Sarajevo uz dolazak pape očekuje 100.000 ljudi

“Realno je očekivati da će svi smještajni kapaciteti Sarajevske županije biti popunjeni do posljednjeg mjesta. Svjesni smo da će ovo biti jedan od najvećih događaja u zemlji u turističkom smislu”, kaže glasnogovornica Turističke zajednice SŽ.

Protokol boravka pape Franje u BiH 6. lipnja, koji je očekivan iz Vatikana, bit će obznanjen danas u Sarajevu. Sveta stolica je na ovaj način potvrdila detalje u vezi s ovom papinom posjetom, a dalje će ih u BiH realizirati Organizacijski odbor za njegov doček. Izvjesno je da će glavna svečanost, misa, biti održana na stadionu “Koševo”, a planirana su još četiri susreta s katoličkim svećenicima i vjernicima, dužnosnicima u BiH i omladinom. Pozivi dužnosnicima iz drugih zemalja nisu dosad bili praksa kod ove vrste posjete.

“Ono što možemo reći u ovom trenutku je da pripreme traju u kontinuitetu, u svakom pogledu radimo na tome”, izjavio je Ivo Tomašević, tajnik Biskupske konferencije u BiH. Predstavnici Vatikana su sredinom veljače obišli stadion “Koševo”, dok će Tužiteljstvo BiH s Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH i svim drugim policijskim i sigurnosnim agencijama u zemlji koordinirati u vezi sigurnosnih mjera prilikom posjete koja će izazvati svjetsku pažnju javnosti.

Praksa je da se papamobil ranije isporuči u zemlju koju papa planira posjetiti, pa će tako biti i u ovom slučaju. Izrada stolice na kojoj će sjediti u Sarajevu papa Franjo povjerena je obitelji Hajdarević iz Zavidovića.

“Kontaktirali su župnu crkvu sa željom da izrade stolicu za papu i mi smo to prihvatili”, objašnjava Tomašević. Obitelj Hajdarević, navodi on, poznata je po rezbarenju drveta i izradi religijskih simbola već 50 godina, a stolicu za papu rade od orahovog drveta i neće otkriti njenziu vrijenost. Domaćini očekuju 100.000 posjetitelja iz svih republika bivše Jugoslavije, kao i Austrije i Italije.

“Realno je očekivati da će svi smještajni kapaciteti Sarajevske županije biti popunjeni do posljednjeg mjesta. Svjesni smo da će ovo biti jedan od najvećih događaja u zemlji u turističkom smislu”, kaže Asja Mešić-Hadžiefendić, glasnogovornica Turističke zajednice SŽ, koja ističe kako su svi koji će ovim povodom ući u BiH dužni pravovremeno izvršiti proces akreditiranja kod organizatora, a turističke agencije prijaviti boravak, pišu Nezavisne novine.

“Početkom godine, kada smo dobili informaciju o posjetu pape Sarajevu, počeli smo s organizacijom aranžmana od jednodnevnog do trodnevnog izleta, čije su cijene od 240 do 850 kuna. Isto su učinile i sve druge agencije širom Hrvatske. “Trenutno imamo pet autobusa popunjenih, a očekujemo ih i više u sljedećem mjesecu”, rečeno je u jednoj turističkoj agenciji u Zagrebu.

Put je organiziran i s Krka, Brijuna, iz Rijeke, Splita, Zadra, Pule…, a većina aranžmana uključuje i posjet Baščaršiji, degustaciju sarajevskog ćevapa, obilazak Gazi Husrev-begove džamije, Gradske vijećnice, Inat kuće, katedrale, Kazandžijske ulice, Kozje ćuprije, Latinske ćuprije, odnosno Principovog mosta, saborne crkve, Svrzine kuće, vrela Bosne… U Turističkoj zajednici SŽ preciziraju kako raspolažu sa 140 registriranih smještajnih kapaciteta različitih vrsta.

“Međutim, mnogo veći kapaciteti će biti aktivirani, kako u kućama, tako i u stanovima. Mi nemamo te podatke, ali to je praksa sugrađana u sličnim situacijama. Također, nemamo ni pretpostavku o profitu koji će biti ostvaren prilikom dolaska pape u BiH, jer te podatke nemamo ni nakon posjeta 1997. i 2001. godine, ali je sigurno da će se svi maksimalno potruditi da ostvare i financijski efekt od ovog događaja”, napominje Mešić-Hadžiefendićeva.

(Nezavisne novine)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.