Samo u jednoj udruzi 119 djece s poteškoćama nakon cijepljenja u BiH

U BiH pada stopa cijepljenja djece i povećava se rizik od zaraznih bolesti. Roditelji samoinicijativno prestaju cijepiti djecu zbog sumnje u moguće komplikacije nakon cijepljenja, na koje zdravstveni sektor ne daje zadovoljavajući odgovor, piše Večernji list BiH.

Zarazne bolesti

U strahu od negativnih reakcija i neželjenih posljedica roditelji u BiH u sve većem broju odbijaju cijepiti djecu cjepivom MMR zbog toga što se ono sve češće povezuje s pojavom autizma. Stručnjaci upozoravaju kako je ovakav stav potpuno pogrešan i opasan jer se, zbog izbjegavanja imunizacije, u BiH pojavljuju bolesti koje su davno bile iskorijenjene. Prema riječima stručnjaka, nedavna epidemija rubeole i trenutačni problem koji i RS i FBiH imaju s ospicama (morbilima) upravo su posljedica necijepljenja. U Udruzi roditelja teško oboljele djece BiH postoji 119 slučajeva djece koja imaju lakše ili teže komplikacije nakon primljene cjepiva. Prema riječima predsjednice Udruge roditelja teško bolesne djece u BiH Jagode Savić, u interesu ove udruge nije da se djeca ne cijepe. Njihov cilj je da roditelji imaju pravo na informacije o svim rizicima cijepljenja kako bi bilo što manje djece s komplikacijama nakon cijepljenja. Savić kaže kako je ova udruga prva definirala način utvrđivanja reakcija nakon cijepljenja i naglašava kako je sramotno što zdravstvo to nije uradilo prije njih.

Interes djece

“Nakon 14 godina napokon su definirane četiri radnje kojima se dokazuje uzročno-posljedična veza između cijepljenja i bolesti. Liječnici i službene institucije trebali su s ovim izići u javnost, a ne mi”, kazala je Savić za Al Jazeeru. Naglašava kako u interesu udruge nije da se djeca ne cijepe.

“Naprotiv, imamo tri javna interesa. Prvi je da se djeca zaštite od zaraznih bolesti. Drugi interes je da se raskrinkaju liječnici koji obmanjuju javnost u vezi s temeljnim medicinskim činjenicama i treći je da se takvi liječnici sankcioniraju jer će tako svi drugi koji skrivaju komplikacije nastale nakon cijepljenja i koji bi ih prikrivali u budućnosti biti spriječeni to više raditi, kako ne bi obmanjivali roditelje i kompletnu javnost”, zaključila je Savić.

Cjepiva koja imaju dozvolu Agencije za lijekove BiH za stavljanje u promet proizvode se u zemljama Europske unije ili u državama regije. Iz ove Agencije kazali su kako sva cjepiva koja na osnovi dozvole za stavljanje u promet ulaze u BiH, podliježu kontroli kvalitete, i tek nakon ispunjavanja ranije odobrenih zahtjeva, idu na tržište. Postoje prijave neželjenih posljedica cijepljenja, ali iz Agencije navode kako njihov broj nije značajan u odnosu na broj prijava neželjenih djelovanja drugih lijekova. U BiH je cijepljenje obvezno za djecu od rođenja do 18. godine protiv deset infektivnih bolesti.

Stav Udruge je kako djecu u ranoj dobi treba cijepiti samo protiv virusa koji u širenju imaju epidemijski karakter. Time bi se polovina cjepiva koja se daju u prvoj godini odgodila za stariju dob, kada organizam bude jači.

Vecernji.ba 

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.