ŠIMIĆEVI SUSRETI 2017. Dr. Damir Zorić i Božidar Petrač predstavili ediciju „Stoljeća hrvatske književnosti“ (FOTO) 

U okviru programa 54. Šimićevih susreta u grudskoj kinodvorani upriličena je Večer Matice hrvatske u povodu 175. obljetnice njezina  utemeljenja. O značenju ove hrvatske kulturne institucije te o ediciji „Stoljeća hrvatske književnosti“ i  A. B. Šimića u hrvatskoj književnosti govorili su dr. Damir Zorić, gospodarski tajnik Matice hrvatske, i Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika. Na početku programa nazočne je pozdravio Mario Bušić, predsjednik ogranka MH u Grudama, program je vodila Franka Čale, a u glazbenom dijelu programa nastupili su učenici osnovne glazbene škole u Grudama.

Damir Zorić istaknuo je kako je Matica hrvatska prva prepoznala poeziju A. B. Šimića i dovela ga na veliku pozornicu hrvatske kulture. Zorić je kazao kako je novija povijest Hrvatske u neku ruku povijest Matice i dodao: „Matica hrvatska imala je svoje članstvo u BiH od samog svog osnutka.“ Prvi član bio je Antun Vicić, župnik u Dobretićima, a MH je imala svoje ogranke gotovu u svim gradovima u BiH. U Sarajevu je Matica do 1945. godine imala više od tisuću članova, među kojima velik broj muslimanske vjere,  Mostar je imao dva Matičina povjerenstva, Banja Luka 23 člana, Široki Brijeg 16 članova… Zorić je istaknuo kako je Nevesinje imalo i hrvatsku čitaonicu! „U Sarajevu je s Maticom živo surađivao S. S. Kranjčević“, naglasio je Zorić te istaknuo kako je MH objavila prijelomne knjige za povijest BiH. Zorić se dotaknuo i značenja Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku iz 1971.

Božidar Petrač istaknuo je kako je Matica dala temeljni poticaj utemeljenju Društva hrvatskih književnika te da valja prekinuti nemar prema najvažnijim hrvatskim kulturnim institucijama. Edicija „Stoljeća hrvatske književnosti“, što ju je utemeljio Vlatko Pavletić 1993. Godine, objavila je do sada 133 knjige, a planira se svake godine objaviti šest djela. „Valja promišljati o imenima koja su zapostavljena u ediciji ‘Pet stoljeća hrvatske književnosti’ te misliti i na pisce Hrvate iz BiH“, naglasio je Petrač, novi član uredništva edicije „Stoljeća hrvatske književnosti“.

Jučer je bio upriličen tradicionalni susret književnika s grudskim učenicima, potom je Petrač Gradskoj knjižnici u Grudama darovao 13 antologija hrvatskog pjesništva, u kojima je zastupljen A. B. Šimić. Šimićevi susreti završili su sinoć u Drinovcima svečanom akademijom i dodjelom književnih nagrada.

6 komentara

 1. Samo odrzavajte tradiciju,vidi te da sve ode đavlu..

  Like(3)Dislike(2)
 2. Program Šimićevih susreta je živa dosada. Jedino je predstava nešto valjala. Pod hitno mijenjat organizatore!

  Like(7)Dislike(3)
 3. Začuđeni svatovi

  Pitam se gdje je publika…. Ako ijednog kadra imamo brojčano puno, onda je to prosvjetni kadar. Da su samo oni došli,dvorana bi bila puna… tako me sram!!!!!

  Like(4)Dislike(0)
 4. Ljudima dosadilo svake godine slušat iste gluposti. Bolje bi bilo da traje 3 dana ali da ima kvalitetan program. Bzvz…. samo predstavljanja nekih knjiga nigdi veze i nezaobilazni nastup Lucije Zovko…. organizatoru ocjena 2. Nije 1 radi predstave ona je digla prosjek!

  Like(2)Dislike(2)
 5. A velike publike sta je ovo 10 ljudi doslo

  Like(0)Dislike(0)
 6. Ma, nije se moglo do karte …

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.