Prvašići u ZHŽ na nastavu kreću kada i ostala djeca – 7. rujna

Nastava za djecu koja ove godine u ZHŽ kreću u prvi razred devetogodišnjeg obrazovanja počet će sedmog rujna, potvrđeno je iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ.

Naime, Prvašići ove županije su od uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja u prvi razred išli samo drugo polugodište, odnosno nastava bi im krenula u siječnju, zbog čega su reagirali roditelji, učitelji tvrdeći da djeca ne mogu u nekoliko mjeseci usvojiti gradivo koje u drugim županijama uče cijelu godinu.

Ministarstvo obrazovanja je napravilo anketu među roditeljima djece, koja je pokazala da je veliki postotak njih za to da djeca u prvi razred idu cijelu godinu.

Prvašići će u školi boraviti četiri sata. Tri sata će biti nastavne aktivnosti, dok će četvrti sat biti izvannastvane aktivnosti.

Radio Široki Brijeg

20 komentara

 1. Konačno,kao i na drugim mjestima.

  Like(0)Dislike(0)
 2. Hvala Bogu

  Like(1)Dislike(0)
 3. nije trebalo nista ni mijenjati nikako!

  Like(0)Dislike(2)
 4. Najbolje bi bilo kao i prije,
  osmogodišnja osnovna jer je ovaj deveti čista glupost!!!

  Like(0)Dislike(2)
 5. Dobro je to, logičnije je krenuti od rujna!

  Prvašići će u školi boraviti četiri sata?! Nije mi jasno!
  Ako su lanjski prvašići koji su u školi polazili od siječnja na nastavi bili isto četiri sata,
  zar ovi koji idu od rujna ne bi sada trebali ići tek dva sata (rasterećenje programa i sl.)?!

  No od svega je ipak najgora II. smjena za prvašiće!
  Zar nije puno bolje ujutro, kada roditelji idu na posao a djeca još nisu umorna, dovesti djecu u školu?
  Tko to može šetati s posla dva puta dnevno i tko to radi tik do škole,
  a i nemaju svi baku, dida i tetke koji bi mogle preuzeti tu obvezu?!

  Prvašiće treba na nastavu u prvu smjenu, i čak možda uvesti cjelodnevni boravak
  (tako će se i hrpa učiteljica moći bolje angažirati, a oni roditelji kojima odgovara cjelodnevni boravak jer rade, isti će naravno i platiti)! Ne treba se čuditi što pored ovakvih “čudarija” i svih ostalih nedostataka vezanih uz školstvo tu, većina roditelja bliže granici djecu upisuje u školu u RH.

  Like(1)Dislike(0)
 6. Kako je u Grudama razredna stalno druga smjena? Tko je studirao pedagogiju zna da su sposobnosti djece tada puno niže nego izjutra. Bolje je mijenjati smjene nego popunjavati prostor u drugoj smjeni.

  Like(1)Dislike(0)
 7. Prvašići nece imati sta raditi 4 sata, jedino ih daviti pisanjem i čitanjem kad nema uvjeta za kvalitetnije izvođenje nastave. A izvannastavne aktivnosti treba pripremiti, živi bili pa vidili i to čudo.

  Like(1)Dislike(1)
 8. Najveca glupost…trebali su ostaviti kako je bilo ili nedirat nista…dogodine kao ukida se devetogidisnja,znaci ova gwneracija zakinuta pravo em pocimlju u 9 mj u skolu…lani u 1.em ce biti 4 sata em nece imat kao posebnu uciteljicu vec ce biti kombinirani razred u podrucnim skolana….koliko li je trebalo pameti da se donese ova glupost….hm….i zasto ne druga smjena puno bolje neja djeca imaju tek 6 god i par mj.jad podu u 9 zar riditwlji nemislite na svoju dijecu dali je njima rano ustat u 7 sati pogotovu zimi…..

  Like(3)Dislike(1)
 9. Najbolje bi bilo da djeca ne idu u skolu, da ih se ne zamara. Sve im je tesko ako ce ih se držati na dlanu, pa i podignuti žlicu do usta, a život ih nece maziti. Neka škole otvorene pa kad tko ustane neka dođe Luce.

