Revizori upozorili: I dalje se zapošljava bez javnog natječaja

Zapošljavanje bez javnog natječaja u javnim poduzećima i nedostatak informacija o zapošljavanju, nedostatak potpunog registra zaposlenih u javnom sektoru BiH koji bi obuhvatio i sve karakteristike i referencije zaposlenih, nedostatak primjerenog regulacijskog okvira, složenost Federacije FBiH i ustavne nadležnosti, neusklađenost zakonske regulative na federalnoj i županijskoj razini… samo su neki od temeljnih problema u području zapošljavanja, koje su iznijeli predstavnici Ureda za reviziju institucija FBiH, organizacije Centar civilnih inicijativa (CCI) i Transparency Internationala u BiH o temi “Transparentno i meritorno zapošljavanje za kvalitetniju javnu upravu”. 

Vlada FBiH donijela je novi Zakon o radu kojim je zabranjeno zapošljavanje bez natječaja u državnim institucijama, agencijama i poduzećima s većinskim državnim vlasništvom. Njime je regulirano da se za svako radno mjesto u državnom sektoru raspiše javni oglas te da je prestanak radnog odnosa usklađen sa Zakonom o MIO FBiH. Vlada je zadužila federalne uprave, upravne organizacije, ustanove i druge federalne institucije i službe, Agenciju za državnu službu FBiH i institucije FBiH koje je osnovala Federacija, a koje vrše javne ovlasti i imaju svojstvo pravne osobe, izuzev federalnih ministarstava, obustaviti natječajne procedure za prijam državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika do 30. lipnja 2017. godine. 

Obustava se odnosi i na zaključivanje svih ugovora o djelu, osim u slučaju neodgodive potrebe, kada te institucije ugovor o djelu mogu zaključiti isključivo uz prethodnu suglasnost Vlade FBiH

3 komentara

  1. Ma nije to bez natjecaja,natecanje je u hdzu,ko je blizi vrhu taj prolazi..

    Like(4)Dislike(1)
  2. Ako si iz Gruda,hodaj ko KER po čaršiji i gledaj tko će ti dati cigaretu i platit pivo

    Like(3)Dislike(1)
  3. Natjecaji za posao ovdje traju znatno duze nego drugdje,uvjeti su:par godina aktivnog sakupljanja glasova za hdz, ti i cjela obitelj do 9 koljena,poloziti zakletvu drugovima iz stranke na beskrajnu vjernost u dobru i u zlu(citaj u zlu),strucna sprema nije bitna,sto nepismeniji to bolji,zabranjuje se razmisljanje svojom glavom do mirovine.pozeljna potkupljivost.

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.