Registar branitelja FBiH će biti izrađen, ali neće biti objavljen

Registar branitelja u Federaciji BiH će biti uspostavljen, međutim, neće biti javno objavljen, objavio je Večernji list.

”Iako ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević navodi kako će po objavi Zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji u Službenim novinama biti omogućena uspostava i objava registra korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, do toga neće doći”, piše Večernji list.

Kako je naveo predsjednik Federacije BiH Marinka Čavare, iz spomenutog zakona je amandmanom Kluba zastupnika HDZ-HNS u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine brisan članak u kojem se navodila objava registra branitelja, piše Večernji list BiH.

”U zakonu stoji samo kako će se registar branitelja izraditi, a ne i da će biti objavljen”, rekao je Čavara i dodao kako do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem.

Budući da je ministar Bukvarević početkom tjedna izjavio kako Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji još uvijek nije objavljen jer se čeka na potpis predsjednika Federacije BiH, Čavara je naglasio kako će biti potpisan čim stigne u Ured predsjednika Federacije BiH.

”Zakon je prošao oba doma, međutim, još uvijek iz Parlamenta Federacije BiH nije dostavljen u Ured predsjednika FBiH, tako da nisam ni mogao potpisati ukaz o spomenutom zakonu”, kaže Čavara.

Uz spomenuti Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji, Bukvarević očekuje kako bi do kraja ovoga mjeseca na snagu trebali stupiti i Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata te Zakon o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, navodi Večernjak.

Bukvarević ističe donošenja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju.

”Tim zakonom je riješeno pitanje diskriminacije prema jednom određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovine po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, smanjena bila mirovina. Ovim zakonom u sljedeće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Usvojenim zakonom u Parlamentu ispravljena je diskriminacija prema tim ljudima”, zaključio je Bukvarević.

23 komentara

 1. Ajde zaboravljeni šta sad napravit a bilo obećano ovako će bit i sa primanjima ko nije bio u ratu taj će ostat u proračunu i primat naknadu a koje istinski bio na prvoj crti neće ništa dobivat sve zbog HNS itd.

  Like(0)Dislike(1)
 2. Stvarno srmota.Spis iustinu pravih branitelja treba bit javno oglasen.Pa da svi i svatko zna tko je pravi branitelj

  Like(3)Dislike(0)
 3. Govnarsko udbaska posla nasih lopova ,a moram priznati imali smo 93 povijesbu sansu razracunat se sa takvima ,nazalost propustena i nikad je vise

  Like(3)Dislike(1)
 4. Sto prije objavit registar branitelja daito vidimo.Koliko ce na njemu onih koji su devedeset prve ,druge pobigli a neki cak iosudjeni za dezerterstvo.Pozdrav svim istinskim braniteljima……

  Like(4)Dislike(1)
 5. Objavit obavezno

  Like(3)Dislike(1)
 6. Objaviti na svim javnim portalima,a posebno razdvojit borbeni od neborbenog sektora i napisat broj dana od __ do kad je ko bio,pa da vidimo čija majka crnu vunu prede,samo obbjavite ako smijete jer puno ovih što se vode kao branitelji nisu vidili puške.Pozdrav iz Njemačke.

  Like(3)Dislike(1)
 7. Ne da se stidim registra nego organizirati svečano postrojavanje pripadnika oružanih snaga kao svugdje u svijetu. Ja kao ZABORAVLJENI BRANITELJ još uvijek se sjećam tko mi je bio s lijeve a tko s desne strane.

  Like(6)Dislike(0)
 8. jesmo i jadni mi zaboravljeni branitelji ja jednom nasem zupniku napomenio da se pomole za zaboravljene kaze nesmijem a za lazne smije valjda nisi branitelj ako nemas invalidninu koja sramota

  Like(1)Dislike(1)
 9. Što prije objavit registar ali i onih koji imaju mirovine u hr a nisu nikad ranjeni.

  Like(4)Dislike(2)
 10. Zasto neobjaviti,tko stoji iza tog vlast,branitelji ili netko treci ,,, !!!!

  Like(2)Dislike(0)
 11. Stoje oni koji su napravili toliko invalida i uzeli novac sad to kriju.

  Like(1)Dislike(0)
 12. Registar treba objaviti da se lazni branitelji vide javno!

