Sestre Pejić, “kaubojke” iz BiH: Konji su plemeniti prijatelji (FOTO)

Jahanje je sve prisutniji sport u BiH, no nije tako bilo prije desetak i više godina kada su se aktivno s konjima počele družiti Melani i Marija Pejić, djevojke iz Gruda.

Ljubav prema konjima prenio im je otac koji je cijeloga života čeznuo da ima vlastitog, no želja mu se ostvarila tek kada je 2002. godine odlučio jednoj od kćerki pokloniti konja. Zvala se Nera i rodila se ljubav na prvi pogled svih članova obitelji prema ovoj plemenitoj životinji. Ubrzo ih je obradovala svojim potomstvom i tako počinje jedna predivna priča Pejića.

Osim što su započeli vlastiti biznis osnivanjem konjičkog kluba, njihova kćerka Marija završila je studij konjarstva u Irskoj, a Melani se našla na filmskom platnu glumeći dvojnicu Monice Belluci u scenama jahanja. I to nije sve, uspjesi na natjecanjima se nižu iz godine u godinu.

Stina kao simbol neuništivosti

Nakon što se kobilica Nera oždrijebila, kupili su još nekoliko konja i danas njihov klub broji 14 konja.

Melani i njena sestra Marija završavaju školu jahanja 2009. godine i tada se njihova obitelj odlučuje na profesionalan rad s konjima. Osnovali su konjički klub i nazvali ga simbolično Stina u znak ustrajnosti, čvrstoće i neuništivosti.

Marija se prisjeća kako je 2009. godina ujedno bila i početak konjičkog sporta u BiH u disciplini endurance (izdržljivost), te su nastupili sa svojim konjima na svakom do sada održanom natjecanju.

„Samo neki od naših važnijih rezultata su: titula državnog prvaka u BiH 2010. godine, ja kao apsolutno najuspješnija jahačica 2010. godine s brojem svih rezultata sezone, Balkanska bronza na 160 km, Balkansko zlato na 120 km, izlasci na međunarodna natjecanja u Hrvatsku, Srbiju te Crnu Goru, nastup na Balkanskom prvenstvu gdje smo bili u konkurenciji s Turskom, Grčkom, Bugarskom, Mađarskom, Srbijom, Hrvatskom te predstavljali uvijek BiH zastavu s ponosom u najljepšem mogućem svjetlu. Za 2015. i 2016. godinu još uvijek čekamo na rezultate zbog opstrukcija u Savezu konjičkih organizacija BiH, no nadamo se da će se i to uskoro posložiti da možemo nastaviti nesmetano raditi i napredovati“.

Uz endurance disciplinu, predstavnici konjičkog kluba Stina uspješno se natječu i u dresuri te preskakanju prepona.

“Moja sestra Marija završila je studij konjičkog menadžmenta u Irskoj. Po povratku kući upisala se u Beograd na fakultet za sport te svoje znanje i zvanje međunarodnog trenera i suca s veseljem prenosi na nove generacije iz cijele regije pomoću višednevnih kampova koje organiziramo u našem klubu.”

Ova izvrsna djevojka nam kaže kako za nju i njenu obitelj najveće zadovoljstvo pričinjava rad s osobama s poteškoćama u razvoju i u okviru terapijskog jahanja.

„Mogu s pravom reći da konj i njegova kretnja ljekovito i pozitivno utječu i na fizički i na psihički razvoj osoba koje jašu, poboljšavaju se motoričke sposobnosti, ravnoteža, razvoj zdjelice i svih mišića. A osmijeh koji dobijemo zauzvrat nam je najbolji dokaz da radimo ispravno i kvalitetno.“

Naši divni četveronožni ljubimci na velikom platnu

Podsjetimo, prošle godine poznata glumica Monica Belluci boravila je kratko u Hercegovini tijekom snimanja filma Na mliječnom putu. Njen zadatak bio je da odglumi nekoliko scena s konjima.  No, kako ima strah od ove plemenite životinje i ne zna jahati, Melani je spretno odglumila njenu dvojnicu.

