Reakcija na jednosmjerno tumačenje “ustaškoga orgijanja” i vrijeđanja BiH

Reakcije na navijanje i ponašanje navijača Širokoga Brijega u uzvratnoj utakmici finala Kupa BiH koja se u srijedu igrala na stadionu Pecara ne jenjavaju. Stavovi o ponašanju navijača, zviždanju himni i pjesmama koje su se pjevale su oprečni: jedni odobravaju, drugi žestoko kritiziraju.

Ovoj drugoj struji priključio se i jedan od najčitanijih hrvatskih medija, Index.hr, odnosno autor članka Armin Hasanbegović.

U članku koji je objavljen pod naslovom “Nakon ustaškog orgijanja i vrijeđanja Bosne i Hercegovine, slavili trofej zemlje koju mrze“, kritika započinje tvrdnjom da ima puno istine u narodnoj poslovici “Gdje prestaje logika, tu počinje Bosna”.

U izrazito negativnom tonu protumačeni su zvižduci tijekom intoniranja himne Bosne i Hercegovine te skandiranje “Mi, Hrvati!”. Navijanje su predvodili Škripari, koji su opisani kao “navijači nazvani po gerilskim grupama koje su djelovale nekoliko godina nakon razbijanja NDH-a i navijači poznati po isticanju ustaških i nacističkih simbola.”

Dalje se ističe da su se tijekom utakmice mogla čuti skandiranja “Za dom spremni”, “Gazi balije” i “Ubij baliju”. Ovaj posljednji reporteri portala Jabuka.tv nisu čuli te su veće šanse da je navod dodan u žaru poprilično neobjektivnoga pisanja.

“‘Navijači, hvala vam’, sve je što su iz Nogometnoga kluba Široki Brijeg, kluba u kojem igraju samo katolici, poručili o skandaloznom ponašanju svojih navijača. Skandaloznom za sve, osim za ljude iz kluba i one koji su orgijali na tribinama”, dalje se navodi u Indexovu tekstu.

“Hvala na kazni koju će klub dobiti zbog njihova ustašluka? Hvala na vrijeđanju države koju klub predstavlja u Europi, Saveza pod kojim igra? Hvala na atmosferi koja nas je vratila na početak 90-ih? Na čemu se točno klub, koji je nakon penala osvojio Kup, zahvalio navijačima? Sramotno ponašanje bilo je toliko izraženo da je morao reagirati čak i Nogometni savez Bosne i Hercegovine, koji inače zbog “mira u kući” često zažmiri na slične situacije”, dalje je zabrinuto komentirano u članku koji potpisuje Hasanbegović.

Dalje je navedeno kako u Širokom Brijegu živi 99,60 posto stanovnika koji su se na posljednjem popisu izjasnili kao Hrvati pa tako mnoge nije ni začudilo ponašanje navijača tijekom uzvratne utakmice finala Kupa BiH.

Autor teksta osvrnuo se i na prošlost navijača Širokoga Brijega i Sarajeva, točnije na sukob iz 2009. godine, iz kojega je izdvojio samo da je ubijen navijač Sarajeva Vedran Puljić, za čiju smrt do danas nitko nije odgovarao. Kao posljedice toga sukoba s tragičnim ishodom – uza zanemarivanje njegova uzroka, prije svega divljanje gostujućih “Hordi zla” u Širokom Brijegu – izdvojeno je samo to da se  navijačima Sarajeva od toga događaja uoči gostovanja na Pecari oduzimaju zastave i majice s likom ubijenoga navijača, a na skandiranje njegova imena domaći navijači tradicionalno odgovaraju sramotnim: “Javi se, javi se…”

“U stvari, jedino što čudi je reakcija navijača Širokoga na osvajanje Kupa Bosne i Hercegovine. Trijumf protiv Sarajeva donio im je plasman u Europu i, s obzirom na sve gore navedeno, to bi trebalo biti jedino zadovoljstvo navijačima i igračima. Ali ne, navijači su utrčali na travnjak odmah nakon što je Čabraja realizirao posljednji jedanaesterac i gotovo svi su se utrkivali kako bi se fotografirali s peharom?! Čemu slikanje s trofejem države koju mrzite? Čemu paradiranje s istim trofejem po gradu do ranih jutarnjih sati?”, pitanja su koja autor teksta postavlja pred Škripare i cjelokupnu publiku koja se tada nalazila na Pecari i u Širokom Brijegu.

