S kakvim prijevozom dalmatinski studenti putuju u Mostar?

“Nije se rodio tko bi čovjeku ugodio” stara je izreka, no kako vrijeme ide dalje tako za sobom vuče posljedice. Nekad se putovalo vlakom kao najjeftinijim prijevoznim sredstvom, tek nedavno je taj primat preuzeo autobus jer su u Dalmaciji “pruge” uglavnom ukinute i rijetko koja prometuje do Zagreba, a kamoli do Mostara.

Sve češće se putuje i automobilom koji možda nije toliko udoban kao noviji autobus, a opet ovisi s kakvim se automobilom i polazi na put, no sasvim sigurno je da se vozi vremenski duplo manje. Diobom troškova putovanje ispada i duplo jeftinije, no ne može si svatko priskrbiti prijevoz automobilom pa je “osuđen” na autobus.

S kakvim prijevozom studenti iz Dalmacije putuju u mjesto svog akademskog uzdizanja možete pročitati u odgovorima za portal Dalmacija News.

Toni Begović – Split: Putujem autobusom zato što mi je najjednostavnije tako. Cijena je prihvatljiva, 125 kn po osobi u jednom smjeru i uglavnom bude udobno. Putujem svaki drugi vikend za Split tokom akademske godine i to najčešće kad su ispiti.

Ivana Beroš – Makarska: Putujem autobuson i autom, a nadam se ne više autobusom. Cijena je previsoka, a prijevoz je udoban no zavisi koji je autobus. Sve manje idem u Mostar, ali odsad idem autom jer je isplativije i brže.

Matea Prkut – Dubrovnik: Putujem s autobusom u Mostar jer nemam položeno za vozački, ali kad ima netko od kolegica dogovorimo se i podijelimo troškove i put Mostara. Cijena prijevoza je prihvatljiva sa Centrotransom, a Globtour je preskup s njima sam dva puta išla. Prijevoz je udoban iako ljudima rijetko tko može ugoditi, taj se nije rodio ali dobro je.

Teo Grančić – Ploče: Putujem autobusom zato što nema druge opcije. Cijena karte nije prihvatljiva, neproporcionalna je kilometraži, prijevoz je udoban ali ne i siguran. Putujem jednom u dva tjedna.

Magdalena Jović – Imotski: Putujem autobusom i stopom. Češće stopiram zbog financija ili zbog toga što postoje tj. ne postoje linije koje često idu pa sam prisiljena ići u dva termina, jedan od njih je prerano a drugi prekasno pa mi se ne da čekati po par sati. Putujem na relaciji Imotski – Mostar ili Posušje – Mostar. Cijena prijevoza je prihvatljiva ali nekad si ne mogu priuštiti oba smijera, a prijevoz je udoban.

Mladen Nola – Podgora: Ne putujem autobusom jer je karta toliko skupa da me jeftinije izađe čak i kad sam putujem autom koji prosječno troši, a i duplo brže dođem. Putujem vlastitim autom svakih 4 do 5 tjedana.

Matea Vučko – Makarska: Ponekad putujem autobusom, cijena je previsoka, prijevoz je katastrofa, neudoban i nesiguran, a sada uglavnom putujem autom s prijateljima i ako netko naleti tko ide u istom smjeru gdje i ja.

Tea Bevanda – Split: Ne putujem autobusom zato jer imam jeftiniji, sigurniji, udobniji i prilagodljiviji prijevoz. Putujem autom koji ide na dizel, troši kao upaljač, zato i ne idem autobusom. Nekad putujem 2 do 3 puta tjedno, a nekad ne dođem 3 miseca, ovisno o situaciji.

Mate Paštar – Sinj: Putujem osobnim automobilom zbog uštede vremena i ovisno o potrebi odlaska na fakultet, imam diplomski još odraditi pa samo radi toga idem jednom mjesečno.

