Entitetski nogometni savezi Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske ne dijele ista mišljenja o načinu odigravanja Premijer lige BiH u idućoj sezoni, kada će prvenstvo brojati 12 klubova.

Naime, entitetski savez sa sjedištem u Banjoj Luci predlaže da se Liga 12 igra po trokružnom sistemu. U prvom dijelu sezone igrala bi se 22 kola, odnosno svako sa svakim po dvokružnom bod sistemu.

Iz RS predlažu da se potom u nastavku prvenstva formiraju Liga za prvaka, koju će činiti ekipe plasirane od prvog do šestog mjesta na tabeli iz prvih 22 kola, kao i Liga za ostanak, u kojoj će igrati klubovi od sedme do 12 pozicije plasirani u prvom dijelu sezone.

I u Federalnom savezu su za Premijer ligu BiH po trokružnom sistemu, ali s ukupno 33 kola. Također, u prvom dijelu sezone igrala bi se 22 kola po dvokružnom bod sistemu, ali u odnosu na prijedlog iz Banja Luke razlikuje se u tome što se ne bi formirale Lige za prvaka i Liga za opstanak.

‘Prvenstvo bi bilo nastavljeno s dodatnih 11 kola. Prvih šest timova bi igrali utakmicu više kao domaćini, u odnosu na one koji se u prvih 22 kola plasiraju od sedmog do 12. mjesta na tabeli. Dakle, prenijeli bi bodove i nastavili igrati još jedanaest kola po jednokružnom bod sistemu gdje bi prvih šestoplasiranih poslije prvog dijela sezone u drugom imalo susret više na domaćem terenu u rasporedu koji bi bio formiran na osnovu Bergerove tablice“, priopćili su iz NS Federacije BiH.

Konačnu odluku o sistemu natjecanja iduće sezone u Premijer ligi donijet će Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH, najvjerojatnije, u svibnju ove godine.

Kako su istakli članovi IO NS BiH, razmotrit će prijedloge FS RS i NS FBiH, od koji su i tražili da se izjasne, kao i prijedloge klubova.

Šesnaest klubova imalo je rok da se izjasne do posljednje sjednice IO N/FS BiH, održane 2. ožujka, ali ih čak 14 nije poštovalo rok. Prijedloge o načinu igranja buduće lige sa 12 ekipa poslali su samo FK Sarajevo i NK Široki Brijeg.

Širokobriježani imaju identičan prijedlog kao i čelnici FS RS, dok u redovima aktualnog prvaka BiH predlažu da se igra prvenstvo sa 33 kola.

Bljesak.info/Anadolija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here