“Drugi put, a bit će drugoga puta jer je Široki Brijeg godinama jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih klubova, predlažem navijačima da umjesto slikanja s peharom isti otmu igračima, popišaju se na njega i bace ga umotanoga u zastavu BiH u Lišticu, rijeku koja protječe kroz grad. Tada biste ispali dosljedni, ovako ste samo dvolični”, zaključak je i savjet teksta koji potpisuje Armin Hasanbegović.

Uz ogradu da ne podržavamo i ne potičemo bilo kakvo navijanje i skandiranje koje vrijeđa osjećaje, nacionalnost i religiju bilo kojega pojedinca, valja postaviti pitanja na koja bi svi koji jednosmjerno osuđuju ponašanje navijača na Pecari prvo trebali odgovoriti.

Na prvoj finalnoj utakmici Kupa BiH u Sarajevu također je bilo izljeva mržnje, svakovrsnih vulgarnosti i primitivizma, skandiranja, himna također nije imala svečani ambijent tijekom intoniranja… Zašto se o tome ne piše i zašto to u medijima nije istom mjerom osuđeno? U želji za pravednijim i moralnijim društvom, zašto prvo nije “očišćeno u vlastitom dvorištu”?

Zašto se, barem dobrim dijelom, izostavljaju razlozi koje šire mase potiču na zviždanje tijekom intoniranja himne? Na kraju, zašto su navijači Sarajeva, pripadnici nevinih i časnih “Hordi zla”, koji se kunu da žive za svoj klub, igračima toga istoga kluba dolazili na kućna vrata i prijetili smrću?

Da zviždanje tijekom intoniranja himni nije čin nekulture koji se pojavljuje samo u Širokom Brijegu, prilažemo i nekoliko videa u kojima je očita nekultura i primitivizam i navijača BiH, i to tijekom susreta reprezentacija. Reprezentacije su te koje predstavljaju cijelu zemlju pred svjetskom javnošću. U odnosu na to, međusobni ogledi Širokoga Brijega i Sarajeva – pogotovo ako se uzme u obzir povijest odnosa tih dvaju klubova i njihovih navijača – gotovo je od sporednoga značenja.

(www.jabuka.tv)

14 komentara

 1. Gdje prestaje logika tu počinje Bosna i Hercegovina.
  Odavno nisam čuo bolju izreku i veću istinu.

  Stvarno ova država nema nikave logike.
  Sastavljena je od tri konstitutivna naroda koja u toj državi nemaju ista prava u praksi jedino na papiru.
  Tri naroda, a dva entiteta, nigdje logike.
  U ovom dual entitetu jedan narod nastoji dominirati politički nad drugim. isto nema nikakve logike ni ustavne potpore.
  Dva naroda ne smatraju ovu državu nečim prirodnim što odgovara njihovoj tradiciji i običaju, a treć je potencira i nastoji je centralizirati da bi, kako su većinski narod dominirali na cijeloj teritoriji BiH.

  U najmanju ruku vrlo čudna država. država u kojoj svak svakog zajeba*je i svak svakog želi prevariti i zakinuti, a nastoje živjeti zajedno. Ima li to ikakvog smisla kratkoročno ili dugoročno.
  Kratkoročno ne, ali dugoročno bi muslimani, takozvani Bošnjaci (Hercegovci nisu Bošnjaci po prirodi stvari), mogli bi biti velika većina na prostoru federacije i na prostoru RS-a, ali za to treba min 500 godina, a oni toliko ne mogu čekati.
  Zato brate podjelimo se. Svakom njegovo i kvit. Kako može Musliman iz Sarajeva polagati pravo na moju zemlju u hercegovini koju ni Turčin nije posjedovao.

