Sindikat MUP-a: Ni fizički napadi ministra Borasa neće nas zaustaviti u borbi

”Nećemo odustati, nećemo se prestrašiti ni podleći pritiscima, i idemo se do kraja boriti zakonskim i demokratskim načelima za naša prava”, rekao je za Bljesak.info Željko Kolobarić, sindikalni povjerenik za Široki Brijeg i pozornik u PU Široki Brijeg, nakon mirnog štrajka koji je održan od 8.00 do 9.55 sati.

U tom vremenu nisu izdavani nikakvi pismeni niti  ostali dokumenti, a razlozi za ovakvu nepopularnu mjeru su, kako tvrde, ti da MUP kao poslodavac i Vlada ŽZH nemaju sluha za svoje policajce i uposlenike, eliminiraju njihove utemljene zahtjeve kojima se žele samo izjednačiti s drugim korisnicima proračuna.

”Štrajk je prošao mirno i u najboljem redu, kako je Sindikat i planirao. Uskoro ćemo održati i sastanak i odlučiti kako dalje – s kim pregovarati, o čemu pregovarati, i na koji način javnosti predstaviti naše zahtjeve, s obzirom da nam je zabranjeno okupljanje, a planiramo angažirati i zaštitarsku agenciju, jer ne znamo kakve su namjere ministra Borasa i njegovog tima”, dodao je Kolobarić.

Rekao je kako je posljednji sastanak s ministrom prošao neslavno i nekarakterno.

”Nismo očekivali da će tako početi. Nakon samo jedne minute došlo je do fizičkog incienta, ministar je djelovao prema meni, ne znam iz kojih razloga, i to u momentima kada smo bili spremni povući i kaznenu prijavu i protiv Zdravka Borasa i Željka Naletilića, u cilju našeg iskazivanja dobre volje da kažemo da smo spremni na konsenzus i premošćivanje problema”, ogorčen je Kolobarić.

Ističe kako je ministar Boras tvrdio da štrajk provodi dvoje ljudi, a kada je Sindikat to opovrgno zahtjevom za organiziranjem okupljanja, stigla je zabrana.

”Najavili smo odlazak pred policijske uprave, što bi bila naša reakcija da pokažemo MUP-u i svijetu koliko nas ima, ali smo dobili zabranu. U ovom momentu mogu vam reći da grad Široki Brijeg ima odluku i lokacije gdje se mogu održavati prosvjedi, dok Ljubuški, Grude i Posušje to nemaju, pa su donešene odluke o zabrani javnog okupljanja. Mi smo to prihvatili jer ne želimo dovoditi naše članove u probleme tako što će kršiti zabrane”, rekao je za Bljesak.info Kolobarić.

Kolobarić dalje navodi kako neće podleći pritiscima i fizičkim nasrtajima i verbalnim prijetnjama ministra Borasa.

”Nećemo podleći izazovu od posljednjeg sastanka s ministrom. Napustili smo prostor i postupili profesionalno, a i dalje ćemo se služiti zakonom i demokratskim načelnima da ostvarimo naša prava – da smo isti među jednakima i da nas ne tretiraju drugačije. Sada moramo organizirati sastanak, dogovoriti se kako dalje, s kime pregovarati, a razmišljamo i o angažiranju zaštitarske službe koja bi nas štitila od ministra Borasa i sličnih, jer ne znamo što oni smjeraju”, zaključio je Kolobarić.

Po riječima predsjednika  Sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova ZHŽ-a Vjekoslav Markote,  glavni razlozi za štrajk su neuplaćivanje doprinosa, koji nisu uplaćivani od 2013. godine i izjednačavanje koeficijenata djelatnika policije s drugim korisnicima proračuna.

Dodao je kako, osim toga, Sindikat traži isplatu jubilarnih nagrada za sve djelatnike MUP-a, isplatu pet posto od plaće za prethodnih 13 mjeseci, te smjenu ministra unutarnjih poslova ZHŽ-a.

4 komentara

 1. Ovdje je demokracija davno ugasila svjetlo zato vam se ministar ponasa tako. Cuj ministar a ljudi moji pa vidite li sta je taj boras? Cuj, ministar?

  Like(1)Dislike(0)
 2. lako je biti ministar sa 5000 do 6000 primanja a kote pita za ostalo bitno je imati placu u mupu skrb iz bih skrb iz hrvatske i tako dalje

  Like(0)Dislike(0)
 3. Gela samo naprid drzi se .

  Like(0)Dislike(0)
 4. Kasno marko na kosovo stize:mup je davno dotakao dno dna,a njegovo vodstvo je tome kumovalo.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.