Reket u Međugorju: Jedan od osumnjičenih priznao krivnju i pristao na zatvor

Boris Kordić, Josip Kvesić, Vlatka Puljić, Luca Cobra i Ana Miličević, optuženi da su kao organizirana grupa vršili iznude i zastrašivanja stranih državljana na području Međugorja, izjasnili su se da nisu krivi po točkama optužnice, piše Dnevni list.

Svi optuženi pristupili su u utorak u Sud BiH u pratnji odvjetnika Damira Alagića, Nade Dalipagić i Zdravka Rajića. Svi su se na upit suca za prethodni postupak, izjasnili da nisu krivi s tim što je optuženi Luca Cobra naknadno s Tužiteljstvom zaključio nagodbu u kojoj je priznao krivnju i pristao na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana. Njegov predmet je u odnosu na druge optužene razdvojen i Sud BiH je nakon vijećanja prihvatio sporazum o priznanju krivnje.

Podsjećamo, Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Borisa Kordića (1978.), uposlenog na poziciji šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH, Josipa Kvesića (1980.), uposlenog na poziciji inspektora za strance u Terenskom uredu Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH, Vlatke Puljić (1987.), direktorice i ovlaštene osobe u poduzeću „Vlamon“ d.o.o. Čitluk, Luce Cobre (1969.), državljanin Republike Italije, Ane Miličević (1989.) i pravne osobe „Vlamon“ d.o.o. Čitluk, koje zastupa Vlatka Puljić.

Optuženi se terete da su, u razdoblju od 2012. do 2014. godine, djelujući kao organizirana kriminalna skupina, koju je organizirao i kojom je rukovodio prvooptuženi Kordić, sudjelovali u počinjenu kaznenih djela, čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, najviše iz Republike Italije, predstavnici nevladinih udruženja, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Hercegovine u Međugorju i okolnim mjestima.

Istražitelji tijekom akcije iznose dokaze iz Službe za poslove sa strancima u Mostaru.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi Kordić i Kvesić, su zloupotrebljavali svoj službeni položaj i ovlasti u okviru Službe za poslove sa strancima BiH, u pogledu izdavanja dozvola za boravak stranim državljanima, te u dogovoru sa drugim optuženim, zastrašivali strane državljane i od njih nezakonito iznuđivali novac ili druge pogodnosti, prijeteći im da će im kao ovlaštene službene osobe, onemogućiti ili uskratiti boravak u BiH, te izvršiti njihovo višegodišnje protjerivanje iz BiH.

Optuženi se terete da su u svrhu organiziranog kriminala i iznuda, osnovali poduzeće „Vlamon“ u Čitluku, te upućivali prijetnje i iznude talijanskim državljanima, tražeći novac, te kasnije i preuzimanje hotelskog kompleksa kojim su upravljali državljani Italije i nevladine organizacije iz Italije, kako bi prisilili strane državljane da poduzmu radnje na štetu svoje imovine, sve ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, kako bi preuzeli upravljanje hotelom na period od 15 godina, uz zakupninu višestruko ispod tržišne cijene zakupa.

Također, optuženi se terete i da su prijetili stranim državljanima, da će putem svojih veza u inspekcijskim i drugim tijelima u BiH, ukoliko ne udovolje njihovim zahtjevima, inicirati provođenje navodnih prekršajnih i drugih postupaka i ometati njihov rad, što su i činili prema određenim pravnim subjektima na području Međugorja.

Također, prikupljeni su i dokazi da su optuženi zloupotrebljavali svoj službeni položaj, prijetili talijanskim državljanima progonom i višegodišnjom zabranom ulaska u BiH, ako im ne uplate novčane iznose od 20.000 eura ili više.

Optuženi djelatnici Službe za poslove sa strancima, također se terete za zloupotrebe položaja i nezakonitosti u postupanju prema jednoj državljanki Crne Gore, tijekom njenog boravka u BiH.

DL

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.