  Like(1)Dislike(1)
 10. Djeca čiji roditelji (ili stariji brat ili sestra idu u školu) ionako se bude najkasnije u 7 ujutro, a do polaska u školu već su toliko umorni da su najljepše za poslijepodnevno spavanje.
  To Tebi Luca ne paše buditi se rano,
  jer vjerojatno dijete liježeš u ponoć (zato što pratiš turske sapunice do kasnih sati i to negdi u susjede na kav), i naravno dok pušite drugu kutiju cigareta… Ah ti prokleti turski običaji u grudskoj općini.
  Dica moraju u krevet najkasnije u 10 navečer i sve o.k. Moći će ujutro u 7, ali neke mame se očito moraju naspavati, pa na opet na ritualnu kavu i trač u susjede.
  Kao što je napisao i “da”, najveća je idiotarija malu djecu slati poslijepodne na nastavu – kada je već u svoj pedagoško-didaktičkoj literaturi objašnjeno ono što je znanstveno i na primjerima iz prakse dokazano:
  KRIVULJA RADNE SPOSOBNOSTI ČOVJEKA, DJETETA NAJSLABIJA JE U PERIODU OD 12i 30 do 15, upravo kada naši mali prvašići trebaju na nastavu – apsurdno. Treba peticiju za odlazak prvašića u prvu smjenu napraviti, osobno ću se potruditi.
  Ja, sa 40 godina i istreniranim mozgom i radnim navikama u vremenskom peoridu od podne do 3 na poslu imama najmanje sposobnosti, uz sav moj trud.

  Like(3)Dislike(1)
 11. Kako djeca na selu mogu ici u skolu prijepodne i rano ustati? Obrazovanje nam čeka osnivanje Zavoda, jeda ga?!

  Like(0)Dislike(0)
 12. Zna li netko u koju smjenu idu prvašići u Sovićima? Hvala na odgovoru!
  Znam da su u Gorici jutri, što je puno bolje nego popodne kad su dica već umorna i imaju puno slabiju koncentraciju. Ne treba biti učen da se zna da je ujutro mozak svježiji i svi smo odmorniji, ali kod nas uvik sve ko nigdi na svitu.

  Like(1)Dislike(1)
 13. Draga ?! samo cu ti se nasmjesit i posto te neznam necu pricat gluposti da gledas ovo ili ono i kada ustajes….a to su samo tvoja naklapanja….osobno ces se uvijerit ako imas prvasica s 6 god i 2 mj…da je to rano…a ima roditelja koji rade u dvije smijene i nemaju vremena za takve gluposti kao sto ti spominjes..a roditelja kao i ja sta imaju bebu od 5 mj pa je lijepo moram budit u 7 i u auto s njom…jer zivim u stanu s muzem koji radi jutri…sta s takvim roditeljim…nesmeta ti sto ti sad dijete ide 4 sata a ko fol rastereceni a molim te sta su bili lani ili preklani preoptereceni sta su ucili ravne valovite i kose crte i crtanje…al svak govori za svoju guzicu ne razmisljajuci dublje….a ko dogodine nece biti devetogodisnje pa ce lijepo dijeca kad im je i vrijeme s 7 u skolu u 8 razreda i sta su dobili s ovim? Hm

  Like(3)Dislike(1)
 14. Ah da nebi bilo opet glupih komentara zasto otac ne odveze muz mora krenut u 7 iz stana posto mu posao nije pred nisom pa najbolje da mi dijete od 6 god ceka sat vremena

  Like(1)Dislike(0)
 15. Nije deveti nego prvi glupost čak i diktate nesposobne učiteljice daju djeci. Pojma one nemaju

  Like(0)Dislike(0)
 16. Luca je u pravu!
  Ovo je čista glupost.
  Dogodine će se ukinuti
  pa se vratiti na normalno.

  Like(0)Dislike(0)
 17. Valjda će i kod nas iduće godine biti vraćena osmogodišnja

  Like(0)Dislike(0)
 18. Sta su trazili rodtelji (vecina) to su dobili….samo neznam tko je pokretac ideje i zasto..kao u drugu zupaniju ako se presele ne priznaje se taj prvi razred…dajte molim vas da selit ce se netko u drugu zupaniju…vidim svi po redu se seljkaju….jedino mozemo u njemacku pa nam je svijedno svakako…neznem sto je se pitalo roditelje na roditeljskim sastancim starije dijece o tome…glupost cista…ukrali im prvo pol god djetinjstva pa godinu cijelu…kao nece u zivotu imati briga i nece uciti…kao mi smo bili razmazeni i neuki s 8 osnovne…trebali su pustiti dijecu da budu dijeca….al ako bude ukinuta devetogodisnja ovo je cista nepravda prema ovoj generaciji..i odraz necije gluposti…

  Like(0)Dislike(0)
 19. Roditelji nemojte se puno radovati ovome jer će bit kombinirani razred, zato će i bit 4 sata u školi.

  Like(0)Dislike(1)
 20. Bravo Ikane….sto se nije sazvalo roditelje dijece koja krecu u skolu…objasnilo im …i da oni odlucuju…a po pravilniku koji je donesen nesmiju biti prvasici devetogodisnje u kombiniranom razredu…nadam se da ce to netko objasnit roditeljim pa ce barem to svojoj dijeci omogucit…cetiri sata ta dijeca se nece moci skoncentrirat…a pogotovu u kombiniranom razredu…tuga…sta su pojedinci donijeli…

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.