Sindikati zatražili od poslodavaca da zaštite radnike od vrućina

I jučer je toplinski val zahvatio BiH gdje su se temperature u hladu kretale do 40 stupnjeva, dok su na suncu bile znatno veće.

Najtopliji su u 14 sati bili Banja Luka i Mostar sa službenih 39 Celzijevih stupnjeva po FHMZ-u. Banja Luka je uz vrućinu imala i problema zbog puknuća vodovodnih cijevi gdje su tri ulice ostale bez vode.

Zbog nesnosnih vrućina, oglasio se i Savez samostalnih sindikata BiH koji je zatražio od poslodavaca da poduzmu dodatne mjere zaštite radnika od visokih temperatura. Također, pozvali su nadležne u vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, izdaju upute poslodavcima i da, u slučaju da ovako visoke temperature potraju sljedeća dva dana, proglase stanje elementarne nepogode, piše ‘Večernji list’.

Ako se poslodavci, kao i nadležni ogluše na njihov zahtjev, iz Saveza su kazali kako će pozvati sve svoje sindikalne organizacije da poduzmu zakonom dopuštene aktivnosti.

Ipak, prema prognozama FHMZ-a, čeka nas zahladnjenje. Naime, već danas će u nekim dijelovima BiH pasti temperatura i za 10 stupnjeva. U Bosni bi moglo u jutarnjim satima biti slabe kiše, a u sjeveroistočnim krajevima uz lokalne pljuskove i grmljavina. U Hercegovini će biti vedro. Dnevne temperature 23 do 28, na jugu do 35. Slično vrijeme zadržat će se i sljedećih dana, s tim da se ne očekuju ekstremno visoke temperature zraka kao prethodnih dana.

VL

1 komentar

  1. koji sindikat to je najveći parazit ovoga društva dobra plaća ma šta predobra za svoj nerad.di je i jedan sindikat šta prominio kod privatnika. ili radi ili kući.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.