Široki Brijeg: Pogledajte kako će izgledati rekonstruirani Borak

Projekt “Adriatic canyoning” kojim su partneri iz triju zemalja aplicirali u okviru 1. poziva Interreg-IPA CBC Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro, u srpnju prošle godine, bit će financiran iz pretpristupnih fondova Europske unije.

Povodom toga u Splitu su potpisana još tri ugovora. Uz ravnateljicu Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i čelnicu Upravljačkoga tijela Stellu Arneri, ugovor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 1.598.253,00 eura za projekt Adriatic Canyoning potpisao je gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević.

Projektni prijedlog predan je u okviru treće prioritetne ose “Unaprjeđenje razvoja turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine” i rezultat je zajedničkog rada šest partnera. Lider na projektu je Grad Široki Brijeg, a ostali partneri su: Općina Grude, Grad Drniš, Grad Obrovac, “Zadra nova” – Razvojna agencija Zadarske županije i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg-Novog – Herceg-Novi.

Ukupna vrijednost projekta svih partnera je 1.880.297.68 €, dok je u okviru toga, za Grad Široki Brijeg predviđeno 461.014,92 €, od čega je 391.862,68 € bespovratnih sredstava.

Projektom Adriatic Canyoning želi se potaknuti razvoj turizma u jadranskom zaleđu te su u tu svrhu odabrane specifične lokacije (Peć mlini i Borak u BiH, Zrmanja i Čikola u Hrvatskoj, te Orjen i Vrbanj u Crnoj Gori) – mjesta bogata kulturnom i povijesnom baštinom,koja trenutno nisu dio postojeće turističke ponude, a koje će poslužiti kao model za razvoj aktivnog turizma u jadranskom zaleđu. Cilj projekta je ove lokacije integrirati u postojeću turističku ponudu s novim i atraktivnim turističkim sadržajem, namijenjenim turistima i posjetiteljima koji žele aktivniji i adrenalinski odmor.

Projekt će trajati 30 mjeseci pod vodstvom vodećega partnera Grada Širokog Brijega. Planirano je da se projektom kreira prekogranični model za bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne baštine jadranskog zaleđa, kao i promocija aktivnog turizma koji posljednjih godina bilježi konstantni porast.

Na multilateralnom pozivu prekogranične suradnje, predano je ukupno 165 projekata, a Adriatic canyoning je zauzeo treće mjesto na rang listi za prioritetnu os 3, u okviru koje su sredstva odobrena za pet projektnih prijedloga. Ukupno je odobreno financiranje 21. projekt u sve četiri osi.

Glavni cilj ovoga projekta je poboljšanje turističke ponude Grada Širokog Brijega, kao i stvaranje kvalitetnijeg ambijenta za život samih građana. Rijeka Lištica koja izvire nedaleko od centra grada, sa svim svojim izvorištima, tokom kroz kanjon i kroz grad stvara jedinstven prirodni ambijent sa velikim potencijalom u smislu turističke ponude grada, a i u poboljšanju svakodnevnog života građana.

Svojim tokom u svega par kilometara od izvora do centra grada stvara različite ambijente, tako da je moguće šetnjom iz samoga centra grada uz rijeku doći za 20-30 minuta do samih izvorišta i netaknute prirode. Tok rijeke od centra do samih izvorišta je upravo kostur ovoga idejnoga projekta koji u svojim dijelovima od juga prema sjeveru stvara različite ambijente praćene različitim sadržajima (od ugodne šetnje i vožnje biciklom do adrenalinskih sportova i planinarenja te razgledavanje prirodne i kulturno-graditeljske baštine ovog kraja). Cijeli obuhvat je u lošem stanju, što se tiče održavanja, opremljenosti urbanom opremom, općenito je prisutna devastacija prostora.

Ovim projektom planirano je oplemenjivanje vrijednoga prostora i ambijenta arhitektonsko urbanističkim intervencijama, opremanjem adekvatnom urbanom opremom, dodavanjem sadržaja, u smislu što boljega funkcioniranja kao turističke destinacije, a i samoga gradskoga javnog prostora, priopćeno je iz Gradske uprave.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

 1. Svagdi se nesto ozbiljno radi samo je u grudama pojam dm i novi kafic

  Like(3)Dislike(1)
 2. A di je projekt za pec mline. Ili ce opet netko pare u dzep i pomalo

  Like(0)Dislike(1)
 3. Sta nas briga sta je u sirokom

  Like(0)Dislike(2)
 4. policajac štrajkaš

  kome rade za bijedu koja neradi nerade jer opet sve rade za uhljebe jer oni imaju lovu mogu platit sve

  Like(0)Dislike(0)
 5. Evo nesto pametno i pohvalno od nasih susjeda bravo omladino.Za dom spremni poc kuci brzo.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.