Široki Brijeg: 3 sata nakon sastanka sa tužiteljicom u slučaju “Soldo”, Marušić pozvan na saslušanje

Dana 01.12.2016 godine u 11,00 sati u sjedištu Tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu prema ranije dogovorenom pismenom sporazumu između predstavnika UZB ŽZH i Glavne Tužiteljice Vesne Ćavar održan je sastanak na temu ozljeđivanja maloljetnog Mile Solde sina Serafinova i majke Ane Soldo iz Širokog Brijega u vikendici u mjestu Trn-Zavoznik, grad Široki Brijeg dana 08 na 09.10.2016 godine u 01,50 sati.

Sastanku su nazočili glavna tužiteljica ŽZH, Vesna Ćavar, glasnogovornik tog tužiteljstva Josip Aničić, njena stručna suradnica, te pravosudni policajac u svojstvu promatrača (jer tako nalaže Zakon o Tužiteljstvu, odnosno ZKP FBiH) što nam je usmeno priopćila glavna tužiteljica Vesna Ćavar s jedne strane dok su UZB predstavljali: Drago Grbavac Predsjednik UZB/Borci BiH, Vlado Marušić, Predsjednik UZB ŽZH, Petar Ereš Predsjednik UZB Podružnica Ljubuški, Vjekoslav Dragoja, Predsjednik UZB Podružnica Posušje, te Ivan Marić, Predsjednik UZB Podružnica Grude s druge strane.

Prva je riječ uzela glavna Tužiteljica Vesna Ćavar koja se u ime Tužiteljstva zahvalila predstavniku UZB ŽZH koji je Tužiteljstvu poslao zahtjev za otkrivanje istine u slučaju maloljetnog Mile Solde, i u kojem zahtjevu je korektno navedeno kako se ne može tražiti od Tužiteljstva ŽZH otkrivanje podataka koji mogu naškoditi tijeku istrage, odnosno nije dobro prejudicirati konačno rješenje ovog slučaja dok traje istraga. Glavna Tužiteljica je na taj zahtjev odgovorila UZB ŽZH gdje je navela kako je obavila odmah po primitku tog zahtjeva razgovor s roditeljima maloljetnog Mile Solde i zatražila od njih punu suradnju kako bi se što prije objelodanila istina,te je zakazala sastanak s predstavnicima UZB ŽZH za dan 01.12.2016 godine u 11,00 sati u tom tužiteljstvu,te im je poručila kako mogu pratiti emisiju pod „pod povećalom“ na Našoj TV dana 22.11.2016 godine u 20,00 sati u kojoj će gostovati glasnogovornik tog tužiteljstva Josip Aničić.

Glavna Tužiteljica je nadalje navela kako je UZB ŽZH prva udruga koja se obratila tom tužiteljstvu s zahtjevom za sastanak i kako je to prva udruga kojoj je to udovoljeno jer ona stoji na dispoziciji svima,za informacije koje su od općeg interesa za javnost.

Isto tako navela je kako Tužiteljstvo ŽZH poduzima i poduzimati će sve radnje iz nadležnosti tog Tužiteljstva uz napomenu kako valja razlikovati nadležnosti tog tužiteljstva i pojedinih PU,u ovom slučaju PU Široki Brijeg, iako se te nadležnosti u dosta slučajeva isprepliću.

Nakon nje riječ je uzeo Vlado Marušić Predsjednik UZB ŽZH koji je tužiteljici naveo razloge zbog kojih se UZB ŽZH uključila u cjelokupan slučaj Soldo,jer je Serafin Soldo pukom koincidencijom član Upravnog Odbora UZB ŽZH, Podružnica Šoroki Brijeg, ali kako bi se naša udruga svejedno uključila u slučaj bilo kojeg drugog žitelja ŽZH jer naša udruga priznaje samo Boga iznad i nikoga više u smislu otkrivanja istine što smo bezbroj puta do sada dokazali i pokazali. Marušić je nadalje naveo kako UZB ŽZH smatra kako su PU Široki Brijeg i Tužiteljstvo ŽZH načinili više propusta u istražnim i pred istražnim radnjama od kojih je naveo slijedeće:

-PU Široki Brijeg je slabo odnosno gotovo nikako osigurala mjesto nesreće iz čega su se rodile mnoge špekulacije,

