Široki Brijeg: Položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na pobijene franjevce i puk

Na Trgu širokobrijeških žrtava u sklopu obilježavanja “Dana sjećanja na pobijene franjevce i puk”, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve pobijene franjevce i puk.

Vijence su položila izaslanstva Grada Širokoga Brijega i Županije Zapadnohercegovačke: gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević, predsjednik Gradskoga vijeća Široki Brijeg Vinko Topić, predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, predsjednik Skupštine ŽZH Ante Mišetić i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje grobišta Širokoga Brijega Pero Kožul; Izaslanstvo Hrvatskoga narodnoga sabora: član Predsjedništva HNS-a i Ministar branitelja ŽZH Mladen Begić, voditelj Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a Ilija Vrljić i ispred Hrvatskoga memorijano – dokumentacijskoga centra Hrvoje Mandić; Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske – Ministarstvo za branitelje RH: pomoćnik ministra Stjepan Sučić i Ivana Paltrinieri.

Nazočili su i predstavnici gradske i županijske izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata.

Nakon intoniranja hrvatske himne, fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva fra Leo Petrović i 66 subraće, predvodio je molitvu za sve žrtve.

Nakon završetka programa, gradonačelnik Miro Kraljević upriličio je prijem u gradskoj upravi.

Općinsko vijeće Širokoga Brijega je 23. veljače 2012. donijelo odluku da se 7. veljače obilježava kao “Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk”, dok je taj dan Županija Zapadnohercegovačka 2014. godine proglasila kao “Dan sjećanja na žrtve komunističkoga zlosilja”, priopćeno je.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.