Sezonci o radu u Dubrovniku: Smještaj je jackpot, a vlasnici nas cijede dok mogu

Sezona je u punom zamahu, a Dubrovniku nedostaje čak 2 tisuće sezonaca koje vlasnici turističkih i ugostiteljskih objekata bezuspješno traže još od početka sezone.

Razloga je sigurno više, ali se mogu potražiti i u razgovoru s radnicima u dubrovačkim ugostiteljskim objektima koji već godinama rade u Gradu, a došli su iz Slavonije, Zagreba ili susjedne Bosne i Hercegovine, piše Slobodna Dalmacija.

Cijede nas dok mogu’

”U Dubrovniku je svaki bolji prostor pretvoren u apartman, a nas smjeste gdje stignu, najčešće u prepravljene šupe. Obećavaju rad 8-10 sati, a već treći dan počinje full drill, traže i po 14 sati. I čude se što im se iduće sezone nitko ne vraća, nego moraju tražiti sve nove radnike. Nisu glupi, znaju razlog, ali guraju i cijede dok mogu”, priča jedan od dubrovačkih sezonaca koji je za poslom u Dubrovnik potegao iz Slavonije.

Njegov kolega konobar iz srednje Bosne priča:

” Ustajemo rano ujutro, a spavati idemo jako kasno. Smještaj je kao jack-pot: spavamo po kućama i stanovima u Rožatu, Mokošici, Šumetu, Brgatu i nekim mjestima bez turističke perspektive, dijelimo kuhinju i banj, plaćamo po 200 eura”, govori mladi konobar i ne krije da razmišlja o odlasku u Irsku ili Njemačku gdje su uvjeti puno bolji.

Vlasnici ugostiteljskih objekata pokušavaju naći smještaj i na Ivanici u Bosni i Hercegovini.

Međutim, nije to najbolje rješenje zbog predugog čekanja na graničnom prijelazu.
Postavlja se i pitanje što će tek biti kada se završe hotelski kompleksi u Kuparima i Platu.

Ne radi samo onaj tko neće’

”U gradu ne radi samo onaj tko neće, ali su nužni uvoz radne snage i niži PDV na hranu. Država to mora učiniti ili stagniramo. Zbog veće plaće s juga Hrvatske već cijele obitelji odlaze u EU. Na razini grada Ceh ugostitelja mora naći rješenje: uz burzu rada još nije ni započeta gradnja planiranog objekta za sezonce, a sjetimo se bivše države koja je za učenike Ugostiteljske škole izgradila dom, ali je potom pretvoren u hotel. Tada su konobari imali status gospara, a danas im je znatno teže. Ako mi ugostitelji ne učinimo nešto ključno da se stanje popravi, struka će teško opstati, još teže napredovati”, kaže član Hrvatske udruge poslodavaca Stjepan Perić.

Nije bolje ni izvan grada: U sobi pet-šest radnika

Ugostitelji i hotelijeri trebaju i čistačice koje, na kopnu, plaću više nego duplo podebljaju radom u fušu. No, nitko se ne javlja za mjesto čistačice na otocima jer je tamo fuš skoro pa nemoguće naći, a plaća od samo 3500 kuna doista je premala, osobito kad dio ide za smještaj.

Sezonci pričaju da je smještaj još kako tako moguće naći u Župi dubrovačkoj, ali je nemoguća misija u Konavlima: pojedini vlasnici prilagodili su stare kuće koje iznajmljuju za smještaj i za 14 osoba koje spavaju po 3-6 u svakoj sobi!

13 komentara

 1. Hercegovci su zemljoradnici i kmetovi, a Dalmatinci vlastela

  Like(1)Dislike(9)
 2. Opet ti dalmatinka sereš

  Like(10)Dislike(1)
 3. Prošla sam cili Svit ali take Gube ko Dalmatinaca nigdi Nema bljak

  Like(14)Dislike(1)
 4. Aaa evo dalmatinke a gledaj ovo isto vani Dalmatincima nije mrsko otići na Kupres na skijanje ili na Blidinje a tako pljujes po Hercegovini iđi glupačo produuuži seri po nekim drugim portalima kani se pravi ljudi HERCEGOVACA

  Like(4)Dislike(1)
 5. Opet se Dalmatinka javila ,neka , neka ,de dera jos koju provokaciju baci vidili smo svi iz pretdodnih komentara koja si rospija ,de se jos malo ukopaj jado šperski !

  Like(1)Dislike(0)
 6. E pa uzmi ti Dalmatinko pa radi, a ne kmečati ovako, nema radnika, za promjenu zasucite rukave i zaradite pošteno svoje novce, a ne zivjeti na muci drugih. pu…. gubo..

  Like(1)Dislike(0)
 7. I ovi nasi sto su otisli u dalmaciju isti ko i oni!

  Like(1)Dislike(0)
 8. Dubrovnik je glavni grad LUKOVCA

  Like(6)Dislike(0)
 9. Ovo gore su neistine ja radim u Dubrovniku imam plaću 10 000 kn doprinose bakšiš i hranu a smještaj je ok jer spavam sa gazdaricom što jede ona jedem i ja di se kupa ona kupam se i ja koristimo isti krevet i to je ok

  Like(4)Dislike(2)
 10. Što potegneš gazdaricu, jel to uračunato u plaću ili ti to plaća extra?

  Like(1)Dislike(1)
 11. Ti si onda žešći TATICA

  Like(6)Dislike(0)
 12. Triba li ti gazdarici još radnika netribaju mi doprinosi samo topli smještaj

  Like(0)Dislike(0)
 13. Ove laži iznose nesposobnjakovići koji se svake godine vraćaju na ista radna mjesta! Oni što peru sude žele kuharsku plaću!Neće je nikad dobit, to znaju,ali zato mogu izmišljat…

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.