Rodilje u FBiH naknade će i dalje dobivati iz županijskih proračuna

Jednake rodiljske naknade svim majkama u Federaciji BiH do daljnjeg je nemoguće ostvariti. Tako će majke u Sarajevu i u nadolazećem razdoblju primati jedan iznos naknade, u Zapadnohercegovačkoj županiji drugi, dok će u HN županiji i dalje imati pravo samo na 400 KM jednokratne pomoći.

Zatražen prijedlog

S ciljem rješavanja ovog problema, Vlada Federacije BiH u veljači ove godine zadužila je Ministarstvo rada i socijalne skrbi, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija da razmotre pitanje opravdanosti isplate rodiljskih naknada iz sustava socijalne zaštite te pripreme prijedlog mogućih rješenja ove problematike. Nakon nekoliko sastanaka i ponuđenih rješenja, predstavnici ministarstava nisu se mogli dogovoriti o jedinstvenom rješenju za zaposlene majke.

“Opći stav svih članova radne skupine jest da trenutačni način reguliranja prava na naknadu zaposlenoj rodilji nije adekvatan, ali i da su mogućnosti za rješenje ovoga problema prilično ograničene, posebice ako se ima u vidu teška ekonomska situacija s kojom se suočavaju proračuni svih razina vlasti. Gledano u tom kontekstu, nijedna od predloženih opcija ne predstavlja idealno rješenje i svaka sa sobom nosi određene rizike u fiskalnom, ekonomskom i socijalnom pogledu”, stoji u zaključku radne skupine.

VL

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.