‘Prvoborci’ u akciji: Herceg-Bosna uskrsnut će ponovno u Grudama

Kada se pronio glas da će se ponovno tražiti vlasnik za hotel u Grudama, “prvoborcima” Hrvatskog vijeća obrane bio je to znak za akciju. Odlučni su da ovoga puta neće propustiti priliku jer devastirana i oronula zgrada u centru ovog hercegovačkoga gradića nije za njih tek obična nekretnina.

”Taj hotel za nas ima povijesno značenje”, kaže Jadran Topić Ćela, nogometna legenda mostarskog Veleža i šef HVO-a u ratnim danima u gradu na Neretvi, koji danas vodi Udruga organizatora otpora Hrvatskog vijeća obrane u Bosni i Hercegovini.

”Na tom je mjestu 18. studenog 1991. godine utemeljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao politička organizacija koja je imala za cilj zaštititi sveukupne interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Isto tako, 28. kolovoza, na temelju Owen-Stoltenbergova plana, u njemu je proglašena Hrvatska Republika Herceg-Bosna. Sve bitne odluke za opstojnost i budućnost Hrvata u BiH donssene su u hotelu “Grude” i željeli bismo ga sačuvati kao nacionalni spomenik”, pojašnjava Topić.

On u budućnosti na tome mjestu vidi Muzej Herceg-Bosne, a u istu zgradu uselili bi i Hrvatski narodni sabor kao zajedničku platformu prohrvatskih političkih stranaka u susjednoj državi, te Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosna koja danas funkcionira kao krovna nacionalna, gospodarska i kulturna institucija. Mjesta bi se našlo i za Memorijalni centar HVO-a, smješten u skučenim prostorijama u HDZ-ovoj središnjici u Mostaru, piše Slobodna Dalmacija.

Memorijalni centar

U operacionalizaciju ove ideje najviše se dao Dragan Pinjuh, tajnik Udruge organizatora otpora HVO-a.

”Vidite u kakvom vremenu živimo, pogotovo mi Hrvati u BiH, kojom brzinom nestajemo i kako nas se oduzimaju prava. Zato je jedan nacionalni-memorijalni centar na mjestu hotela u Grudama najbolji odgovor na sve”, pojašnjava Pinjuh.

Kalkuliraju da bi se zgradu hotela moglo kupiti za nekih 200 tisuća konvertibilnih maraka. To je veliki novac za jednu udrugu, ali se veterani HVO-a uzdaju u široku pomoć.

Sam hotel u Grudama zadnje je goste primio koncem 2002. godine. Kao u sličnim pričama, dugovi su se nastavili gomilati, da bi 2004. bila mu isključena struja. U nekoliko se navrata raspisivalo natječaje i pokušavalo naći kupca, ali bi uvijek zapinjalo na istim stavrima. Posljednji put bilo je to 2010. godine.

”Neriješeni imovinsko-pravni odnosi i nagomilani dugovi otjerali su svakog kupca. Pa biste li vi kupili nešto što je izgrađeno na 28 čestica, koje od 1978. godine do dana današnjeg nisu uredno izvlaštene?!”, javno se pita Jure Bandić, direktor tek nedavno preregistrirane tvrtke Hotel Grude d.o.o.

Koliko god mu, po osobnom priznanju, ideja bila simpatična, ostao je malo u čudu kada smo mu spomenuli cijenu kojom kalkuliraju HVO-ovci, jer nova runda natječaja, prije nego što se riješi zemljište i naprave elaborati, još nije ni blizu raspisivanja.

V.d. predsjednik Agencije za privatizaciju ZHŽ-a Ante Markić kaže da je zabuna možda nastala tijekom propalog natječaja prije skoro sedam godina. Tada je za hotel bila istaknuta cijena od skoro 1,9 milijuna maraka, a kada bi se oduzele sve obveze, kupac je bio dužan investirati 1,5 milijuna KM i uposliti novih pet ljudi.

Novi natječaj

”E tu je”, pojašnjava Markić nakon nekoliko poziva i spuštanja cijene bilo navedeno da ta osnovna ponuda ne smije biti niža od 200 tisuća KM, ali uz obvezu 1,5 milijuna investicija i zapošljavanja. To ih je možda sada dovelo u nedoumicu.

Da bi bio raspisan novi natječaj u nekoj skoroj budućnosti i branitelji uopće došli u priliku natjecati se za kupnju hotela, odluku prvo mora donijeti županijska Vlada. U njoj HDZ ima debelu većinu i predsjednika Zdenka Ćosića, pa se Topić i ekipa nadaju da će imati sluha za njihov prijedlog.

”Nitko od političara s lokalne i državne razine još se nije oglasio, ali su svi branitelji i njihove udruge odreda za. Svaka politika to mora uzeti u obzir”, veli Topić.

”Dok je nas odvažnih muževa i sinova koji su se te 1991. godine okupili u hotelu i osnovali Herceg-Bosnu, ideja će živjeti. Ali bez institucionalizacije, ona može umrijeti, i sve jednog dana završiti poput SFRJ i JNA. Mislim da ne smijemo dopustiti da ovo postane novi Kumrovec”, poručit će na kraju tajnik Pinjuh.

Tražit će i pomoć MORH-a

”Tražit ćemo i pomoć jakih tvrtki poput Elektroprivrede Herceg-Bosne, Eroneta i drugih. Vjerujem da ćemo aukcijama u kratko vrijeme doći do sredstava. Naravno, očekujemo i pomoć Hrvatske, prije svega Ministarstva branitelja, s kojima imamo odličnu suradnju”, iznosi plan Dragan Pinjuh.

