RTV pretplata naplaćivat će se preko kablovskih operatera

Članovi Povjerenstva za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) s pet glasova “za” i tri glasa “protiv” podržali su na današnjoj sjednici principe Prijedloga zakona o javnom radiotelevizijskom sustavu.

Ovo zakonsko rješenje predložili su klubovi zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) zbog potrebe, kako su danas kazali predlagači, da se pitanje trajnog i održivog financiranja sustavno riješi.

Javni RTV emiteri u BiH do 30. lipnja mogu naplaćivati RTV pretplatu putem telekom operatera, a potom će se ponovno naći u situaciji da neće moći prikupljati pretplatu.

Zastupnici Mirsad Đonlagić (SBB) i Amir Fazlić (SDA) na današnjoj sjednici Povjerenstva jasno su kazali da su spremni uvažiti amandmane koji bi popravili tekst ovog zakona zbog čega su i predložili da se zakon razmatra u redovnom zakonodavnom postupku.

Predloženo rješenje predviđa i uvođenje naplate RTV pretplate putem kablovskih operatera zbog čega je i predloženo da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) dostavi informaciju o broju kablovskih emitera.

Fazlić je kazao da raspolaže podacima koji govore o tome da u BiH ima 330.000 domaćinstava koja koriste kablovsku televiziju.

Zakon predviđa uspostavljanje fondova te je rečeno da će se javni RTV servisi primarno financirati prihodima od RTV pretplate ili sredstvima koje prikupe fondovi koje mogu osnovati entiteti, odnosno Brčko Distrikt BiH, ali članovi Povjerenstva danas su ocijenili da taj segment nije dovoljno razrađen te da ostaje nejasno što će biti ukoliko se fondovi ne uspostave.

Članovi Povjerenstva Hanka Vajzović (Demokratska fronta – DF) i Mirsad Mešić (Socijaldemokratska partija – SDP) podržali su principe ovog zakona ističući da će biti vremena da se odredbe zakona poboljšaju u amandmanskoj fazi.

Iako su se svi članovi Povjerenstva složili da se javni RTV sustavi nalaze u teškoj situaciji te da je vrijeme da se pitanje naplate RTV pretplate riješi, Jovan Vukovljak (DNS) naglasio je da ovo zakonsko rješenje neće podržati sve dok se o njemu ne usuglase nadležno ministarstvo iz Republike Srpske i Radiotelevizija tog entiteta (RTRS).

Predsjedavajući Povjerenstva Momčilo Novaković (PDS-NDP) nije podržao zakon, ali je mišljenja da je važno da pojedini članovi zakona prežive kako bi se nastavila naplata pretplate po sadašnjem principu i ne bi ugrozilo emitiranje programa.

Zastupnički dom ranije je tražio od Vijeća ministara da formira interresornu radnu skupinu koja bi se bavila samo ovim pitanjem, a ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko kazao je da još nisu dostavljena imena osoba koje bi činile tu skupinu.

Član Povjerenstva Nikola Lovrinović (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ) smatra da je došlo vrijeme da se utvrdi tko je odgovoran za stanje u javnom RTV sustavu, dodajući da sadašnji zakon nudi rješenja kako bi financiranje bilo stabilno.

Postojeći zakon na snazi je od 2005. godine, a u godinama koje su uslijedile pokazala se njegova manjkavost zbog čega i Jusko smatra da je izmjena zakona način za pronalazak trajnog rješenja.

Fena

1 komentar

  1. I jos da im placam gledanje reklama pih…

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.