Prosvjetari samo korak do generalnog štrajka

“Prosvjetari su vrlo razočarani i ljuti. Vlada opravdani bijes zbog odnosa naših županijskih vlasti prema cijeloj jednoj profesiji, ali i prema učenicima i roditeljima. Takav odnos jednostavno se ne može više tolerirati. Vlada nije odgovorila na više poziva za nastavak razgovora,  pa ukoliko oni tako nastave, mi ćemo morati poduzeti druge mjere. Naš sljedeći korak je generalni štrajk. Od pričanja u bradu i kukanja kako nam je loše i kako nismo zadovoljni nema koristi, tako da namjeravamo oštrije izraziti svoje pravo”,  istaknula je predsjednica županijskog Sindikata osnovnih škola Zapadnohercegovačke županije Vesna Ćorluka nakon održanog štrajka upozorenja u osnovnim školama na području ZHŽ-a.

Brojni problemi

Ona je podsjetila kao su štrajkom prosvjetni djelatnici željeli ukazati na brojne probleme s kojima se susreću u svom radu, ali isto tako i upozoriti vladajuće da poduzmu nešto po tom pitanju. Popis neriješenih problema koji se protežu kroz dugo godina, kaže Ćorluka, je predugačak, ali on se i dalje širi.
“Neredovito nam se uplaćuju doprinosi što predstavlja najveći problem ljudima koji, kada polaze u mirovinu, ne mogu dobiti rješenje za umirovljenje pa tako ni mirovinu, sve zbog rupa kod uplate doprinosa. Tako ovi ljudi ostanu u zrakopraznom prostoru, nisu na poslu, a ne mogu ostvariti svoja prava na mirovinu. Oni koji žive izvan naše županije, a ovdje rade, također im se od plaće izdvaja za doprinose i zdravstveno, a oni zdravstveno plaćaju iz svoga džepa. Nisu isplaćene jubilarne nagrade do 30. svibnja za 2013. godinu, te nijedna jubilarna nagrada iz 2014. godine. Nisu isplaćene jednokratne pomoći kao ni honorari za rujan, listopad, studeni i prosinac prošle godine, a ne isplaćuju se ni porodiljne naknade. Nemamo jedinstveni pravilnik o zapošljavanju te nemamo zavod za školstvo”,  upozorava Ćorluka.

Učenici se smrzavaju

Ono što posebno ističe jest da ovaj odnos vladajućih ne pogađa samo nastavnike, nego i učenike jer i oni uvelike ispaštaju zbog brojnih propusta u školstvu. “Jedino u našoj županiji djeca u prvom razredu idu u školu jedno polugodište, što nikako nije dobro.  Nema odgovarajuće stručne službe u školama za djecu s posebnim potrebama. U školama su neujednačeni materijalno-tehnički i higijenski uvjeti. Bilo je situacija da se učenici smrzavaju na nastavi, jer nema grijanja zato što se štedi na njemu. Puno je još tih stvari, ali zadnja kap koja je prelila čašu svakako je činjenica da gospoda koja je u Skupštini ni u tri sjednice u prosincu prošle godine nije usvojila zakon o rebalansu proračuna kako bi se osigurala sredstva za isplatu plaća i ostalih obveza prema zaposlenicima, korisnicima županijskog proračuna. To samo pokazuje kako ih nije briga za one koji žive od svojih plaća”, zaključila je Ćorluka.

DL

6 komentara

 1. Bitno da su u županiji podjelili regrese, a što nisu osigurali učenicima ogrijev pa se smrzavaju to je manje bitno.

  Like(1)Dislike(0)
 2. Îóeđmgjt

  Like(0)Dislike(0)
 3. u sumu pa svako dite po komad drveta ko u stara titian
  usrana vrimena.Ja mislim da svakom prdonji gori u opcini je toplo pod guzicom.

  Like(1)Dislike(0)
 4. Nacelnika pitajte..taj se grije iz EU…to je covjek s likom u Grudama…a rijecju i djelom u Imotskom…nevalja vam nacelnik Grudjani…bleura koja samo prica o sebi i oce da ostavi dojam “ja sam vazan”…aj u Imotski pajdo pa tamo vodi racunovodstvo..ne manekiraj po Grudama….

  Like(1)Dislike(0)
 5. resit ce to nova ministrica…kupit dici kozne gace….

  Like(1)Dislike(0)
 6. to ste sve vi prosvjedni radnici krivi
  samo kad vama treba dignuti plaću
  vi ste u štrajku a drugima kad treba nešto tako vako
  jer vi samo za svoju guzicu govorite.

  Like(2)Dislike(2)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.