Rekordno Međugorje: Podijeljeno 1,5 milijuna pričesti

Za 2015. godinu zabilježeni su rekordni podaci kada je u pitanju dolazak hodočasnika u Međugorje.

Prema podacima koje objavljuje župni ured u Međugorju, ove godine je podijeljeno 1,5 milijuna svetih pričesti, što je znatno više nego prošle godine. Ovo je već godinama najveći pokazatelj koliko je hodočasnika u Međugorju i kakvo je stvarno stanje po tom pitanju.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota nije želio posebno komentirati ovu temu, ali je dodao kako su podaci točni i kako se ne mogu osporiti.

”Ljudi i dalje prelaze tisuće kilometara kako bi došli u Međugorje. Svi oni dolaze iz neke svoje potrebe, svi imaju nakane, a mi smo tu da im pomognemo koliko možemo. Međugorje svake godine prima stotine tisuća hodočasnika, pa i milijune, a tako je bilo i ove godine” rekao je za Večernji list fra Marinko.

Najviše svetih pričesti je ove godine podijeljeno u kolovozu, čak 358.760, a broj svećenika koncelebranata u tome mjesecu je bio nevjerojatnih 7965, odnosno, 256 dnevno. Najmanje svetih pričesti je ove godine podijeljeno u veljači, što je i očekivano i bilo ih je 30.750. Sigurno je kako će do kraja godine broj svetih pričesti premašiti podatak od dva milijuna, što dovoljno govori o snazi i važnosti Međugorja u životu katolika, piše Večernjak. I nije samo Međugorje bilo mjesto kuda su prolazile rijeke hodočasnika.

Veliku korist od povećanog posjeta Međugorju imala je mostarska zračna luka. Upravo hodočasnici čine najveći broj putnika u mostarskoj zračnoj luci, a prije nekoliko dana je sletio posljednji ovogodišnji zrakoplov iz Libanona koji je mjesecima prevozio putnike s istoka u Međugorje.

”Ove godine ponovno bilježimo porast broja putnika u odnosu na prethodne godine. Ova zračna luka bi daleko lošije poslovala i pitanje je bi li mogla opstati da nismo blizu Međugorja. Broj charter-letova je u stalnom porastu, a očekujemo kako ćemo otvarati i nove zračne koridore upravo zahvaljujući hodočasničkom turizmu. Još uvijek veliki broj hodočasnika koji dolaze u Međugorje dolazi preko zračnih luka u Splitu i Dubrovniku i nadamo se kako ćemo uspjeti dovesti svojim aktivnostima dio tih putnika u Mostar” rekli su u mostarskoj zračnoj luci.

A Zračna luka Mostar je samo dio priče u kojoj mnogi imaju veliku korist od Međugorja i hodočasničkog turizma. Prema najavama, i iduće godine se može očekivati porast broja dolazaka.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.