Prvi u svijetu: U mostarskoj bolnici urađen posao stoljeća

”Zahvaljujem doktorima koji su napravili da budem normalan kao i svi ostali. Prije nisam mogao raditi i pokretati se, a uz pomoć kompletnog tima i doktorice Sande Miljko, danas sam tu. Stanje je perfektno mogu raditi sve normalno kao i drugi ljudi”, rekao je Pero Dragoje jedan od dva pacijenta na kojemu je u Mostaru urađen zahvat kojeg je New York Times nazvao ‘poslom stoljeća’.

Naime, mostarski su liječnici bili prvi u svijetu koji su implementirali poseban aparat za liječenje reumatornog artritisa. Operacija je urađena prije četiri godine, a pacijenti su danas apsolutno pokretan, piše Bljesak.info

‘Mogu normalno funkcionirati’

Po njegovim riječima prije nije mogao uzeti ni kemijsku olovku u ruku da se potpiše, nije mogao ustati, dok danas radi sve bez problema. Zanimanje mu je vozač kamiona, a kako kaže, nekada čak pomaže i u poljoprivrednim radovima.

”Jednostavno mogu normalno funkcionirati”, kaže Dragoje.

Inače, reumatoidni artritis je upalna reumatska bolest od koje boluje jedan do tri posto populacije. Stanje nije drugačije ni u Hercegovini, odnosno, kod populacije koja gravitira SKB-u Mostar. Ipak, ono što je uradila dr. Sanda Miljko, imunolog i alergolog s Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostar zajedno s svojim kolegama iz Mostara i nekoliko zemalja svijeta sigurno će ući u povijest medicine.

”To je bilo jedno istraživanje koje su pokrenuli ljudi iz američke korporacije Set point koja se bavi inovativnom medicinom. Naziv projekta je “Ispitivanje sigurnosti i učinkovitosti neurostimulacije kolinergičnog protuupalnog puta korištenjem aktivnog implantiranog uređaja za stimulaciju nervusa vagusa kod bolesnika s reumatoidnim artritisom”. Aparat koji se koristi u procesu već je upotrijebljen kod pet tisuća pacijenata koji se liječe od epilepsije i depresije. Implementiranje takvog jednoga aparata nije nikakva novost u medicini. Međutim, mi smo prvi u svijetu napravili to u indikaciji reumatoidnog artritisa”, rekla je dr. Miljko .

Operacija je rađena na dva pacijenta. Radi se o jako složenom projektu. Osim dr. Miljko kao imunologa i istraživača u tome projektu sudjelovali su i neurokirurzi, tim ortopeda i vaskularni kirurzi, piše Bljesak.info

Tim iz Mostara prvi radio operaciju

”Morali smo dobiti potvrdu od Bolnice jer je strani tim liječnika ulazio u Bolnicu. Operacija je trajala dva sata. Bilo je zamišljeno da ćemo imati 12 pacijenata, a u ovoj pilot studiji sudjelovale su i Nizozemska i Austrija, s tim da je u Mostaru urađen prvi zahvat na dva pacijenta. Sama priprema za projekt i operacije počela je 2010. godine”, govori dr. Miljko.

Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić zadovoljan je i zahvalan što je jedna ovakva operacija urađenja upravo u mostarskoj bolnici.

”Smatram da sve što je novo mora doći i u Mostar. Rado sam pristao da bolnica bude dio istraživačkog tima koji će raditi u programu, i ekipa je godinama radila na tome. Ovo što su napravili je respektabilan i značajan potez”, rekao je Kvesić, dodajući kako je smisao ovoga projekta da da nadu ljudima, kako bi mogli znati da mogu ozdraviti i funkcionirati.

Projekt još traje

Evaluacija pacijenata još uvijek traje no već sada su primjetna velika poboljšanja kod dvoje pacijenata koji su podvrgnuti ovome tretmanu. Uspjeh dr. Miljko i njezinog tima nije prošao neopažen. I to na svjetskoj razini. Njezin rad je objavljen u globalno poznatom časopisu New Scientist.

GlaxoSmithKline je kupio licencu za projekt. Istraživanje iz SKB Mostara je prezentirano u Washingtonu, Madridu na stručnim konferencijama na najvišoj razini. Samo je pitanjke vremena, misle doktori, kada će se krenuti sa širom primjenom ove metode koju je prva provela dr. Miljko.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.