  Like(7)Dislike(0)
 2. Podjelite nas da,eto vam bosna dajte nam republiku hercegovinu pa ce sve bit ok Bog i Hrvati svaka cast siroki.

  Like(3)Dislike(0)
 3. Sta nas zamarate s glupostima. Dajte nesto lipo, veselo i korisno. Koga briga sta pise neki tamo Hasanbegovic na nekom tamo portalu? Pusti budale, izgraduj sebe i svoje. Sve ce to leci na svoje misto

  Like(2)Dislike(0)
 4. Gazi balije

  Like(0)Dislike(0)
 5. Tko briše komentare jel Armin Husanbegović i Index.hr ili netko drugi?

  Ako se vrše napadi bilo koje vrste pa i medijske na Hrvatski narod to se prešućiva i opravdava, ako S.Mesić pjeva ustaške pjesme i veliča ustaštvo to medijski nije neka vijest ili osuda.
  Ali kad je Thompson spomenio u naj težim trenucima okupacije i agresije srbočetnika nad Hrvatskom i Hrvatskim narodom “Za dom spremni ili neku ustašku riječ da bih se narod digao na noge i činjenično i dokazano za razliku od agresora i fašista gotovo pa goloruk samo branio svoju domovinu i svoj narod to je odmah postao fašizam i ustaštvo.

  Ako smo mi Hrvati ustaše, fašisti ili kako li nas sve ne zovu samo zato što smo u ovom domovinskom ratu samo branili svoje i svoju domovinu od agresora, okupatora, ubica i sijača zla ne otimajući tuđe onda i neka smo.
  Nikoga ne mrzimo a to što svoje volimo to im smeta i to nam uporno stavljaju
  na teret to je njihov problem.

  TREBA SAMO JEDNO ISTAĆI
  Da smo mi Hrvati koji smo rođeni poslije 1945.g. samo živi svjedoci jugokomunističke diktature, masovnog progona i iseljavanja Hrvata koji nisu u toj i takvoj državi bili poželjni niti su mogli dobiti ni posao i da smo živi svjedoci ’90-ih i agresije od srbočetnika na Hrvatsku kao i Hrvatske tako i muslimanske prostore u BiH gdje smo velikim brojem bili ne samo očevidci nego i sudionici u tom domovinskog i odbranbenom ratu.
  Hrvati kao što se zna i što je notorna istina i argumentirana činjenica nisu bili nikakvi agresori,nikakvi okupatori nikakvi zločinci kako stalno pojedini mrzitelji sve što se zove Hrvatsko uvijek žele sve Hrvate etiketorati.
  Ako nas mrze četnici a ne normalni i civilizirani srbi, ako nas mrze islamski radikalisti i ekstremisti a ne normalni i civilizirani muslimani to je njihov problem a mi takve što je i normalno ne ne volimo i što se to nekada a posebno javno na utakmicama ili nekim drugim javnim okupljanjima iskaže.
  Volimo sve koji nas vole ili prihvaćaju ali ne diraju i vrijeđaju a onima koji nas mrze i ne podnose to je njihov problem i uvijek ćemo im poručiti na ovakav ili onakav način da nedamo na sebe dok nas još ima.
  SVOJE NEDAMO-TUĐE NEĆEMO.
  To naša legenda koju jako mrze kao i Hrvatsku državu M.P.THOMPSON koja je skupa s nama krenula u odbranu domovine sve lijepo kroz stihove svojih mnogobrojnih, domoljubnih, duhovnih, miroljubivih i pomirljivih pjesama lijepo i slikovito dočara do svakog čovjeka.
  -Za svoj dom uvijek spremni
  -Ljubi svoju zemlju
  -Sude mi dušmani
  -Ljubi svoju zemlju
  -Neću izdat ja Boga nikada
  -Lijepa li si
  -Dan dolazi
  -Dođi Gospodine
  -E moj narode
  -Božić je
  -Bijeli križ
  -Vila Grabovčeva
  -Bosna
  -Ivane Pavle II
  te mnoge, mnoge druge domoljubne i duhovne pa tako i veliki broj ljubavnih pjesama.

