Radni sat u Danskoj 40, a u FBiH nešto više od dva eura

Prema istraživanju koje je u 2014. godini uradio Eurostat, prosječan trošak za sat rada na razini Europske unije je 24,60 eura, najniži je u Bugarskoj, tek 3,80 eura, a najviše u Danskoj, čak 40,30 eura. U FBiH nitko nema podataka koliko iznosi prosječan sat rada, već se samo zna da najniža satnica iznosi 1,95 maraka, odnosno jedan euro.

Odlukom o utvrđivanju najniže satnice u FBiH utvrđena je najniža neto satnica u iznosu od 1,95 maraka, a najniža neto plaća iznosi 343 marke, doznali smo u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

Međutim, ako uzmemo podatke iz Federalnog zavoda za statistiku kako je u siječnju 2015. godine prosječna neto plaća iznosila 834 KM, a da mjesec iznosi 180 radnih sati, dobijemo podatak kako je prosječna satnica u BiH oko 2,3 eura.

Inače, u podatke o prosječnom trošku satnice Eurostata nisu uključeni poljoprivrednici, kao ni zaposleni u javnoj upravi, u kojoj su plaće ipak veće nego u privatnom sektoru.

Kada se usporede prosječne satnice u EU i najniža satnica u FBiH, ne trebamo se čuditi što sve više građana FBiH odlazi ili želi otići iz naše zemlje.

Koliko iznosi prosječna satnica rada u FBiH, očito nitko ne zna, jer smo zvali sve relevantne instucije koje se bave radom ili statistikama. Valjda je bolje živjeti u neznanju.

3 komentara

  1. Ima li iko da me vodi tamo da popravim krvnu sliku ovde mogu od 1 do 5 u misecu i posle promaja u novcaniku

    Like(0)Dislike(0)
  2. tamo se radi za te novce!!!

    Like(0)Dislike(0)
  3. Radim i ovde za 800 km ali nemozes sastavit od 1 do 1

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.