Projekt vrijedan 2 milijarde eura: Posao za 3.000 Hercegovaca i Dalmatinaca

Idejni tvorac BEPO-a (Bioenergija, Ekoindustrija, Poduzetništvo, Okoliš) Ante Zloić u intervjuu za Večernji list govorio je o važnosti ovog projekta koji je nedavnoponovno aktualiziran.

Riječ je o projektu koji predviđa gospodarski oporavak čitave doline Neretve, uz otvaranje i do 3.000 novih radnih mjesta. Zamišljen je kao veliki poslovni park koji bi se prostirao na području dviju država, pa tako u čak dvije tisuće hektara površine obuhvaća općinu Ljubuški u BiH te Općinu Pojezerje i Kulu Norinsku u Hrvatskoj, a neizravno uključuje sva područja u okolici s obzirom da mu je osnovni cilj pokretanje održivog gospodarskog razvoja sveukupne gravitirajuće regije u radijusu od 50 kilometara.

Ono po čemu je poseban jest ideja u kojoj se objedinjuju četiri važna sektora, čija prva slova čine i naziv projekta: Bioenergetski, Ekoindustrija, Poduzetništvo i Okoliš.

Ovakvim futurističkim projektom, kako su ga već nazivali, iskoristili bi se maksimalno svi gospodarski, prometni, ali i turistički potencijali na području južne Dalmacije, BiH, a u prometnom smislu i oni istočne Slavonije preko luke Vukovar, koja predstavlja važno prometno čvorište u Koridoru Vc te značajnu poveznicu luke Ploče i sjevernog dijela Europe.

Ovakvom značajnom ulogom iskoristio bi se potencijal ovih dviju hrvatskih luka koje bi u ovoj ulozi činile posebnu poveznicu važnog prometnog koridora koji bi skratio put, a ujedno bi imale veliki doprinos u valoriziranju juga Dalmacije i istoka Slavonije.

Što je s projektom BEPO, koji bi trebao oživjeti velik dio Hercegovine i Dalmacije?

– Projekt, koji je prezentiran prije tri godine prvi put u Ljubuškom, zapravo je zaživio na svoj način. Neizravno da bi bio prepoznatljiv možda u poslovnoj zoni Zvirići u Ljubuškom, ali je zaživio u svom širem smislu, na način da su se potencijali Luke Ploče, Vukovara, kao i potencijali Željeznica Federacije BiH praktično već uključili u taj projekt.

Projekt je zaživio i na način da je hrvatska politika prepoznala projekt, da se on promovira preko nekoliko geostrateških teza, pa je to prepoznatljivo kao izraz Jadran – Baltik, pa kao inicijativa triju mora koju promovira predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i, naravno, vide se pojačane investicije svih strateških investitora upravo u potencijale Luke Ploče.

Obuhvaćeno skoro 400 tisuća stanovnika s obje strane granice

Njegov poseban značaj je u tome što pruža mogućnost osnivanja tzv. intermodalnog čvorišta, koje je po standardima UN-a u interesu globalnog razvoja. RH će sada biti u prigodi povući velika sredstva iz kohezijskih fondova, a BiH se ukrcati u vagon koji ide prema Zapadu, ne čekajući formalni i službeni prijem. Na ovaj način bi se negirala čvrstoća granice koja se sada gradi, projekt bi u cijelosti postao slobodna zona za kretanje ljudi i roba i Schengen bi praktični bio negiran – rečeno je ranije o ovome projektu.

Bio bi obuhvaćen prostor u radijusu od 50 km na kojem živi 399.600 stanovnika: 259.550 u BiH, 140.050 u RH.

11 komentara

 1. Vjera ljubav i domovina

  Ove izdajice sto su otisli u njemacku na aparatima za umjetno disanje

  Like(2)Dislike(5)
 2. Ae majmune jedan..ko ti je kriv što ti nemožeš u njemčku..

  Like(3)Dislike(3)
 3. Nakon otkrića velikih zaliha nafte u Hercegovini, instaliranja mega-solarnih elektrana i basnoslovne zarade od smilja stiže nam najnovija obmana pod nazivom BEPO. Kakav li projekt, kakvi li euri, kakva li radna mjesta. U Njemačku će nas pola otić u idućih 2-3 godine. Ko ostane jadna mu i kukava majka.

  Like(8)Dislike(4)
 4. BEPO sjor je najpoznatiji Splitski ridikul

  Like(1)Dislike(1)
 5. Prodajem zemljište u Opuzenu cjena sitnica.

  Like(0)Dislike(0)
 6. Bepo vrsta vina,ajde nemojte valjat ..uposti kao sa cmiljem,seotskim turizmon,cincilama…Narode Hercegovine neka to oni rade….Dakle jos jedna lazna prica.Eto im te milijarde daje meni prodeverat do place….

  Like(0)Dislike(0)
 7. Iz Njemacke se javljam

  Daj Boze da se izvucete vi doli u bosni iz tog jada ali bojim se da ce to zavrsit ko i smilje vam.

  Like(0)Dislike(1)
 8. Prdile zrile opadale zelene. Predizborna je godina Drugovi moramo se uhljebit još jedan mandat do 2022 onda nek vlada ko hoce

  Like(2)Dislike(1)
 9. E moj Bepo ko ti može dati koliko ja obećati,stara izreka novi ljudi

  Like(3)Dislike(0)
 10. Za Miku
  Ma idi i ne vraćaj se ! Nisi potreban!

  Like(0)Dislike(0)
 11. Ti iz Njemačke se i ne vraćaj jer ne znaš da ovo nije Bosna, nego Hercegovina koju ni turci nisu pokorili…. aj samo ti radi.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.