-PU Široki Brijeg je učinila malo odnosno premalo na ispitivanju maloljetnih osoba jer je u prvim danima događanja ispitano tek 20 maloljetnika plus maloljetni Mile Soldo, što je nedovoljno u smislu otkrivanja „eventualnih“ počinitelja kaznenog djela ozljeđivanja maloljetnog Solde,

-Zbog propusta u istražnim i pred istražnim radnjama PU Široki Brijeg glasnogovornik Tužiteljstva ŽZH Aničić je u emisiji „po povećalom“ Naše TV više puta izjavio kako je PU Široki Brijeg načinila propuste zbog čega je to Tužiteljstvo ocijenilo kako na temelju prikupljene dokumentacije nema osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela teškog ozljeđivanja maloljetnika,

-Marušić je nadalje uputio kritiku i na račun Tužiteljstva ŽZH jer nije sukladno čl.11.stavak 1.i 2.Zakona o Tužiteljstvu ŽZH dalo priopćenje javnosti od 08 na 09.10.“0126 godine do 22.11.2016 godine u svezi tog slučaja iako je cjelokupna javnost ŽZH i šire bila s pravom uznemirena i zabrinuta imajući u vidu ozljede i dokumentaciju koju je javnost imala priliku vidjeti u medijima,

-Kritika je nadalje upućena i na račun ne izlaska dežurnog županijskog tužitelja na lice mjesta te noći jer po mišljenju UZB ŽZH taj tužitelj je imao obvezu to učiniti imajući u vidu težinu ozljeda maloljetnika,a tako je propisano i u ZKP FBiH.

Glavna Tužiteljica je odgovorila na te upite na način kako oni u Tužiteljstvu ŽZH odista dežuraju i dane i noći, poglavito u dane vikenda ali u principu izlaze na teren kada je riječ o smrtnim posljedicama bilo da su one proizvod ubojstva ili suicida,ali da zbog težih ozljeda oni izlaze na teren po procjeni dežurnog tužitelja koji je u suradnji s djelatnicima policije.

Nakon nje za riječ se javio Drago Grbavac koji je glavnoj tužiteljici rekao kako je tužiteljstvo dužno postupiti i po anonimnoj prijavi ako je u pitanju sumnja u počinjenje kaznenog djela s čime se ona i složila,ali je napomenula kako je to tužiteljstvo radilo na nizu slučajeva sa smrtnim posljedicama te kako je to tužiteljstvo i u tom smislu preopterećeno ali bez obzira na sve kako poduzima sve na otkrivanju ovog slučaja Soldo,te je pozvala sve prisutne da slobodno kažu pa makar i anonimno u odvojenom postupanju što znaju o ovom slučaju.

Vlado Marušić je potom rekao kako on kao osoba Vlado Marušić u svoje ime ali i u ime članova UZB ŽZH javno govori kako je maloljetni Mile Soldo brutalno pretučen od strane više počinitelja koji se mogu u vrlo kratkom roku pronaći imajući u vidu komentare na više portala koji daju odgovor na 80% istine tko je i zašto to učinio.

Za riječ su se kasnije javljali i Petar Ereš i Vjekoslav Dragoja i svi su od reda tražili objavljivanje istine u svezi ovog slučaja jer ta istina ma kakav bila mora biti i bez obzira na koga se ona odnosila.

Na kraju razgovora Glavna Tužiteljica Vesna Ćavar je izjavila kako ova istraga sukladno zakonu može trajati 6/šest mjeseci a ukoliko to bude potrebito može se produžiti na još 6/šest mjeseci s čime se UZB nije složila jer smatramo kako se otkrivanje ove istine mora saznati u puno kraćem vremenskom roku i od te istine nećemo odustati nikada.

Na kraju razgovora koji je završio oko 12,30 sati predstavnici UZB ŽZH su otišli na piće u obližnji kafić gdje smo razmijenili mišljenja u svezi ovog razgovora.

Poštovani članovi, i svekolika javnosti grada Širokog Brijega, ŽZH i šire!

