Sedmaš iz Imotskog napisao najbolji slogan u Europi!

– Different religions, languages, skin colours; but we all belong to one human journey. Together we achieve more!

Slogan je to na engleskom jeziku koji je proglašen najboljim u Europi na natječaju za Ladder slogane Europske unije. Na hrvatskom jeziku to znači “Različite religije, jezici i boje kože, ali svi pripadamo jednom ljudskom putovanju. Zajedno postižemo više!”.

Na natječaj su se prijavile čak 293 škole iz sedamnaest zemalja Europe, od Engleske i Irske na zapadu, do Gruzije na istoku, a sudjelovalo je više stotina ponajboljih učenika tih škola.

Iz Hrvatske su se prijavile 42 škole. Natječaj je bio namijenjen učenicima između 10-18 godina starosti, voljnih sudjelovati u europskom natjecanju i širenju univerzalnih vrijednosti Europske godine za razvoj – EYD2015., a trajao je do 27. studenoga 2015. Prijedlozi učenika mogli su biti u obliku slogana, slike/crteža s tekstom ili kratkog videozapisa (do 2 minute trajanja) s porukom o razvoju.

Za najbolji video koji promiče toleranciju među ljudima različitih rasa, boje kože, vjeroispovijedi i nacionalnosti, prvu nagradu dobile su četiri učenice Gospodarske škole iz Varaždina. A prvu mjesto za najbolji slogan osvojio je trinaestogodišnji Andrija Aračić, učenik 7.a razreda Osnovne škole “Stjepan Radić” iz Imotskog. Iz te škole poslano je oko stotinjak radova na ovaj natječaj.

Nevjerojatan je to uspjeh, ali i promocija Imotskog i njegove škole, te u konačnici i promocija Hrvatske zahvaljujući pameti simpatičnog Andrije.

– Ma, znadete, nisam se ja nadao ovome. Kada nam je naša razrednica prof. Ivana Ćosić kazala za ovaj natječaj, zapisao sam to u svoju zadaću. I kada sam došao kući, nakon školskih obveza, malo odmora. Vani kiša, ne mogu na nogomet i onda sam razmišljao što napisati. Slušao sam svaki dan o promicanju ljudskih vrijednosti, o ljudima raznih naroda, vidim puste izbjeglice, meni žao, pomogao bih da mogu. 

I kažem sebi, Andrija, hajde nešto lijepo napiši. A kako imam dara i za crtanje, jer moja sestra odlično crta, ja sam uzeo papir i olovku, nacrtao glavu jedne muslimanke koja nosi onaj pokrov za glavu i vide joj se samo oči. A oči vam sve govore.

Svi smo mi ljudi od krvi i mesa, sa svojim manama i slabostima, ali kako sam napisao ispod toga crteža, svi pripadamo jednom ljudskom putovanju, bez obzira na boju kože, religiju, jezike. I zaista, najdraži mi je zadnji slogan da zajedno postižemo više. Ne trebamo se dijeliti, zajedno smo jači – u jednom dahu nam je simpatični Andrija obrazložio svoj slogan, koji je, eto, oduševio izbirljivi ocjenjivački sud.

– Ma, moj Andrija vam je dobro dijete, odličan je učenik, voli društvo, ljude, svoje vršnjake, igra nogomet. Otac, mojŽeljko, na radu je u Njemačkoj, pa je briga o njemu u mojim rukama. Imam još jednu kćer koja studira.

Zadovoljna sam djecom, pristojna su, radišna, druželjubiva – veli brižna Andrijina majka Mirjana.

– Ja ću vam upisati opću gimnaziju, volim engleski, a onako u podsvijesti, kada završim gimnaziju, razmišljam da postanem arhitekt, ako me moj nogomet ne odvede u neki veliki klub – ozbiljno nam govori Andrija, pokazujući svoje kopačke.

– Igram u pionirima NK Imotski i obožavam nogomet, igram lijevog bočnog, kaže trener da u meni vidi pravog igrača – sretan je Andrija.

– Prvo škola, pa onda nogomet – uskače majka Mirjana.

– Ma nogomet je upravo idealan sport, tu se družiš, igraš, susrećeš razne ljude. Zato sam i napisao ono zajedno smo jači, a tko će igrati, tko je odakle, nije toliko važno. Važno je biti dobar prema ljudima – reče nam Andrija Aračić.

Kada ga čovjek sluša kako zrelo govori i razmišlja, kada ga vidi kako odlučno gleda u oči, zaista i nije toliko čudno što je dobio tu prestižnu nagradu Europske unije. A tek mu je trinaesta godina. O njemu će se još čuti.

Pristojan i radišan

Andrija je odličan učenik, pravi primjer za sve, pristojan, radišan. Jako sam oduševljena i kao njegova razrednica, ali i djelatnica naše škole “Stjepan Radić” što je baš naš učenik osvojio prvo mjesto. U konačnici, to je ne samo njegova promocija, već promocija i Imotskog i Hrvatske. A imamo mi još mnogo, mnogo dobrih učenika. O tome svjedoče i brojne nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima – riječi su Andrijine razrednice prof. Ivane Ćosić.

Slobodna Dalmacija

3 komentara

  1. Djeca su zbilja glupa i naivna stvorenja.

    Like(2)Dislike(6)
  2. @… Mislim da si ti ovdje taj/ta koji je glup/a

    Like(2)Dislike(0)
  3. Svaka čast, Andrija. Ali, trebali bi ove stihove vidjeti i političari, bez obzira na HDZ, SDP ili neke druge.

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.