  Dali je to razlog što njega mrze i zabranjivaju mu koncerte kao što mrze i cijeli Hrvatski narod.
  Hrvate vjera uči da vole svakog čovjeka a to što što Hrvate neki mrze, nevole i žele ih zbog ljepote Hrvatske okupirati i prisvojiti i uništiti vjeru to je njihov problem.

  Zato dragi moj uredniče ako ti se ne sviđa ovo izrečeno izbriši i ovaj komentar i budi suradnik vama popularnog Index.hr ili kako li se već zove.

  Lijep pozdrav svim Hrvatima pa tako i onima koji nas mrze al neka znaju da mi svoje nedamo niti ćemo ga ikad dati niti ga se ikad odreći.
  VOLIMO I NEDAMO SVOJE-
  POŠTIVAMO TUĐE
  Ako im to smeta
  pa neka nas i dalje zbog toga mrze i prozivaju.

  Like(1)Dislike(1)
 6. e evo vam ga n...

  kolumnist , lijepo i ispravno si im objasnijo stanje stvari !! imbex ili neki matija babic sta sebe okarakterizira kao pedofiloal bi trebao da nama Hrvatima bude moralna muza !!!???? kad se pogledaju svi ti neki prosrpski portali ( novine ) kod nas ili njihovi serijali poput Cirilice jasno je odakle vitar puse. imbex skupa sa matijom babicem bi trebalo jednostavno gumicom izbriosat ( stim ne pozivam na bilo kakvo nasilje vec zakonsko pravo o kriminalu i raspirivanju mrznje ). sta se situacije u bih tice,jasno je i ptici na grani sta i kako, ja osobno nemam nista protiv vjernika jer pravi vjernik te nece nikad omalovazavat,ubijat,ili bilo kakvu drugu vrstu agresija nad tobom cinit. samo nama je pun kuver svega i nasih prokomunista i njihovih idealista.otpusite nam malo !!! Bog i Hrvati

  Like(0)Dislike(0)
 7. PROČITAJTE KOMENTARE NA ČLANAK ISPOD PA ĆE VAM SVIMA BITI JASNO S KIME MI ŽIVIMO https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika/djevojka-smrtno-stradala-u-saobracajnoj-nesreci-kod-citluka/170519039

  Like(0)Dislike(0)
 8. e evo vam ga n...

  ma bolje takvo sta i necitat,sami dusevni bolesnici,

  Like(1)Dislike(0)
 9. E ovako sta je portal skiniliste članak od indexa i nase komentare jutros sad se odjednom sjetili u obranu stati….hajde hvala bogu…kako uopce mozes objavljivari i prenositi šta index piše…nemogu te nikako uredniče shvatiti

  Like(0)Dislike(0)
 10. Zasto novinar imbexa prima honorar u hrvatskim kunama kada se dobro zna da je platezno sredstvo u NDH bila kuna? Sto vegetarijanac radi u mesnici? Sto ce ribi biciklo? Sto ce Arminu Handzar? …

  Like(0)Dislike(0)
 11. Onaj članak je objavljen i istom kontekstu kao i ovaj, samo što to mnogi nisu shvatili pa je zato uklonjen i postavljen ovaj.

  Like(1)Dislike(0)
 12. Upravu si ali zašto

  Like(0)Dislike(0)
 13. Ma nebih se stel mesati ,dali su toliko kulturni navijaci u sarajevu,zenici tuzli kad tamo igra zrinski,siroki klubovi s hrvatskim predznakom ,tamo “mislim nema vredanja na nacionalnoj osnovi” toliko o kulturi navijackih skupina a posebice o ,”kulturnim navijacima sarajeva iz glavnog grada”

  Like(0)Dislike(0)
 14. Index komentira stanje i Širokom kako navijači zvižducima pozdravljaju himnu BiH. A kada Šešelj pali Hrvatsku zastavu bilo ništa nikakav komentar. Ove Udbaša groba sve na Goli otok tamo da se nauče pameti. Za Dom

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.