Imajući u vidu kako ova udruga nikada nije imala tajni ni prema kome tako ćemo i ovaj put objaviti vam podatak kako sam ja dolje potpisani Vlado Marušić odmah po održanom sastanku dobio telefonski poziv od svoje supruge kako su 2/dva uniformirana policajca PU Široki Brijeg u 14,30 sati donijela mojoj kući jedan poziv za saslušanje u PU Široki Brijeg u svojstvu nekog svjedoka, što supruga nije htjela primiti (i hvala joj na tom), nakon čega sam dobio telefonski poziv od djelatnika PU Široki Brijeg iz zgrade da dođem preuzeti taj poziv što sam odmah i učinio i preuzeo ga negdje u 14,33 minute.

pozivlado112016

Na pozivu je pisao poziv za 15,00 sati istog dana 01.12.2016 godine (a iz Tužiteljstva sam izišao u 12,30 sati). Na pozivu je pisalo kako se pozivam u svojstvu svjedoka na okolnosti davanja iskaza u slučaju maloljetnog Mile Solde. Odmah sam pomislio kako je glavna tužiteljica Vesna Ćavar nakon što smo napustili tužiteljstvo nazvala PU Široki Brijeg da me pozovu u svojstvu svjedoka jer sam javno u tom tužiteljstvu rekao: “Ja Vlado Marušić u svoje ime govorim kako smatram a i većina naših članova te građana Grada Širokog Brijega, ŽZH i šire kako je maloljetni Mile Soldo brutalno pretučen a javnost grada Širokog Brijega i šire zna imena počinitelja a nitko ih javno ne govori“.

O pozivu sam odmah obavijestio Predsjednika UZB Borci BiH Dragu Grbavca, Predsjednika UZB Podružnica Posušje Vjekoslava Dragoju i Milog Marušića urednika portala SirokiBrijeg.info.

Drago Grbavac i Vjekoslav Dragoja su mi rekli da obavim razgovor i da će oni čekati sa vojskom spremni ukoliko nešto pođe po zlu a neka naši članovi i javnost znaju s kim imaju posla sada ubuduće i zauvijek. Jedan za sve svi za jednoga.

Mili Marušić je rekao i ja ću s tobom ući u PU Široki Brijeg gdje sam mu ja rekao da može, ali ukoliko mu ne omoguće da uđe neka me sačeka i dati ću mu priopćenje mog svjedočenja. Službujući policajac nije dozvolio Milom Marušiću ulazak sa mnom uz obrazloženje kako nema poziv za ulazak, a nije moj odvjetnik i Mili Marušić je ostao čekati me.

U PU Široki Brijeg su me primila 4/četvorica istražitelja i moj prvi dojam je bio kako su to korektni ljudi koji žele sa mnom obaviti korektan razgovor u skladu s postojećim zakonima i tako je i bilo. Voditelj tog tima mi je rekao kako su oni imali namjeru prije dva dana obaviti razgovor sa mnom jer je objavljeno na portalu Ljubuški.info kako je UZB ŽZH izjavila: “UZB ŽZH smatra kako je maloljetni Mile Soldo brutalno pretučen, te kako se imena počinitelja znaju u javnosti ali kako ih još nitko ne objavljuje“ i u tom smislu sam ja pozvan na davanje iskaza kao svjedok. Sada vi poštovani čitatelji procijenite da li sam ja pozvan po pozivu Vesne Ćavar glavne Tužiteljice ili po objavi na portalu Ljubuški.info? Vaša slobodna procjena.

Odmah da skratimo priču istražitelji tog novog tima su bili jako profesionalni na čemu im se zahvaljujem. Konačno sa mnom su ostala dvojica istražitelja po imenu Stanko Zadro zapisničar, i policijski službenik Tomislav Šarić. Njih je interesiralo otkud meni spoznaja kako je Mile Soldo brutalno pretučen i tko su počinitelji ukoliko javnost to već zna a ne objavljuje?