  Like(1)Dislike(1)
 13. Ja im ne bih dao ni elera. ZAŠTO? Zato sto se ne placa ne zavrsen ili neodradjen posao. Jesu branili? Jesu! Jesu odbranili? Nisu!

  Naravno da zvuci kao floskula No! Istina je. Neki su zasluzili (stradalnici i sl.) Vecina nije. Trenutno komentiram istinske branitelje, one koji su zbilja branili i pitam ih.

  ĐE ZAPELO?! HA?! Udruzujete se i trazite lovu za ratovanje? Dok stvarni neprijatelji pokradose i osiromasise ( raselise) nas narod. Vecina vas jos uvijek relativno mladi, sposobni a daj penzije??

  To netko treba zaraditi. Tko? Bonus i slicne vrste naknade dati kada onemocate (dođe vrijeme penzije). No vi zelite naplatiti to sto ste “branili”.

  Iz razloga naplate svoga “domoljublja” zatvrate oci pred najezdom skakavhadezeovaca. Surujete sa njima, glasate za njih, podrzavate i odrzavate ih na vlasti.

  Ja mogu ovdje napisati (bubnuti) svasta kao i mnogi no!… Postoje relevante cinjenice i podatci. Po tome ce povjest (buducnost) suditi. Po tome ce nas nasa djeca pamtiti.

  Branitelji su pruzili otpor ociglednom neprijatelju no popustili (prodali se) onom jacem, podmuklijem, opasnijem i prefrganijem neprijatelju. $$$$$

  Boga mi mi nije lako ovo napisati no držim da je to istina a tvrdim i da je lako argumentirati. Dakle,, penzija samo stradalnicima a ostali benificija kada za ti dođe vrijeme. Do tada zasucite rukave i ne trazite novac za “domoljublje”.

  Like(1)Dislike(1)
 14. Ja samo gledam ove komentare i pitam se zasto branitelji koji su stvarno bili na prvoj liniji sute i dalje a omalovazava ih se! Koga bi se trebalo stidit ili plasit a nije bjezao sa ratista.Puno ih ovde pise a nisu prospavali jednu noc na prvoj crti i ne znas kada ce pocet pucat.Lako je branitelje nagradit jer ih nema puno samo postrojit i sve je jasno!

  Like(1)Dislike(0)
 15. POSLATI OBAVEZNI DOPIS O POSTROJAVANJU BRIGADA PRED SREDNJOM ŠKOLOM, TKO NE DODJE ILI SE POJAVI KAO VIŠAK, UKINI MIROVINE, A OVIM OBESPRAVLJENIMA USTUPITI BOLJE.

  Like(2)Dislike(1)
 16. Za ova dva komentara pravih branitelja i invalida je malo oni su sad manjina i moraju šutit to je žalosno

  Like(2)Dislike(0)
 17. jad i tuga zalosno za ove zaboravljene mzete misliti kako je covjek nervozan kad vidi susjed mu kad je rat zavrsio nije ima ni dvadeset godina prima invalidninu a ovaj od sada 50 do 60 godina bio citav rat i nema nista i sad mi kaze nek da jugoslavija nije valjala ma nemoj

  Like(0)Dislike(0)
 18. Braniteljim i majkama bez sinova nije kriv ni balija ni srbin nego govna koja sebe nazivaju katolicka i hrvatska ,njihovi lazni ratni prijatelji koji se busaju u prsa a izdali su i boga i njih ,samo i dalje ovi sto su privareni za vrime rata to nemogu podnijet a ni priznat istinu ,a ni za nju se borit .za sto svi dadose zivote za lopove i bandite udbe

  Like(1)Dislike(1)
 19. Pravi branitelji su umorni od rata,politike i supljih prica..pustite ih na miru.Nego vi mladi i nadobudni uzmite stvar u svoje ruke i nesto promjenite. Najlakse je kao i devedesetih put pod noge i lajati iz daleka.

  Like(1)Dislike(1)
 20. U hrvatskoj su branitelji bogovi a u nas niko i nista

  Like(0)Dislike(0)
 21. Moja Mirela slicno je i u Hrvatskoj.

  Like(0)Dislike(0)
 22. Danas je leglo na banke. Ovim putem obavjestavam ko to ima da je leglo,a ko nema

  zna komu ce jebat mater. A registar svakako objaviti i na svaku banderu,dub,i kostelu i reflektor zalijepiti.

  Like(0)Dislike(0)
 23. Izgleda da se opet nešto sprema na granici

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.