Računi za struju u Federaciji uskoro veći za 10 posto

Novalić poskupljenje električne energije vidi kao posljednju opciju.

Računi za el. energiju u FBiH uskoro bi mogli biti veći za 10 posto. Naime, ukoliko se ne uspije postići dogovor sa predstavnicima sindikata zaposlenih u elektroprivredama u Federaciji BiH, oko smanjenja plaća, te planirane uštede ne budu dostatne, nije isključeno da će se problemi u rudnicima u FBiH riješavati većim računima za el. energiju.

Jedna od točaka sporazuma koji je postignut između Vlade FBiH i predstavnika rudara definira i izdvajanje sredstava u visini od 0,01 KM po kilovat satu, počevši od 1.11.2015. Imajući u vidu da u poslovanju elektroprivreda i rudnika postoje velike rezerve, Vlada FBiH smatra da u ovom trenutku nije potrebno povećavati cijenu električne energije.

“Uštede su moguće kroz reviziju poslovanja elektroprivreda, koje u svom kolektivnom ugovoru trenutno uživa benefinicije i pogodnosti koje nisu u skladu sa standardima javnih preduzeća u BiH. Naime, uštede su moguće u segmentima smanjenja visokog koeficijenta plaća, dnevnica koje iznose 10 posto prosječne plaće u FBiH, različitih stimulacije i dodataka na plaću, kao i zdravstvenih usluga, ne samo za uposlenike već i članove njihovih obitelji”, stoji u priopćenju Vlade FBiH.

I premijer FBiH Fadil Novalić smatra da je poskupljenje posljednja opcija, ali ju ne isključuje. “Bitno je istaći da će se sredstva planirana za funkcioniranje Fonda za razvoj i modernizaciju rudnika uglja osigurati kroz uštede, restrukturiranje i optimizaciju rada, a razmotrit ćemo i mogućnost povećanja cijene el. energije. No, ukoliko se svaka od strana potpisnica ovog sporazuma bude držala dogovorenog, te bude provodila mjere koje su u njemu definirane, uvjeren sam da do povećanja cijene električne energije neće doći,” naglasio je Novalić.

Moguće poskupljenje električne energije je najavio i direktor EP BiH Elvedin Grabovica, s tim da će dogovor trebati potvrditi Vlada FBiH i Parlament FBiH. Račune za el. energiju povećat će i naplata RTV pristojbe koja bi ubuduće trebala ići preko ovih računa. Visina RTV pristojbe trenutačno iznosi 7,5 KM, tako da će ukoliko dođe do poskupljenja el. energije ukupno povećanje za prosječnu potrošnju od 60-ak KM biti oko 12 KM po računu.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

 1. sta se god kaze,malo je. uzas

  Like(0)Dislike(0)
 2. Ovi ljudi nisu normalni.
  Umirovljenici bez mirovina, plaće sve manje, a oni dižu cijene
  ko pijani milijarderi da bi mogli djeliti veće plaće.
  Ne znam dkle će ovako, ali dugo još ne može.

  Like(0)Dislike(0)
 3. ne saniraju se rudnici to su priče za malu dicu već se tribaju sanirati plaće našim političarim jer nedaj bože da mi se smanji 20-30 maraka

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.