Šestorka u Haagu: Šest dana za rušenje udruženog zločinačkog poduhvata

Nakon četiri godine, Obrana šest bivših visoko pozicioniranih dužnosnika Herceg-Bosne pokušat će srušiti tezu udruženog zločinačkog poduhvata, dok će Tužiteljstvo u Haagu zatražiti gotovo duplo veće kazne. Početak iznošenja žalbi zakazan je za ponedjeljak, 20. ožujka.

U Centru za suočavanje sa prošlošću Documenta iz Zagreba smatraju kako bi rušenjem teze udruženog zločinačkog poduhvata osim smanjenja kazni šestorici bivših visoko pozicioniranih dužnosnika Herceg-Bosne bila vjerojatno uklonjena i stigma nad cjelokupnim tadašnjim vojnim i političkim vrhom Hrvata u Bosni i Hercegovini.

111 godina zatvora

”Ovaj postupak je značajan s te neke državne pozicije. Sve vrijeme se ovdje informira javnost da je to zapravo postupak u kojem se utvrđuje kaznena odgovornost države kao takve. Moram reći da se pred Haaškim Tribunalom zapravo ne sudi državama već pojedincima”, kazala je Jelena Đokić-Jović, pravna savjetnica iz Documente.

Udruženi zločinački poduhvat je jedan od najvažnijih razloga ulaganja žalbi Obrana na presudu Jadranku Prliću, Milivoju Petkoviću, Slobodanu Praljku, Valentinu Ćoriću, Bruni Stojiću i Berislavu Pušiću, koji su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Prema nepravosnažnoj presudi, oni su sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno s prvim predsjednikom Republike Hrvatske Franjom Tuđmanom, tadašnjim ministrom obrane Gojkom Šuškom, kao i generalom Hrvatske vojske Jankom Bobetkom. Sva trojica su u poslijeratnom periodu preminula.

Nakon prvostupanjske presude, Republika Hrvatska je zatražila da se uključi u žalbeni postupak kako bi osporili zaključke o ulozi Tuđmana, Šuška i Bobetka. Tražili su da se uključe kao ”prijatelji suda”.

Presuda donosi pogrešne zaključke

Prema Hrvatskoj, nepravosnažna presuda iz 2013. godine, donosi pogrešne zaključke u odnosu na uključenost Hrvatske u zločinima počinjenim nad Bošnjacima u BiH.

”Hrvatska je željela negirati odgovornost koja po meni ne proizlazi iz nepravosnažne presude u odnosu na Tuđmana, koji je označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata, Šuška i Bobetka”, kazala je Đokić-Jović.

Prema njezinim riječima, da su Tuđman, Šušak i Bobetko živi, vodili bi se zasebni kazneni postupci u kojima bi se utvrđivala odgovornost.

”Na temelju ove presude, ne može se utvrditi odgovornost države. S druge strane, vrlo je važno da se javnosti prezentiraju zločini koji su počinjeni u BiH i koji su bili obrazac ponašanja u Herceg-Bosni 1992 i 1993. godine”, kazala je Đokić-Jović.

Šest dana žalbe

Zahtjev Hrvatske da bude uključena u žalbeni postupak odbijen je s obrazloženjem da ne bi bila od koristi Sudskom vijeću.

Carmel Agius, predsjednik Haaškog suda, naveo je da spominjanje Tuđmana, Šuška i Bobetka u presudi ne predstavlja zaključke o odgovornosti Hrvatske kao države, te da Tribunal ima nadležnost nad pojedincima.

Osim Obrana optuženih koji su uložili žalbe i zahtjeva Republike Hrvatske, Tužiteljstvo u Haagu se također žalilo na presudu jer smatra da optuženima trebaju biti dosuđene strože kazne.

Prvostupanjskom presudom, Prlić je osuđen na 25, Stojić, Praljak i Petković na 20 a Ćorić na 16 i Pusić na deset godina zatvora.

U ponedjeljak, 20. ožujka, Obrana će početi s iznošenjem završne riječi. Prvi dan je posvećen žalbi Obrane Prlića, drugi Stojiću, treći Praljku, četvrti Petkoviću, peti Ćoriću i šesti Pušiću. Tužiteljstvo će žalbu iznositi 28. ožujka.

Bljesak.info 

5 komentara

 1. Svatko odavno naravno svi oni koji su bili svjedoci rata znaju da hrvati nisu uzeli ni jedan jedini metar zemlje i nikada pravi hrvat nece priznati zakone koje postavlja i bih i brisel mi nesmjemo dozvolit da na svemu ispadnemo naj vece budale

  Like(1)Dislike(0)
 2. Uh, što ti ide pravopis!

  Like(3)Dislike(0)
 3. Neznam sta hoces da kazes da je gdje stavljam zarez bitno ,a sto si glup u zivotu je nebitno ,ili

  Like(0)Dislike(0)
 4. Ko to nama sudi i donosi presude,englezi,holanďani,francuzi…najveći kolonizatori svjeta,dokazano najgenocidnije nacije svjeta koje i danas žive na tuďim grbačama…dok su hrvati pisali penkalom i nosili kravatu oni su vatali guske i čupali pera s repa da bi mogli nešto zapisati…e sad oni pametni a mi balkanci glupi i treba nas sudit jer smo svi isti e nismo sudite vi svoje heroje a mi svoje…

  Like(1)Dislike(0)
 5. Kako bi bilo da je ko oresao granicu u srbiji ratovat,gradove sravnat poput Vukovara i slicnih,opkolit ko sarajevo pa snajperom gadjat i slicno.Kako bi se tada sudilo.Da vide kako je kad nestaju za dan zgrade,kuce i slicno.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.