Roditeljska vijeća ŽZH protiv skraćenog programa za prvašiće

Na redakcijski mail portala Grude Online stiglo je priopćenje za javnost roditeljskih vijeća osnovnih škola u ŽZH, koje se tiče potpisivanja peticije za ukidanje skraćenog programa prvašićima u toj županiji, a koji prenosimo u cijelosti:

Roditeljska vijeća osnovnih škola u Županiji Zapadnoherecegovačkoj organiziraju peticiju kojom žele iznijeti stav roditelja vezano za polazak djece u prvi razred osnovne škole. Već tri godine nastava za prvašiće izvodi se po skraćenom izvedbenom planu i programu. To je stvorilo velike probleme u praksi koji se itekako reflektiraju na nastavu u drugom razredu, a i u kasnijem školovanju. Nakon sastanaka roditeljskih vijeća svih općina, razgovora o problemima i razmjene iskustava održani su sastanci s predstavnicima resornog ministarstva. Slali smo dopise i na adresu županijske Vlade i Skupštine, ali nismo uspjeli dobiti termin sastanka. Peticija je idući korak koji nam preostaje.

Nastava u prvom razredu po “skraćenom programu“ je izgubila na kvaliteti, što potvrđuju učitelji, nastavnici, profesori, pedagozi, psiholozi i sami roditelji. Dakle, umjesto prvoga rujna, učenici prvoga razreda u školu polaze sredinom ili čak krajem siječnja. Umjesto 35 nastavnih tjedana, koliko se nastava odvija u svim ostalim županijama u Bosni i Hercegovini, naši prvašići gradivo trebaju obraditi u 20 nastavnih tjedana.

Uvjeti za izvođenje nastave u prvom razredu devetogodišnjeg obrazovanja su neadekvatni, učionice nisu prilagođene ni opremljene didaktičkim sredstvima potrebnim za planirane radnje, što ionako otežava njegovo izvođenje.

Cilj prvog polugodišta je socijalizacija djece i prilagođavanje djece novoj okolini. Njegovim ukidanjem djeca se suočavaju s preopterećenim programom u drugom polugodištu što kod njih izaziva stres jer se ne mogu nositi sa zadatcima – svaki dan novo slovo.

Svugdje u svijetu učenici kreću na nastavu u rujnu, samo u našoj Županiji prvašići kreću u siječnju, što znači da djeca nemaju sadržaje koji su uobičajeni u prvom polugodištu. Naši prvašići nemaju Dane kruha, jer se oni održavaju u listopadu, nemaju sv. Nikolu u prvom razredu i najtužnije – nemaju Božićnu predstavu. Ukidajući nastavu u prvom polugodištu našim prvašićima smo ukrali Božić u školi.

Što se tiče organizacije prijevoza, koji je predstavljao veliki problem za roditelje, inzistiramo da se iznađe način i napravi bolja organizacija nastave. Kao roditelji, znamo i koliko su česte prehlade, viroze, gripa, upala pluća u zimskom razdoblju, pa ako uračunamo i opravdano odsustvo s nastave zbog bolesti, pitamo se koliko tjedana uopće učenici idu u prvi razred.

Peticija će se potpisivati u sve četiri općine naše županije Ljubuškom, Grudama, Posušju i Širokom Brijegu od 28. lipnja do 5. srpnja.

Roditeljska vijeća osnovnih škola ŽZH

Predsjednici Roditeljskih vijeća osnovnih škola Županije Zapadnohercegovačke su:

Druga OŠ Široki Brijeg prof.dr. Sandra Soče Kraljević

OŠ Franica Dall’era Vir Marija Budimir

OŠ Ruđer Bošković Grude Kristina Miloš

OŠ Ante Brune Bušića Rakitno Jasna Miličević

OŠ Ivana Brlić Mažuranić Ljubuški Ines Mucić

Prva OŠ Široki Brijeg Mirjana Ljubić

OŠ Marko Marulić Ljubuški Monika Grgić

OŠ Tina Ujevića Vitina Ivan Bebek

OŠ Kočerin Miroslav Galić

OŠ Ivana Mažuranića Posušje Ljubo Kovač

OŠ Fra Stipana Vrljića Sovići Mario Prlić

OŠ Vranić Maja Bašić

OŠ Antuna Branka i Stanislava Šimića Drinovci Mile Majstorović

3 komentara

 1. Gdje se može potpisati u Drinovcima?
  Da odmah potpiše skoro cijelo selo koje je za produženi razred. Od jeseni.

  Like(0)Dislike(0)
 2. Ajde ne s.e.r.i

  Like(0)Dislike(0)
 3. Kad je roditelj ovako kulturan kao ti,sta onda očekivati od jadne djece koju imate. Koliko strpljiv treba biti prosvjetni djelatnik da vašu djecu pokusa napraviti ljudima.

  Možete samo zamisliti kako izgleda roditeljski sastanak ra roditeljima kao sto je ovaj.
  Da se neki roditelji pitaju, škola bi se ukinula skroz.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.