiti u normalne zakonske okvire .

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.