17 komentara

 1. Nerealna prica, na tom hotelu je ocito uknjizeno toliko likova da nema sanse da ce ih zadovoljit ovakva cifra, da ne spominjemo dugove. Takodjer je nerealno da ce se toliko sredstva prikupit od eroneta i ephzhb, manjka njima njihovih problema. Takodjer je bizarno to sto bi oni “uselili” HNS tamo?? Uz svo duzno postovanje nije na njima da to odredjuju.

  Like(3)Dislike(3)
 2. Sjahajte više,pravite muzej na Veležu

  Like(2)Dislike(3)
 3. Vrlo dobra stvar branitelji.
  Želim vam pomoć i savjetima za vađenje i prilikom obnove neka netko od vas napiše kontakt adresu vi ste to zaslužio i svaki branitelj,na kojeg je bila uperena puška.
  Samo mi javite gdje vas mogu kontaktirati stojim vam na raspolaganju.

  Like(3)Dislike(3)
 4. Joj ovi metuzalema od 100 godina oni ce pravit muzej
  Grudama treba nesto za budućnost da mladi ne odlaze svi u zagreb ili njemacku a ne posrani muzej koji ce biti prazniji nego sto je hotel sada
  Bojim se da se hotel nece rijesiti jos 20 godina dok ovi stari kenjci ne pokrepaju

  Like(9)Dislike(5)
 5. Jure Bandic nesto kaze. Bolje da pejic ili guslar nesto kazu,more i vreja

  Like(8)Dislike(1)
 6. O

  Like(0)Dislike(1)
 7. Odojak!!!
  Kod nas se kaže “Ko se puletom okoti, magaretom će krepati”. E sad ti to kompariraj sa svojim imenom koje ti stvarno odgovara, ako ništa zbog odgoja. Srami se kad dragovoljce i organizatore otpora nazivaš “metuzalemima”, “starim kenjcima” koji trebaju “krepati”, a memorijalni centar “posrani muzej”. Sve u svemu nisi ti kriv. Krivi su oni što su rodili “odojka”, a odojak ne prave stari kenjci nego krmčina i guda. Neka mi ostali čitatelji oproste na ovim prostotama, ali jednostavno sa svinjčetom se mora ovako.

  Like(3)Dislike(4)
 8. Grga samo da ti kazemda si ti “svinjce”,pa vidis da covik pise kako jeste a to i ja i ti znamo jbg.mladi odose a taj muzej bi bio dobar za drzavne uhljebine a ne za nas normalan narod, jedino ako si uhljeb bilo bi i za tebe dobro a nama treba da se oforme proizvodnje i vise radnih mjesta za bolju perspektivu zivota

  Like(5)Dislike(1)
 9. Jada i zivota u ovoj nasoj jadnoj i cemernoj drzavi!!!

  Like(2)Dislike(0)
 10. Nisam rekao da krepaju branitelji nego lesinari koji se zele okoristiti s hotelom…Braniteljima svaka cast ali molim ih da rat ostave iza sebe dzaba ti muzej ako svi odu u njemacku
  Cile grude ce tad biti jedan veliki muzej i dokaz da se i ovdje nekad zivilo…

  Like(4)Dislike(0)
 11. Baba ne trabunjaj! Ne mješaj šiške i oraške. Namjerno zamjenjuješ teze, pa strpa sve u jednu vreću. Odgoj i pristojnost o kojem sam govorio ne razlikuje mlade i stare, uhljebe i neuhljebe, normalan narod I (ako postoji) nenormalan narod i tvoj zahtjev o oformljenju proizvodnje. Protutnjalo je vrijeme kad je politika pravila tvornice i “više radnih mjesta”. Mlad si, predpostavljam, onda se bavi poduzetništvom ili dođi kod onih koji su poduzetnici i služi kod njih.

  Like(1)Dislike(0)
 12. Dobro Odojak. Ovo shvaćam kao ispriku. Predpostavljam da si razočaran nesposobnošću političkog vostva I ja sam) i onda u afektu izgovorio što si izgovorio, pa nije ispalo dobro, a nisi imao takve namjere. Vjerovatno su ti namjere poštene, ali ih nisi dobro definirao. Ok. Ništa za to. Pozdrav.

  Like(5)Dislike(0)
 13. Pa zar je doslo vrijeme da ta mladez naziva branitelje ovakim imenima.To je sramota,a 95 % da ce doci vrijeme kad ce oni isto morat puskom branit ili odselit.Znam da ima i krivih,, branitelja,,oni su se uhljebili o tome bi bila druga tema!

  Like(3)Dislike(1)
 14. Doktore Čovicu budi džek evo prilike za kuma Antu i ostalu kliku.

  Like(1)Dislike(0)
 15. Ovo je dobra ideja. Ovu trebaju rješiti institucije koje su nastale kao plod Domovinskog rata. To je BiH , F BiH i županije. Da nije bilo osnutka HZ-HB i obrane iste nebi danas bilo ovi institucija

  Like(1)Dislike(0)
 16. Prvo što pada u oči je nesposobnost svih vladajućih garnitura u proteklih četvrt stoljeća da rješe jedan jednostavan problem. Za običnog građanina je to komplicirano ali za državu koja piše zakone nije. To je slika sposobnosti političara koji nas vode. Branitelji i herceg bosna s tim nemaju nikakve veze jer ovo nije ideološko pitanje.
  Što se tiče herceg-bosne ne treba je glorificirati i poitovjećivati sa braniteljima i njihovom borbom. Branitelji sui išli na prvu crtu u obranu domova a ne nikakvih institucija. Herceg- bosna se više bavila svojim poslovima.

  Like(0)Dislike(1)
 17. Oce li bit i dalje u Grudama

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.