Prvašića u školama manje u odnosu na ranije godine

Nastava u osnovnim i srednjim školama počela je jučer. Oko 400 tisuća učenika sjelo je u svoje školske klupe. U škole je krenulo oko 30 tisuća prvašića, piše Večernji list BiH.

Kupljene bilježnice, pernice…

Na području šest općina HB županije pred školama je bilo i radosti i suza, a mališani prilično škrti na riječima. Pitali smo Darija kako se spremio za školu, a on nam je kratko odgovorio: “Lijepo”, pa uz maminu pomoć nastavio: “… i torbu sam kupio, bilježnice i pernicu…”. Ivan se pak “sredio”, kako nam je kazao, uz maminu pomoć, raduje se školi i očekuje kako će steći puno prijatelja, no, ovi sadašnji su ipak najvažniji: “Najbolji su mi prijatelji Matej i Andrija i oni idu sad u prvi razred”. Majka od djevojčice Nine Lidija otkrila nam je da je djevojčica bila preuzbuđena zbog današnjeg dana. Sve prvašiće u HBŽ-u su na školskim klupama dočekali prigodni darovi i besplatni udžbenici. Nažalost, prvašića je iz godine u godinu sve manje, pa tako i u ovoj, 55. generaciji OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Livnu. Ove godine imaju 86 učenika prvog razreda, a prošle godine ih je bilo 111, znači 23 prvašića manje. Ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a Petar Galić kazao je kako će, zbog velikog broja seoskih osnovnih škola u livanjskoj i tomislavgradskoj općini, Mnadležno inistarstvo uskoro izaći i s prijedlogom mjera za reorganizaciju školske mreže, što će pratiti, naravno osiguranje besplatnog prijevoza učenika.

Brojni prvašići

U Mostaru je učenike prvog dana posjetio i gradonačelnik Ljubo Bešlić. Bešlić je bio u OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića te je djeci zaželio sreću na početku školske godine. Inače, prema dosadašnjim podacima, u školskoj godini 2017./2018. u prvi razred osnovne škole u Mostaru, po još nepotpunim podacima, upisano je nešto više od tisuću učenika i učenica. U Čitluku su pak u prve razrede osnovne škole pošla 193 učenika s područja općine ili 30 više nego lani. U ZHŽ-u u OŠ Ruđera Boškovića u Grudama ukupno je 768 djece, što je za 47 manje nego lani, a broj prvašića je 88. Što se knjiga tiče, ministarstva su uglavnom predlagala korištenje udžbenika iz ranijih godina. Također, neke škole su prvašićima dale besplatne udžbenike, a u danima koji slijede dat će im i raspored sati za prvo polugodište. Zimski raspust za učenike počinje 22. prosinca.

8 komentara

 1. Jack komentator koji sve zna i miša se ko vegeta u sve, on će to rišiti

  Like(3)Dislike(5)
 2. Koliko je novih učiteljica zaposleno????

  Like(1)Dislike(1)
 3. Sretno djeco.
  Vi momci ženite se i cure udajite se i ležite u krevetu i neka poraste broj djece. Ne smijete bježati od obaveza govoreći da niste za brak.

  Like(2)Dislike(1)
 4. Najlakše je napravit dicu ali triba raditi,znojiti se
  i odgojiti dicu.Ovi današnji to nisu sposobni,ljenčuge su
  a i nema još puno NJemački penzija baba i didova a bez njih nema kruva.

  Like(3)Dislike(0)
 5. Juka ti si niko i nista tj govno od čovika

  Like(0)Dislike(2)
 6. Nije đava da je lakše bilo podizat dicu nazad 50 godina neg danas?

  Like(1)Dislike(0)
 7. Pa u ekonomskom smislu je bilo lakse podizat dicu prije 50g jer dica tada nisu zahtjevala toliko troskova koliko danas. Manje se i imalo al danas je Bože sačuvaj.

  Like(0)Dislike(0)
 8. Za Eru: sto tebi smetaju moji komentari,jesam tebe nesto prozivao,vrjedjao?a mislim da znam ko je sad odjednom ero.svi ljudi sve znaju,a jedam covik nista ne zna tako kaze stara narodna izreka.a kad vec hoces reci cu svoje misljenje,nakaradna drzava -zupanija koja nema djeciji dodatak,sirotinja tesko dolazi do posla,a ako ga i dobije placa losa,kako danas zivjeti od 800-1000 maraka ako vas je vise od troje u kuci?a ovi dobrostojeci ne zele imati vise od dvoje djece.kako cemo mi biti ravnopravni muslimsnima kad oni za nosenje burke il brade dobijaju po 100 eura dok mi za djete ne dobivamo nista,vlasti samo kazu,sto ga je pravio ako ga ne moze hraniti.eto tu lezi veliki dio problema.ima tu jos problema al to cu ostavit nasem “eri” da pojasni,on zna vise od mene.

  Like(5)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.