Radikalni islamisti svoje utočište našli u 28 naselja u FBiH

U najmanje 28 naselja u Federaciji BiH, uglavnom seoskih, sve više jača ideologija vehabizma i radikalnog islamizma, koji je nerijetko povezan i s terorističkim djelovanjem, što je osnovni razlog zbog kojeg pripadnike ovakvih zajednica ne podržava većina bh. građana.

Nezavisne novine su u posjedu popisa lokacija, u kojem je vidljivo da su radikalni islamisti svoje utočište pronašli u 17 općina, i to u šest županija.

Najviše takvih naselja je danas u Zeničko-dobojskoj županiji, gdje je potencijalna opasnost označena u čak 14 sela i gradskih predgrađa, i to na području Zenice, Žepča, Zavidovića, Maglaja i Tešnja.

Među evidentiranim točkama u ZDŽ nalaze se i po vehabijama odranije poznati Šerići kod Zenice, te selo Gornja Bočinja kod Maglaja, kao i Ošve, koje su prije nekoliko mjeseci etiketirane kao rasadnik džihadista, iz kojeg se i stari i mladi idu boriti za Islamsku državu.

U Tuzlanskoj županiji selefije žive u pojedinim naseljima na području općina Gračanica, Kalesija, Živinice i Srebrenik, kojem pripada i Gornja Maoča, najozloglašenije vehabijsko gnijezdo u BiH, u kojem su se ne tako davno zaviorile i zastave terorističke organizacije.

Ljudi čiji je način života desetljećima udaljen od 21. stoljeća naseljavaju i tri sela u USŽ, i to kod Cazina, Bihaća i Velike Kladuše, kod koje se nalazi Bosanska Bojna, gdje su, kako neki tvrde, Bilal Bosnić, a koji je nedavno osuđen na sedam godina, te njegovi sljedbenici kupili posjede.

Kada je riječ o Srednjobosanskoj županiji, alarm se oglašava nad jednim selom i dva zaseoka kod Travnika i Donjeg Vakufa, uključujući i Mehuriće, koji su prije nekoliko godina spominjani kao lokacija gdje se radikalni islamisti obučavaju da rukuju oružjem.

U sličnom kontekstu spominje se i Bosanskopodrinjska županija, odnosno goraždansko mjesto Bivolice, koje je ranije zacrtano kao pogodno tlo za formiranje vehabijske zajednice, poput one u Gornjoj Maoči.

Posla, barem kada je riječ o prevenciji, za policijske agencije ima i na području sarajevskih općina Hadžići i Ilidža, uključujući i naselje Zaklopača, gdje su, kako je to prije nekoliko dana procurilo u javnost, boravili i presuđeni teroristi, sirijski dobrovoljci, te predavači IS!

Stručnjaci ocjenjuju da opasnost koja vreba iz stavova i namjera dijela vehabija ne smije biti potcijenjena.

Tako Milan Mijalkovski, ekspert za borbu protiv terorizma, smatra da je suradnja u obrani od terorizma među balkanskim zemljama nedovoljno uspješna, pri čemu 3.400 vehabija, koji su registrirani u BiH kao potencijalni teroristi, predstavljaju bombu koja može eksplodirati u svakom trenutku.

Dževad Galijašević, stručnjak za antiterorizam, ocjenjuje da bi sva naselja i evidentirani ekstremisti morali biti pod stolnim nadzorom sigurnosnih agencija u BiH, jer se samo tako može onemogućiti njihovo destruktivno djelovanje, daljnja radikalizacija, te eventualno naoružavanje i financiranje.

Dušanka Majkić, član Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost bh. parlamenta, naglašava da je postojanje izolirvanih vehabijskih zajednica u BiH nepobitna činjenica, te da bi bilo dobro da policijske strukture u FBiH znaju točno koliko ih je i što se u njima događa.

Nakon brojnih upozorenja iz Europe, prema kojima teroristička prijetnja koja postoji u BiH nije za potcijeniti, zabrinjavajući podaci stižu i iz Washingtona, pa je tako senator Jeff Senss nabrojao 12 primjera radikaliziranih izbjeglica u SAD, uključujući i nekoliko iz BiH.

Općine u čijim naseljima jačaju vehabijske zajednice: 

Zenica
Žepče
Zavidovići
Maglaj
Tešanj
Gračanica
Kalesija
Srebrenik
Živinice
Bihać
Cazin
Velika Kladuša
Travnik
Donji Vakuf
Ilidža
Hadžići
Goražde

(Nezavisne novine)

5 komentara

 1. Ako mislite da je vas bog vrijedan ubijanja, počnite od sebe

  Like(3)Dislike(0)
 2. U ovim selima pod hitno izgraditi krmetnjake.

  Like(2)Dislike(1)
 3. Ja imam informaciju da hamza u grudama pokrece vehabijsku zajednicu…

  Like(3)Dislike(0)
 4. A gdje zavrsi popis po hercegovini…..

  Like(0)Dislike(0)
 5. ispitat pa kad se utvrdi sto posto pobit

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.