(Dalmacija News)

15 komentara

 1. student iz gruda

  KAKO NE PISETE KAKO MI GRUDJANI PUTUJEMO U MOSTAR, KAO OVE IZBJEGLICE IZ SIRIJE, SRAMOTA PRVO PRED SVOJIM VRATIMA POCISTIT I SREDIT SITUACIJU PA ONDA DALJE

  Like(1)Dislike(2)
 2. Nama hercegovackim studentima treba normalan prijevoz sperci nek ostaju u svojoj sperkovini na fakultetu

  Like(1)Dislike(5)
 3. Grudjanka,srami se,pametnije ti je sutiti nego gluposti pricati,srami se

  Like(2)Dislike(1)
 4. Sperci napune autobus u gorici i onda svi grudjani stoje do mostara fuj bagra iz sperkovine idite na fakultet u zagvozd smecari

  Like(1)Dislike(3)
 5. Svima DISLIKE jer ni jedan od vas ne razgovara kao akademski obrazovan građanin. Kakvi šperci, kakvi gruđani i sl.
  Svi ste vi isti i imate slične potrebe i probleme. Poanta je u tome da svi vi akademski građani morate popraviti ovo društvo da slijedećim generacijama bude lakše. Iz vaših komentara mislim da udućnost ne ide na dobro, ali premali je uzorak da bi generalizirali. Za pune autobuse nisu krivi studenti, ma odakle bili, već AUTOHERC koji nastoji uštediti (da ne idu dva autobusa) pa trpa ljude ko krompire u BUS. Čista ekonomska računica nauštrb sigurnosti i udobnosti, ali za istu cijenu karte kao da se vozite u turističkom busu.
  Može im biti, a to smo im MI omogućili dragi moji studenti koji bacate drvlje i kamenje na studente koji nisu iz BiH,
  vi i vaši roditelji, a među vama sa m i JA. Ne bježim od odgovornosti. Svi mi idemo linijom manjeg otpora nezamjeranja, a okrivljujemo one slične nama koji su krivi koliko i mi sami, jer na njima možemi iskaliti svoj bjes jer nam ne mogu ništa, ali dokle.
  Usput – iz Gruda sam.

  Like(4)Dislike(0)
 6. A vi hercegovci ne studirate u splitu, zagrebu, zadru… Je li?

  Like(4)Dislike(0)
 7. Šperka iz Brela

  ilooo,
  ti si mali zalupani seljačić iz Bornoga Doca.
  Jedanput si doša na plažu u Brela, lapća pamidore i kokošje batake na plaži ka gudin i sve otpatke baca oko sebe.
  Redari su te potirali i rekli da više ne smiš doći uopće na cilu Makarsku rivijeru.
  Tako je i bilo i sada se sigurno kupaš i kajinu ili se ne kupaš uopće, pa si šporak ka gudin.

  Like(0)Dislike(0)
 8. Sperci nazad u svoje vukojebine
  Hercegovina je za vas las vegas

  Like(0)Dislike(1)
 9. Isus iz Drinovaca

  Pa ovo je strašno koliko glupih ljudi ima.
  Vami su “šperci” krivi što napune autobus u gorici i onda vi u Grudama nemate gdje sjesti, a nije vam kriv pizdra i uprava te “firme”. Navedenom gospodinu se ne isplati slati dva autobusa jer je navikao naplaćivati duple karte. Točnije, dok su se prije karte plaćale iz HR proračuna on je svejedno naplaćivao djeci za srednju školu. Pa kako bi sada gradio novu vilu koja nema veze s pameti, da bi se dokazao tom istom narodu kojeg podkrada. Ne lajte već nazad u pećinu.
  Pozdrav svim špercima i šperkama pogotovo.

  Like(1)Dislike(0)
 10. Iloo glupane

  Like(0)Dislike(0)
 11. Dalmatinci,uvijek ste dobrodosli,posebno dalmatinke…zivili

  Like(0)Dislike(0)
 12. Gooool,vrati se u pecinu,tu ti je izgleda mjesto…gdje ti ides na more,na Kupres jeli…

  Like(0)Dislike(0)
 13. Ne ide na more u sperkovinu sigurno, osim ako more nije stiglo u zagvozd i imotski

  Like(0)Dislike(0)
 14. baba lončaruša

  sarma,mogla bih i ja reći da ti nisi sarma nego mala količina mesa i kupusa, ali to ti dođe na isto.
  Dakle, more na Makarskoj rivijeri je jednako i Mkararana i Imoćana i Zagvožđana i svoju iz Lijepe naše.
  Ali, nije tvoje jer je tvoje more Musinac. Obale su ti Malič, Vranić i Zavala, a ribe su ti spuževi – ogrci…

  Like(0)Dislike(0)
 15. pa koje đubre od naroda ovi hrvati. Duša vam pljuvati jedni po drugima a ne vidite da je AUTOHERC glavni krivac. Ovce jedne, tako vas i političari huškaju jedno protiv drugih da bi njima bilo dobro

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.