„Radilo se o snimanju filma Emira Kusturice i Monice Belucci gdje sam dobila ulogu Monicine dvojnice u svim scenama s konjima, a odabrana su naša dva grla Terrano i Saabich. Na snimanju je bilo zabavno i zahtjevno, ali svakako moram naglasiti jedno predivno iskustvo. Kako mnoge zanima kakva je Monica rado kažem da je riječ o prekrasnoj ženi uživo jednako kao i na fotografijama ili ekranu. Ipak, meni se najviše dopala njena osobnost, jednostavnost i opuštenost u radu s cijelom ekipom ovog filma. Neopterećena je sitnicama i dolično reagira na šalu i ono što sam primijetila – veliki je ljubitelj knjiga.“

No ni tu nisu stali, upravo je u tijeku snimanje jednog domaćeg filma u produkciji supružnika Mare i Branka Perića iz Tomislavgrada te njihovog fotostudija Perić.

„Film se zove Mijat Tomić u kojem sam također dobila ulogu sa svojim konjima, u suradnji s kolegama iz Srbije, europskim prvakom boksa Damirom Beljom, glavnim likom kojega glumi Josip Tabak, te kazališnim glumcem iz hrvatske Goranom Grgićem. Premijera se očekuje iduće godine i nadamo se dobroj reakciji gledatelja“.

Jahanje i ljubav prema konjima upotpunili su i obogatili život ove mlade djevojke. Stoga na kraju razgovora preporučuje svima da se okušaju u jahanju jer to je, kaže, neopisiv osjećaj.

„Na leđima si životinje koja je jača barem deset puta od tebe, ima osjećaje, karakter i temperament. Plemeniti su prijatelji od velikog povjerenja, a najgore što se uvijek dogodi je uzrokovanje zdrave ovisnosti“.

 melani_pejic_facebook01 melani_pejic_facebook02 melani_pejic_facebook03 melani_pejic_facebook06 melani_pejic_facebook10 melani_pejic_facebook14 melani_pejic_facebook15 melani_pejic_facebook18 melani_pejic_facebook22

13 komentara

 1. Bravo, svaka čast!!!

  Like(10)Dislike(0)
 2. Sestre Pejić,svaka vam čast.Zivim u Grudama i gotovo ništa neznam o vašim uspesima,kod nas se piše samo što je loše,a ne ili gotovo malo o ovakvim predivnim primjerima u našim Grudama.Sve pohvale i svako dobro radeći za sebe ,ali i promoviraju naše Grude.

  Like(13)Dislike(0)
 3. Cure svaka cast veliki pozdrav od ekipe iz Vira

  Like(8)Dislike(1)
 4. Cure, svaka cast na trudu i uspijehu, pustite Vi susjede ne zivite od njih.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Cure naše drage bravo, tako ste mi lipe. Ko ne pozna ove curke da vam kažem. Skromnost dragost ljupkost divota…. Pozitiva ponos naš…

  Like(1)Dislike(0)
 6. Sigur cure uredu naj jace su na terenu ovome svaka čast cure mire pipanovica

  Like(1)Dislike(0)
 7. Bravo cure!!!

  Like(0)Dislike(0)
 8. SVAKA CAST

  Like(0)Dislike(0)
 9. Ma sta ti je #stinateam ?

  Like(0)Dislike(0)
 10. BRAVOOOOOOO susjede svaka cast, samo naprijed. ….
  Male Mirine punooooooo uspjeha kroz buducnost. ….pozzzzzz

  Like(0)Dislike(0)
 11. Je odlicna Monica samo Melani je lipsa sto milijuna puta

  Like(0)Dislike(0)
 12. Sve naj

  Like(0)Dislike(0)
 13. Ma predivno čovjek dobije volju za životom Božje cure?

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.