Prosječna plaća traje do 18. u mjesecu

Kako sastaviti kraj s krajem – jedno je od najčešćih pitanja koja danas čujemo. Jesu li stanovnici Bosne i Hercegovine “umjetnici” po tom pitanju i kako mnogi “troše novac koji nemaju”? Ako je za utjehu, isto to rade i naši susjedi, piše Večernji list BiH.

Nedostatno i za hranu

Samo za nabavu hrane za tjedan dana jedna četveročlana obitelj u Bosni i Hercegovini treba izdvojiti 39,19 posto prosječne bh. plaće, pokazalo je istraživanje internetskestranice MoveHub koja je specijalizirana za pružanje informacija o najpopularnijim destinacijama za preseljenje. Tako je cijela plaća, sudeći prema tom izračunu, dostatna do osamnaestog u mjesecu. Što do tridesetog, znaju samo oni koji pokušavaju preživjeti s jednom prosječnom plaćom, piše Večernji list BiH.

Za tjednu nabavu hrane za četveročlanu obitelj u Hrvatskoj potrebno je 18,53 posto prosječne tjedne plaće, dok je u Srbiji je za to potrebno 31,36 posto, a u Crnoj Gori 27,28 posto prosječne plaće.

Istraživanje MoveHuba o troškovima nabave hrane pokrilo je 123 države, a obrađene su lokalne cijene istih namirnica za svaku zemlju, poput kruha, riže, voća, povrća, mesa i mliječnih proizvoda, a potom su ti troškovi uspoređeni s prosječnim plaćama u tim zemljama.

Na vrhu ljestvice je Ruanda u kojoj je za tjednu nabavu hrane za obitelj s četiri člana potrebno čak 275,86 posto prosječne tjedne plaće u toj zemlji. Slijede Etiopija s 257,46 posto i Kenija s 215,24 posto. Najmanje troškove za tjednu nabavu hrane imaju četveročlane obitelji u Kataru jer im je za to potrebno samo 2,62 posto prosječne tjedne plaće u toj zemlji. Makao je drugi u svijetu po tom kriteriju jer se ondje prosječna obitelj može prehraniti izdvajajući samo 3,66 posto prosječne plaće. U Kuvajtu je pak za to potrebno 4,38 posto plaće.

Visoka primanja povećavaju prosjek u odnosu na prosječne plaće u realnom sektoru, odnosno u gospodarstvu. Kod privatnih poslodavaca prosjek plaća od neto zarade je dosta nizak i primanja su od 450 do 650 KM te su upola niža od prosječnih plaća proračunskih korisnika. Također, velik je raspon između najmanje i najveće mirovine. No, vrlo je malo umirovljenika koji imaju visoke mirovine. Stoga, kada se uzmu u obzir troškovi života, mali je broj kućanstava čija primanja mogu pokriti troškove potrošačke košarice.

Prosječne plaće

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u 2016. godini u BiH iznosila je 838 KM i ovaj se izračun odnosi na taj iznos. Međutim, statistika pokazuje kako je u prosincu prošle godine, kao i prethodnih mjeseci, najniža prosječna neto plaća od 530 KM bila u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila je 543 KM, dok je prosječna neto plaća u građevinarstvu iznosila 549 KM. S ovolikim plaćama većina obitelji ne može dočekati ni polovinu mjeseca.

A da ne govorimo o umirovljenicima čije mirovine nikako da dosegnu polovinu prosječne plaće. A gdje su nezaposleni…?

4 komentara

 1. Moze nekako trajati do 18-og akp je bila 10-og u mjesecu. Ako je bila prvog ode i zenina do 18-og i sta dalje

  Like(1)Dislike(0)
 2. Kako do 18. Jada 100 struja 80 telefon i tv. 45 struja i voda 100 karta za bus. 150 za grijanje(drva ili istalo). 100 gorivo do 18 datuma dici za sendvice 100 do 18 za cetvero dice. I nesto malo donesem u kucu i the end to ode odma prvog a na posa bez rane dije za rucak vecera dije higeba i sa nenabrajam . Vi imate dobre statistike samo vam nisu utemeljene

  Like(0)Dislike(0)
 3. Jebla vas vasa istrazivanja cim je primim plati rezije kupim hrane i djeci za skole platim treninge i gotovo nema je vise meni netraje dva dana i onda cjeli mjesec se misli sta cu i kako cu.ali fala Bogu nisam nikom duzan .ja imam susjeda koji drma ima para ko blata a neki dan dosli iz elektra da mu iskljuce struju cigo zao mu platit ono sto je potrosio.

  Like(2)Dislike(0)
 4. Nejadasnji HDZ-ovac

  Dobro jutro .
  Evo javljam se iz Njemack
  Hranim konje a dole sam radijo za konjei ko konj
  Imam 1500 eura hranu i stan a jos 500 prikovremeno zaradim
  Hvala bogu.
  Covicu nije ovo vise dijaspora pa ce ti dati glasove . Ova tvoja statistika je kazala svoje vidices na izborim isfucan si ko treci entitet
  Volim svoju Hercegovinu al od ljubavi se nemoze placat struja ,telefon … Itd
  A nemoze se ni hrana kupovat i da ne nabrajam . Sve medicinske sestre prijavitese svecete biti primljene stacete dole kad nema ni zavoja pa se mucite
  Zavoji su u Vitalisu kod Kvesica i CO osiguranja Čovic je zo sve blagoslovijo .
  To je lopov koji lipo prica i krade kaonjegov brat Sanader vaktile

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.