Roditelji digli glas protiv školskih odšteta

Iako je po zakonu osnovno obrazovanje obvezno i besplatno, na kraju svake školske godine roditelji iz Hercegovačko-neretvanske županije su plaćali tzv. odštetu za oštećeni školski inventar. Reagirala je Udruga roditelja “Naša djeca” te uputila prosvjed Ministarstvu obrazovanja HNŽ-a.

Udruga navodi kako je plaćanje odštete nova vrsta nasilja odnosno nasilje institucija nad djecom.

“U zakonu nigdje ne stoji da je dužnost roditelja i djece plaćanje oštećenja. Smatramo da je to dužnost osnivača škola”, izjavio je za Našu TV Antoni Šajin, predsjednik Udruge roditelja “Naša djeca”.

“Iako u zakonu ne postoji odredba prema kojoj roditelji i djeca trebaju plaćati odštete za štete na objektima nastale tijekom školske godine, nitko ne može spriječiti roditelje i djece da se eventualno solidarno organiziraju i iziđu sa stavom da se objekt adekvatno pripremi za sljedeću godinu”, rekao nam je Pero Ćiro Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a.

Ako neke škole nastave provoditi naplaćivanje odštete, Udruga “Naša djeca” poziva roditelje da im se obrate kako bi se problem riješio.

8 komentara

 1. Oće li išta radit u svojoj mjesnoj zajednici gos Slavo Logara presjednik MZ Ružići sve ostale MZ rade nešto koliko toliko ali svagdi se nešto radi osim u nas tj Ružićima pa gospodine ako nećete radit u interesu građana svoje MZ molimo da daš ostavku jer ovako nema više svrhe

  Like(8)Dislike(1)
 2. Biti ce da ste vi Ruzicani zadovljni s njim i njegovim radom. Zna se i imaju pravila kako se netko smjenjuje.

  Like(4)Dislike(1)
 3. To je nemoguće jer po statutu nije ni izabran jer nije održan zbor građana

  Like(4)Dislike(1)
 4. taman kad misliš sve si dici pokupova,da pare za kart.one govore 20 km za upis,10 km za odštetu.nisu normalni..a u wc nema toalet papira.čista krađa.ali nek gsp.LEKA vara svit dok more.svi šute

  Like(6)Dislike(0)
 5. Neupucen si. Provodis tu neku represiju a pojma nemas. Izbori za clanove MZ u opcini grude su bili prosle godine u desetom mjesecu.

  Like(0)Dislike(0)
 6. A o osnovnoj školi u Grudama da ne pričamo.Ravnateljica Lucija Mikulić ne da sa sobom razgovarati, ko da njezina privatna škola, samo ne znam dokle će…

  Like(4)Dislike(0)
 7. Kurvetinu majku mozete dok mozete al necete dok hocete…upamtite da cete trunut!!!!

  Like(0)Dislike(0)
 8. Ne razumijem zašto bi svi roditelji morali plaćati odštetu, neka to urade roditelji one djece koja su tu štetu i napravila.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.