Ronaldo iz Turčinovića: Nekadašnja zvijezda Hajduka okrenula se sadnji smilja

Turčinovići su tipično hercegovačko selo tek nekoliko kilometara udaljeno od Širokog Brijega. Kao i u drugim ovdašnjim selima ovih dana čim stignete do prvih kuća osjetit ćete miris hercegovačkog smilja sa plantaža koje su eto pred samom žetvom.

Ekipa ABCportala je posjetila jednog od najpoznatijih stanovnika Turčinovića, nekadašnjeg golgetera splitskog Hajduka Stanka Bubala, ili kako ga hrvatski mediji još uvijek zovu ‘Ronalda iz Turčinovića’, koji danas uživa u igračkoj mirovini baš ovdje u rodnom selu.

A Stanko kakvog ga svi poznaju uvijek spreman na šalu i zafrkanciju dočekao je novinare u svojem domu gdje su odmah započeli sportske razgovore o njegovoj uspješnoj nogometnoj karijeri.

”Počeo sam naravno u Širokom Brijegu gdje su me zapazili ‘Osječani’ pa sam se tako našao u dresu Osijeka i s njima osvojio Kup Hrvatske. Brzo zatim stigao sam na Poljud gdje sam doživio najljepše trenutke karijere. S Hajdukom sam u sezoni 2000/01 osvojio naslov prvaka Hrvatske i nema navijača Hajduka koji ne pamti utakmicu pred krcatim Poljudom kad sam Dinamu dao dva gola, donio pobjedu i veliku radost Torcidi, Split je gorio. Nedugo zatim odlučujuća utakmica u Varaždinu gdje sam opet zabio dva gola za pobjedu koja je značila naslov prvaka Hrvatske. Imao sam osjećaj da su cijeli Split i moja Hercegovina taj dan bili u Varaždinu. To su definitivno najljepši trenuci moje karijere”, priča nekadašnji napadač i golgeter.

Nogometna javnost zna da su ga upravo te dvije utakmice u inače odličnoj golgeterskoj sezoni zauvijek utisnule u srce Torcide koja ga i dalje rado viđa na Hajdukovim utakmicama na Poljudu. Stanko je i dalje redovni sudionik popularnog splitskog božićnog malonogometnog turnira ‘4 kafića’ gdje se uz igru druži s navijačima i nekadašnjim suigračima Hajduka.

Bubalo s nogometnom loptom na plantaži smilja (Foto: ABCportal)

Nakon uspješne sezone stigle su ponude iz Njemačke (Koeln i Nunberg), međutim stigla je i najbolja ponuda iz Klagenfurta (FC Karnten) koja se nije smjela odbiti, pa je Stanko odigrao šest sezona u Austriji. Na samom kraju karijere se ponovno našao u dresu svojeg Širokog.

Kao najtužniji sportski događaj u karijeri, kaže, pamti utakmicu na stadionu Pod Bijelim Brijegom u Mostaru (1997. godine) kad su za prvaka BiH igrali Široki i Sarajevo. Iako je Široki bio premoćan za tadašnje Sarajevo ipak su Sarajlije uspjele zabiti gol i tako pobijediti.

”Cijela Hercegovina je bila u suzama”, nastavlja Stanko pokazujući mijenjane dresove od kojih je u kolekciji i onaj od slavnog engleskog reprezentativca Ria Ferdinanda protiv kojeg je igrao dva puta.

Bubalo se i dalje zanima za hrvatski, ali i bh. nogomet, pa otkriva kako ima pozive s Pecare da se uključi u sve bolju situaciju sa Širokim gdje je trener njegov nekadašnji klupski kolega Goran Sablić.

No, Stanko nije samo preokupiran nogometom već je kao pravi Hercegovac vrlo poduzetan i radišan. Nakon završene igračke karijere dio novca je uložio u nekretnine, a prošle godinu je svoj grunt, gdje je bio kamenjar, pretvorio u plodno tlo i podigao jednu plantažu od desetak tisuća sadnica smilja koja je ovih dana dozrijela i spremna je za žetvu.

Odveo je novinare do svoje, ali i plantaža svojih prijatelja i susjeda s kojih se širi ugodan miris ove mediteranske biljke po cijelom selu koja se žuti poput ovog vrelog srpanjskog hercegovačkog sunca.

”Nisam želio ostati skrštenih ruku jer volim biti aktivan i pomalo raditi. Smilje mi je zabava i ovdje se na plantaži zna skupiti ekipa pa u hladovini popiti i koja piva. Druženje je najvažnije”, kaže Bubalo, ali ipak dodaje kako ga je cijela ova situacija oko smilja razočarala jer žetva je tu, a cijene niske, te je, kako kaže,”organizacija oko otkupa loša i sve je prepušteno jednoj stihiji”


.

10 komentara

 1. Jebateirud, lipi slika, samo da su tebe, Stankela, mogli gumicon izbrisat.

  Like(2)Dislike(1)
 2. Zgrnuo pare u Hajduku pa sad sadi smilje.Neka ga proda udruzi naš Hajduk oni će mu pošteno platiti.

  Like(3)Dislike(2)
 3. Ako ne lazu rekose da ce i cristiano okanit se reala i doc u ercegovinu sadit cmilje,bolja je para,a mores i popit koju vise niko te ne gleda.

  Like(10)Dislike(0)
 4. na slici br,šest fali još rola wc papira …

  Like(0)Dislike(0)
 5. Prva generacija iksa se jos vozi,zar ne.

  Like(1)Dislike(0)
 6. kaze niska otkupna cjena cmilja ja neznam da ikako ima cmilje cjenu da nemas vrecu brasna za kupiti nebi od cmilja mogao

  Like(2)Dislike(1)
 7. Legendo slomio si kralježnicu Butini.

  Like(1)Dislike(2)
 8. Propo ko žeton

  Like(0)Dislike(0)
 9. Propo ko star kauc kazu. Ali nema predaje cmilje se uzgaja najunosniji posao momentalno. Bolje ti je da si maune i kavoda dikoji krastavac i dva krmeta ubacija u svinjak nesto bi. A vako mores ulje iscidit,kazu da je dobro ko ima vene namazat jutri i uvecer,i popit po zeru radi ripavca kaslja. Djava ti cmilje odnija…

  Like(1)Dislike(0)
 10. STANKIŠA legendo jos i dan danas se vrti Dinamovcima iz obrane..kajo si ih provoza da imaju stalne vrtoglavice haha.Ronaldo iz Turčinovica voli te tvoja TORCIDA

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.