Rezat će sve osim osobnih primanja!

U Ministarstvu financija FBiH već se navodno pristupilo pripremama za drastične rezove grantova, poticaja te kapitalnih transfera, a sve kako bi se omogućila isplata mirovina, plaća i socijalnih davanja.

Nakon spoznaje da će BiH, a time i Federacija, prema svemu sudeći, ostati bez novca iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izvršna vlast FBiH uveliko je pristupila kovanju plana o novim rezovima.

Prema prvim informacijama, sve osim najnužnijeg, a to su plaće proračunskih korisnika i osobna primanja, čija bi obustava mogla izazvati narodni bunt, bit će rezano, doznaje Avaz.

Obistini li se ovaj crni scenarij, vlada Fadila Novalića na samom početku može prekrižiti dvije proračunske stavke od 254 milijuna KM koje se odnose na planirane prihode od MMF-a i Svjetske banke. Ova sredstva trebat će nadomjestiti drugim izvorima financiranja, a kojih trenutno nema na vidiku.

Naime, iako su proračunom FBiH za ovu godinu planirana ukupna zaduženja putem trezorskih zapisa i obveznica u iznosu od 430 milijuna maraka, sve su prilike da do ovoga neće doći. Razlog leži u činjenici da su banke do sada uglavnom bile kupci državnih vrijednosnih papira, a upravo one najosjetljivije reagiraju na izostanak podrške državi od međunarodnih financijskih institucija poput MMF-a i Svjetske banke.

Takav je slučaj bio 28. travnja, kada je Vlada na Sarajevskoj burzi inkasirala svega 19 milijuna od ponuđenih 40 milijuna KM trezorskih zapisa. To je bilo razdoblje kada je MMF objavio da obustavlja prethodni aranžman s BiH.

Zbog toga se, prema neslužbenim informacijama, u Ministarstvu financija FBiH već pristupilo pripremama za drastične rezove grantova, poticaja te kapitalnih transfera, a sve kako bi se omogućila isplata mirovina, plaća i socijalnih davanja. Tako bi se radi krpljenja proračunskih rupa već na početku moglo posegnuti za sredstvima iz proračunske stavke do 52 milijuna KM, koliko iznose transferi županijama i neprofitnim organizacijama.

Također, vlast bi mogla zahvatiti i stavku od šest milijuna KM predviđenu za kapitalne transfere, a nije isključeno da bi određena umanjenja mogle trpjeti i subvencije javnim poduzećima poput “Željeznica”, “BH Airlinesa” te aerodroma u Tuzli, Sarajevu i Mostaru.

Vlada se na početku ovog procesa, vjerojatno, neće usuditi dirati u proračunsku stavku od 65,8 milijuna KM, predviđenu za poljoprivredne poticaje. Međutim, kako vrijeme bude odmicalo, dovedena pred zid, vjerojatno će morati posegnuti i za ovim sredstvima.

(Dnevni avaz)

1 komentar

  1. Oce li se rezat i ministrima.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.