Samo jedna tvrtka iz Hercegovine među najvećim izvoznicima u BiH

„ArcelorMittal Zenica“ najveći je bh.izvoznik.

Osim ove kompanije, na listi deset najvećih izvoznika iz BiH u prošloj godini, je još šest tvrtki iz Federacije BiH, dvije iz Republike Srpske (RS) i jedna iz Brčko Distrikta, rečeno je Feni u Upravi za neizravno oprezivanje (UNO) BiH.

Na drugom mjestu nakon zeničkog „Mittala“ je „Prevent BH“ Visoko – Društvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet automotivima, zatim „Aluminij“ Mostar, „Sisecam soda“ Lukavac, te „Alumina“ Zvornik.

Među deset najvećih izvoznika iz naše zemlje lani je bio i „Global ispat koksna industrija“ Lukavac, Fabrika za proizvodnju ulja „Bimal“ Brčko Distrikt, zatim „Cimos TMD“ – automobilska industrija Gradačac, „Borac export-import“ Travnik i na desetom mjestu „Optima grupa“ Banja Luka.

Sedam od ovih najvećih izvoznika iz BiH ujedno je i među deset najvećih uvoznika u našu zemlju.

Na prvom mjestu uvoznika je „Optima grupa“, koju je osnovao ruski „Zarubežnjeft“ nakon što je preuzeo Rafineriju nafte Bosanski Brod, Rafineriju ulja Modriča te maloprodajnu mrežu benzinskih pumpi „Nestro Petrol.

„Holdina“ Sarajevo, “Global Ispat-Koksna industrija”, „Prevent“ Visoko, „ArcelorMittal“ Zenica, „Petrol BH Oil company“ Sarajevo, „Bimal“, zatim „Porsche“ Sarajevo, mostarski „Aluminij“ i „Cimos“ iz Gradačca također su na listi najvećih bh.uvoznika za 2016.

Načelnik Odjela za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratko Kovačević potvrdio je za Fenu da je prošle godine došlo do porasta i uvoza i izvoza, u odnosu na 2015. godinu.

Ostvareni izvoz iz BiH u 2016. iznosio je 9,7 milijardi KM, dok je 2015. bio 9,07 milijardi KM.

U istom razdoblju uvoz u BiH je iznosio 16,26 milijardi KM, dok je u 2015. bio 15,27 milijardie KM.

3 komentara

 1. Šta je pičke iz ZHŽ-a, di je priča da mi hranimo Sarajevo ovo ono. Čeka se Večernji da neutralizira s nekim “krivo je Sarajevo” člankom

  Like(4)Dislike(5)
 2. Glupko William prouči malo punjenje proračuna

  Like(1)Dislike(0)
 3. Kako god bi išli braniti tezu “mi hranimo Sarajevo” završili bi na Zakonu o raspodjeli novca što je stvar politike odnosno političkih predstavnika istih onih ima dva ipo desetljeća i istih onih koji guraju tu tezu preko svojeg medija (VL)

  Ovaj podatak o izvoznicima je samo grubi pokazatelj težine i količine novca i gdje se nalazi. Veća vatra bolje grije.

  Što se tiče punjenja proračuna i hranjenja drugih kantona mislim da bi teza “mi hranimo Austriju” (Raiffeisen) bila primjerenija

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.