Radari bi trebali smanjiti crne brojke, samo 2016. u ZHŽ-u poginulo 16 osoba

Tijekom protekle tri godine na cestama na području Zapadnohercegovačke županije poginule su 32 osobe. Usporedbe radi, u zemljama Europske unije prosječno svake godine u prometu strada pet osoba na 100.000 stanovnika (ZHŽ ima oko 95.000 stanovnika).

Samo prošle godine život na cestama Zapadnohercegovačke županije izgubilo je 16 osoba. Alarm je to koji je potaknuo vodstvo Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije na ulaganje još većih napora u nadzor prometnica i kontrolu brzine vožnje, piše Večernji list.

U cilju osiguranja sigurnije vožnje i većeg poštivanja prometnih znakova djelatnici MUP-a Zapadnohercegovačke županije početkom godine postavili su 28 radarskih kućišta za prijenosne radare, a u planu je postavljanje još dvaju kućišta.

„Izvršili smo analizu mjesta na kojima se najčešće događaju teške prometne nesreća te smo pristupili nabavi radara i radarskih kućišta koja smo postavili na kritična mjesta (u blizini osnovnih škola i na druga mjesta)“, naveli su iz MUP-a Zapadnohercegovačke županije.

Kad je riječ o općini Ljubuški, radari su postavljeni u naseljima Studenci, Donji Radišići, Vitina, Klobuk, Cerno, Hardomilje, Grab, a jedan je postavljen u samom središtu općine u Ulici Stjepana Radića.

U Grudama su nova radarska kućišta postavljena u mjestima Prispa, Krištelica, u Ulici Gojka Šuška, Andrijanićima te Ulici Franje Tuđmana.

Vozači koji prolaze kroz Široki Brijeg ubuduće će dodatnu pozornost na brzinu vožnje morati obratiti u Kočerinu, Privalju, Trnu, Knešpolju, Mokrom te Buhovu.

Kad je riječ o Posušju, po dva radarska kućišta postavljena su u Ulici Ante Starčevića i Zagrebačkoj ulici. Po jedno kućište postavljeno je u naseljima Čitluk, Vranić, Rakitno, Bage, Vijnani, Vir te u Dalmatinskoj ulici.

Već ranije na cestama ZH županije postavljena su četiri kućišta za stacionarne radare.

”Na magistralnim cestama M6 i M6.1 postavljena su četiri kućišta za stacionarni radar, po jedno kućište na području općina Ljubuški, Grude i Posušje i grada Široki Brijeg. Nabavljen je jedan radar koji postavljamo u ta četiri kućišta“, istaknuli su iz MUP-a ZH županije. Dodaju kako ovo ministarstvo raspolaže s ukupno sedam radara.

„Nabavili smo dva radara koja ćemo postavljati u ovih trideset radarskih kućišta prijenosne radare“, naveli su iz MUP-a ZH županije. Uz to, raspolažu sa dva prijenosna radara „tronošca“, jednim ručnim radarom  FAMA Laser, jednim Provida radarom koji se nalazi u „presretaču“ te jednim stacionarnim radarom.

Iz MUPa Zapadnohercegovačke županije još su jednom ponovili kako cilj radarskih kontrola nije punjenje županijskog proračuna, što je vidljivo iz toga da su sva radarska kućišta koja su trenutačno u funkciji propisno obilježena prometnim znakovima upozorenja, nego spašavanje ljudskih života.

Od 1997. na cestama Zapadnohercegovačke županije evidentirano je 23.328 prometnih nesreća u kojima je stradalo 6609 osoba, a život izgubilo 307 osoba.

11 komentara

 1. Daj Bože, al ovi na dva kotača su kamikaze na cesti

  Like(3)Dislike(0)
 2. U kvalitetu prometnica, u kvalitetu…moj ministre treba ulagati.

  Like(9)Dislike(0)
 3. Radari su tu da krpe rupe u ministarstvu lako je za stanovnike ZZH

  Like(7)Dislike(0)
 4. Radari neće ništa smanjiti samo će povećati budzet Zupanije a to im je i cilj, najviše se kazni plaća za prekoračenja do 20 km, a kad je neko skrivio nesreću ili poginuo ako je vozio 10 ili 20 preko ograničenja posebno ako ima novije i ispravno vozilo.
  Dakle uzrok je uvjek PRE PREVELIKA brzina, pijanstvo ili umor.
  Dakle ne zavaravajmo se sa radarima, imam preko 50 godina, vozač sam preko 35 i svakim zakonom se najavljuje smanjenje broja poginulih i ozlijedjenih a šta se dešava, uvjek ih je sve više .
  Dakle o čemu pričamo?!

  Like(9)Dislike(0)
 5. ha,ha,ha…
  Radari sluze samo za uzimanje novca jadnoj sirotinji……

  Like(7)Dislike(0)
 6. Za nesreću i poginule na Prispi kriva je loša cesta moj ministre. A samo pogledajte šta su Putovi d.o.o. napravili od magistralne ceste na skretanju u industrijsku zonu na Poganu Vlaku, Ono je bruka i sramota od takve jedne firme. Kao da su se djeca igrala. Dignute kaznenu prijavu protiv nadležnog organa ili osobe a koji je potpisao primopredaju tog posla.

  Like(4)Dislike(1)
 7. Neznam dali je istina da naša zupanija ima najviše postavljeni radara , sobzirom na broj stanovnika ,na broj kilometara javnih prometnica ,na broj prometnih nezgoda u federaciji BiH. Pitam se jesmo li mi pametniji s obzirom da statistika kaže da imamo naj manje prometni nezgoda u odnosu na druge županije. Dali nam je potrebno ovoliko radara.

  Like(3)Dislike(0)
 8. Zašto onda radari nisu postavljeni na crnim točkama

  Like(2)Dislike(0)
 9. Ravniji makadam kroz Smokinje nego raskrsnica za gospodarsku zonu kad unda prođem imam osjećaj da vozim niz stepenice ono je tuga i žalost

  Like(4)Dislike(0)
 10. Samo ste zaboravili nap sponzorirani članak a plaća ga ministar Boras. I mala dica znaju da su radari tu za krpljenje rupa u proračunu i da se policija vozi u golfovima sedmici.

  Like(1)Dislike(0)
 11. koga briga za poginule

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.