RTRS i FTV protiv hrvatskog kanala

Entitetski emiteri se odlučno protive etničkoj podjeli Javnih servisa, pa tako i BHRT-a, a što se pokušava instalirati najnovijim službenim prijedlogom Ministarstva prometa i veza BiH o uspostavi nacionalnih TV kanala na BHRT-u, priopćili su entitetski javni servisi, RTRS i RTV Federacije BiH.

Kako je priopćeno, FTV i RTRS smatraju kako su ovi najnoviji prijedlozi Ministarstva prometa i veza BiH duboko antieuropski i antidemokratski, te predstavljaju korak unatrag.

”Prijedlozi dovode u pitanje osnovnu postavku javnih servisa u BiH koja se i temelji na tome da javni servisi u svom cjelokupnom programskom sadržaju budu na usluzi svim građanima bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost,” navedeno je u zajedničkom priopćenju koje su potpisali generalni direktori Draško Milinović i Džemal Šabić.

Naveli su kako smatraju da takav prijedlog i sa stajališta novinarske profesije i sa stajališta društvenoga efekta, ”predstavlja još jedan vid segregacije”.

”Takvu već imamo u obrazovanju kroz tzv. projekt „dvije škole pod jednim krovom“ gdje su učenici u istoj školi razvrstani po etničkim razredima. Mislimo da je primitivno i veoma loše razvrstavati javne servise, novinare i ostale uposlenike na taj anticivilizacijski način. Poslovodni odbori RTRS-a i RTV Federacije BiH opredijeljeni su za aktualne javne servise; BHRT, RTRS i RTV Federacije BiH, a koje prvo treba financijski putem novog modela RTV takse stabilizirati, te dalje u skladu s demokratskim i poslovnim načelima upotpuniti i reformirati kako bi još snažnije i kvalitetnije ispunjavali svoju ulogu rasterećeni bilo kakvih primitivnih podjela u vlastitim programskim strukturama.

Iz tog razloga protivimo se instaliranju ovakvog vida ozakonjenja segregacije u novom prijedlogu Ministarstva prometa i veza BiH u Izmjenama i dopunama Zakona o BHRT-u”, stoji u priopćenju RTRS-a i RTV FBiH.

Podsjećamo, Ministarstvo komunikacija i veza Bosne i Hercegovine odobrio je teze Radne grupa, a na kojima će se bazirati izmjene Zakona o javnom RTV sustavu.Prema tom prijedlogu bi trebalo da se u okviru BHRT-a formiraju tri kanala, koja bi emitirala program na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

(Bljesak.info)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.