Imajući u vidu kako predstavnici ove udruge na čelu sa mnom i Dragom Grbavcem, te drugim predstavnicima naše udruge nikada ne bježe od istine i istinu će uvijek i zauvijek reći pa tako i ja rekao sam slijedeće: “Imajući u vidu iskaze roditelja,ne objavljivanje počinitelja preko 40 dana, imajući u vidu fotografije i medicinsku dokumentaciju Mile Solde, preko 500 komentara na raznim portalima na kojima se spominju počinitelji i to ne njihova imena, već indicije čiji su oni sinovi, kao i to da se spominju uzročno-posljedične sveze između ekskurzije i događanja na tom rođendanu u vikendici, ja sam dolje potpisani Vlado Marušić izišao s tim priopćenjem i kako se imena počinitelja znaju u gradu Širokom Brijegu a i šire ali se ne objavljuju. Zbog svih tih razloga naša udruga traži objavljivanje istine o ovom slučaju pa taman ona bila bolna za bilo koga. S tim u svezi naša udruga smatra kako će ovaj novi tim od 6/šest ljudi koji je od mene uzimao iskaz potpuno objektivno riješiti ovaj slučaj u jako kratkom roku uz napomenu kako se naša udruga ne slaže s konstatacijama glavne tužiteljice Vesne Ćavar kako ova istraga po zakonu može trajati 6/šest mjeseci a potom još 6/šest ukoliko to bude potrebito, jer opravdano držimo kako se ovaj slučaj da riješiti u puno kraćem roku“.

Zapisnik o iskazu svjedoka sam u potpunosti razumio,isti mi je pročitan i stojim iza svakog slova koje je napisano i iza svake riječi koju sam izrekao.

Mili Marušić koji me je sačekao rekao mi je kako im nisam rekao da će se i on rado odazvati u svojstvu svjedoka u ovom predmetu ukoliko ga pozovu.

Amen i aleluja!
Bog i Hrvati!

Vlado Marušić

17 komentara

 1. okanite se toga vise ovo je ddijal svakom bitno je da je soldo dobro

  Like(2)Dislike(23)
 2. 0126- te godine kad je to bilo i gledajte na nasa tv 22.11 valjda 12-tog triba najprije skontat sta pise

  Like(1)Dislike(0)
 3. A ANONIMNA zasto da se ljudi okanu???Bas zbog tebe i takvih “OKANI SE TOGA ” nam je drzava opcina a i gradovi pa cak i sela doslo do ovoga da se moze radit sta hoce bez kazne al Bog je reka mozes koliko hoces al nemozes dokle hoces i ovakvim stvarima treba jednom stat na kraj ovo je uzas a samo jedno pitanje jos na ovo da li bi se ti “okanila” kad bi neko tvoj bio u pitanju ? Naravno da je puno lakse kad je rijec o drugom i od svega ovog da Soldo nije smrtno stradao a mogao je a te iste siledzije od te noci se kriju iza svojih tatica koji novcem kupuju sutnju od istih onih ljudi kojima bi sutra dijeca mogla nastradat jednako ili gore nego Soldo al ne razmisljaju o tome dok je sve u redu ne na ovakve stvari nikad vise nitko od nas ne bj smio rec “OKANI SE TOGA” sad momak nije stradao a sta ce bit iduci put zar bi se trebali bavit samo smrtnim slucajevima???

  Like(13)Dislike(1)
 4. Moj Marušiću smiri ti mallo loptu toje stoka da nebi bilo ko i Blažu Kraljeviću oni nemogu vidit nikoga ko nije njihov istomišljenik pozdrav

  Like(5)Dislike(5)
 5. Citat:
  “Drago Grbavac i Vjekoslav Dragoja su mi rekli da obavim razgovor i da će oni čekati sa vojskom spremni ukoliko nešto pođe po zlu a neka naši članovi i javnost znaju s kim imaju posla sada ubuduće i zauvijek”.

  Spremate li vi to nekakve likvidacije?

  Ili je ovo vojni udar?
  Jesmo li mi stvarno Turska?

  Like(1)Dislike(8)
 6. Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati.

  Široki Brijeg danas.

  Like(8)Dislike(1)
 7. Gospodine Marušiću, pa normalno je da vas pozovu kao svjedoka, ako pred tužiteljicom izjavite da znate počinitelja.
  I zašto zbog toga prijetite nekakvom “vojskom”, na koga bi ta “vojska” trebala krenut?
  Na tužiteljicu? Na policiju?
  Ili na navodne počinitelje?

  Ajte se malo primirite i razmislite šta radite.

  Like(4)Dislike(7)
 8. Niko nije primjetio da je na razgovor pozvan sam Vlado u prostoriju di su 4 istrazitelja pa zar ne bi trebalo tu biti i 4 branitelja.Kad se sastavlja zapisnik svako slovo je bitno i uvjek cetiri vise znaju nego jedan.

  Like(3)Dislike(0)
 9. izet i faruk su mila majka naspram ovi cirkusa neznam sta ima toliki naboj se stvara koja vojska koga ce braniti nikoga glupost najveca

  Like(0)Dislike(7)
 10. za ……….

