Sarajevo: Uhićeno 11 osoba povezanih s ISIL-om

Po nalogu tužitelja iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, na području Županije Sarajevo provodi se opsežna akcija ”Rez” koju realiziraju policijski djelatnici Federalne uprave policije uz potporu partnerskih policijskih agencija i OSA BiH.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, meta aktivnosti su oko 15 osoba, za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i održavaju kontakte s radikalnim skupinama i strukturama ISIL-a, kao i strukturama povezanim s osobama na ratištima Sirije i Iraka.

U okviru akcije, na području Županije Sarajevo, uhićeno je 11 osoba koje se dovode u vezu s kaznenim djelima terorizam, financiranje terorizma, poticanje i pripremanje kaznenog djela kao i navođenje osoba na odlazak na strana ratišta.

Također, te osobe se dovode u vezu s kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

U tijeku su pretresi objekata na 13 lokacija na području Županije Sarajevo. Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije Federalne uprave policije radi daljnje kriminalističke obrade, te će isti u zakonskom roku biti predani Tužiteljstvu BiH uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima.

U okviru akcije, vrši se pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste.

Prilikom pretresa, pronađeni su određeni dokazni materijali, koji ukazuju na povezanost sa strukturama ISIL-a.

”Bitno je istaknuti da se pretresi vrše i u naseljima u blizini mjesta Rajlovac, gdje se prije dva mjeseca dogodio teroristički napad u kojem su ubijena dva vojnika OS BiH”, navodi Tužiteljstvo BiH.

Tužiteljstvo poručuje građanima da Bosna i Hercegovina ima kapacitete otkriti i procesuirati osobe povezane s terorizmom i radikalnim skupinama, te da će zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama u našoj zemlji, kao i s partnerskim agencijama u inozemstvu, poduzeti sve aktivnosti kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnosti za građane BiH.

Navedene osobe pod istragom su zbog kaznenih djela javnog poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, priopćeno je.

(Fena)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.