Sastanak načelnika s grudskom udrugom pčelara “Matica”

Načelnik Ljubo Grizelj sastao se u četvrtak, 12. travnja, 2015. godine s predstavnicima grudske udruge pčelara Matica na čelu s njihovim predsjednikom Željkom Bušićem. Pčelari su  darovali načelnika svojim  proizvodima. Na sastanku se  razgovaralo o problemima koji pčelare ometaju u radu, te kako im Općina može pomoći u njihovu rješavanju. Jedan od najvećih problema koji muči lokalne pčelare je patvoreni med koji se prodaje na policama u trgovinama, te njegova  niska cijena s kojom se ne mogu boriti.  Jedini način je, po mišljenu pčelara, podizanje svijesti potrošača o samom proizvodu i njegovoj vrijednost. Bitno bi bilo naučiti potrošače kako prepoznati pravi med od patvorenog. Udruga pčelara Matica broji oko pedeset članova, a oni imaju od 3 pa do 150 košnica. Registar pčelara postoji, a njega čine svi oni koji dobivaju poticaje od županije. U budućnosti se očekuje nastavak dobre suradnje između Općine i pčelara.

Grude.info

2 komentara

 1. Jedini način, dragi moji pčelari, jeste da objavite marke i proizvođače patvorenog meda, a i trgovine koje ga dilaju i da to radite kontinuirano na svim portalima i u medijima. Šta obični čovjek zna šta je pravi a šta patvoreni med. Čitao sam da čak ni stručnjaci ne mogu odrediti razliku izmeđe pravog i falšanog bez neke određene peludne analize.

  Ako Vam je u interesu, objavite, ali odgovorno i dokazivo.

  Trgovina TA i TA, proizvođač TAJ i TAJ, patvori med i stavlja na tržište.

  Uz to. Med Vam je preskup za naše prilike.
  Ja još kupujem med po 50 kuna tegla od privatne osobe i direktno i dokazivo odmah iz košnice. Šta pčele jedu, to ne znam, ali znam da je uzet od pčela.

  Uz to znam da jedna košnica meda, u dobroj godini ima dvije berbe, oko 40 kg meda.
  Po cijeni od 50 kuna to je 500 maraka po košnici. Još imate i poticaje od države po košnici, a porez na dobit
  ni jedan od Vas ne plaća. Šta bi još htijeli.

  Like(4)Dislike(3)
 2. Kiki probaj se baviti pčelarstvom,pa ćemo onda pričati o cijeni meda,kad vidiš koliko se uloži.

  Like(1)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.