PROJEKT „KUTIJA“: Prepoznat je naš trud, ali i ljepote ljubuškog kraja

Federalno ministarstvo kulture i sporta BiH prije nekoliko dana je objavilo rezultate natječaja „Mladi i naslijeđe“. Ovogodišnji odziv učenika i nastavnika rezultirao je dolaskom preko 900 učeničkih radova, a odabrati najbolje bio je težak posao, jer svi su zaslužili nagradu i uložili veliki trud i rad.

Među nagrađenima su  i Simona Barišić, Gabrijela Novak te Maja Vukojević, učenice prvog razreda Gimnazije Ljubuški. One su, naime, dobile prvu nagradu za inovativnost u predstavljanju kulturnog  naslijeđa. Kroz svoj projekt „Kutija“ željele su prikazati sve ono što je karakteristično za općinu Ljubuški, odnosno predstaviti  povijesne i kulturne znamenitosti te ukazati potencijalnim posjetiteljima na sve one ljepote koje krije ljubuški kraj.

 Zaslužena nagrada

„Učenice su se za ovaj projekt iznimno potrudile, stoga sam mišljenja kako je prva nagrada i više nego zaslužena. Kutiju trenutno nismo u prilici drugima pokazati, ali kad se vratimo iz Olova, gdje će se za nekoliko dana održati manifestacija „Dani europskog naslijeđa“, u sklopu koje je proveden i ovaj natječaj, vjerujem da će svi ostati oduševljeni“, kazao je za Dnevni list Goran Skoko, ravnatelj Gimnazije Ljubuški.

Gimnazijalke su željele napraviti nešto inovativno i drugačije, što bi izazvalo pozornost javnosti. Kako  ističu, došle su na ideju da naprave jednu kutiju u kojoj bi, u nekoliko slojeva, tj. kroz tekstove i fotografije predstavili Ljubuški, grad koji štošta toga nudi, a što se ne može prikazati na samo jednom papiru.

„Svaka od nas tri ima drugačije osobine. Simona pazi na detalje, ja na točnost, a Maja nas upozorava na vrijeme, kako bismo odradile sve što je potrebno. Odlično funkcioniramo zajedno i to nas je dovelo do prve nagrade“, istaknula je Gabrijela.

Trud se isplati

Na upit jesu li iznenađene prvom nagradom, Maja nam je kazala da su to i očekivale, budući da su se jako potrudile.

„Ako uzmemo u obzir to da smo i kao osnovnoškolke sudjelovale na sličnim natjecanjima, nismo imale strah da će i ovaj projekt proći nezapaženo. Da budem iskrena, očekivale smo nagradu“, kroz smiješak je rekla Maja.

Njihova kolegica Simona je već od malih nogu ljubuškoj javnosti poznata po svojim likovnim i literarnim radovima, a budući da ima dosta pozitivnih iskustava prilikom javljanja na nagradne natječaje, i ovaj se pokazao kao dobitna kombinacija.

Odlazak u Olovo

„Za izradu kutije bilo nam je potrebno oko tjedan dana. Za sve smo se pobrinule isključivo nas tri, tako da nismo imale ničiju pomoć. Znale smo raditi i do kasnih večernjih sati, ali trud se itekako isplatio“, zadovoljno je zaključila Simona.

Kažimo i to kako je za prvonagrađene učenike i nastavnike osiguran smještaj i dvodnevni boravak u hotelu Aquaterm u Olovu. Između ostalog, u sklopu manifestacije „Dani europskog naslijeđa – Mladi i naslijeđe“, koja će se održati od 25. do 27. listopada, učenici će imati prigodu informirati se i upoznati kulturno naslijeđe Olova i olovskog kraja. Kako i priliči, dobit će i prigodnu zahvalnicu za svoj uradak.

DL

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.