  Vidim da se ovom halabukom baš lijepo situacija riješila!
  Moglo je ovo i ono. Moga je mali biti i trijezan i ……… pa bi danas zna šta se na rođendanu događalo.

  A i svi vi, čija djeca slave rođendane, sama, na nekakvim vikendicama ste jako pametni.
  Staviš 50-ak dječurlije sa gomilom opijata u nekakvu vikendicu bez ikakve kontrole.
  Svaka čast.

  I nije to samo na ovom rođendanu, tako je na većini.
  Da starci ne smetaju, a oni su odgovorni. Moš mislit.

  Like(3)Dislike(4)
 11. Treba samo utvrdit tko je malog onako unakazio. I to je sve.

  Like(3)Dislike(2)
 12. Za zavoznika: nije to sve..

  Ima još 2 sljedeća bitna koraka, koja tom prvom u pravnom sustavu sljede:

  1. Utvrda krivca/krivaca od suda.
  2. Presuda suda za novčanu odštetu Soldi u iznosu ca. 1.000.000,- Maraka.

  I treće i najbitnije:

  3. Naplata (dobrovoljna ili prisilna) tog novca od krivca/ krivaca.

  Tek nakon ta 3 koraka možemo reći da smo mi u Hercegovini odgovorno i pravno društvo.

  AMEN.

  Like(3)Dislike(1)
 13. Anoniman evo i sami ste napisali da nije bio pijan kakve to veze ima sto je bio pijan moga bi svakok drugog onda mlatit zbog pijanstva ovde je prica o nasilju a sto se tice alkohola i tu je drzava podbacila iako imaju zakoni ko smije i od koliko godina pit al naravno da se toga ne pridrzavamo a ova situacija ce se rijesit bas zbog ove halabuke kako je vi nazivate jer da se narod nije pobunio niko nista nebi znao o ovome kako je momak brutalno pretucen ostalo bi samo suskanje u sirokom kako su nekog momka prebili tako da u ovoj jadnoj drzavi ocito uspjeva kad se pobunis i dignes sve na noge ili da uzmes stvar u svoje ruke i vratis istom mjerom

  Like(2)Dislike(0)
 14. ……
  “a sto se tice alkohola i tu je drzava podbacila iako imaju zakoni ko smije i od koliko godina pit”
  oćeš reć da je policija trebala upast na ovaj rođendan, pokupit svu ovu dicu i u pritvor i napravit prijavu za socijalnu službu.
  Zar je posao policije i države da odgaja djecu.
  Postoji i zakon po kojem djeca do 18 godina mogu bit vani samo do određenog sata, pa da ih ne pokupi murija roditelji su im organizirali “to što su organizirali” u privatnoj vikendici. Tamo ih policija ne može pokupit.
  Mašala, još jednom smo izigrali zakon.
  Pa kad se dogodi sr… ko ovo, onda neka policija utvrđuje šta se dogodilo……

  Meni je iskreno žao ovog momka.

  Ali nije ovo jedini rođendan koji je organiziran na ovaj način.
  Nadam se da će bar ubuduće roditelji pazit kako organiziraju rođendane svoje djece a i na kakve rođendane puštaju svoju djecu.

  Kažeš da je halabuka uspjela. Znači da je utvrđeno ko je kada i šta napravio, potvrđeno policijskim izvješćem. Malo sutra.
  Policija i tužilaštvo još uvijek šute.
  Halabuka 0 bodova.

  Like(0)Dislike(0)
 15. cuj treba samo utvrdit,osudit ga ne treba jel ?

  Like(0)Dislike(0)
 16. Meni nista nije jasno.
  Kako nema ozljeda na sakama tih koji su bili na zabavi. A tih dvadeset sto su ispitani to su sigurno zenski rod ispitivali.
  Tribalo je sve ispitivat istu noc. Pa makar trajalo tri dana i trk noci.
  Mora bit krvi na robi i rukama pocinitelja.
  Mislim da policija nije uradila svoj posa kako treba. Pa sad ste sve digli nanoge. Tako i trba istina treba izac na svijetlo dana. Samo netiba odustat od ovoga svaka cast ljudima sto pomazu.

  Like(3)Dislike(0)
 17. Ići dalje

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.