ŠIROKI BRIJEG: Uskoro nove tvornice pelena, autodijelova i solarna elektrana

Široki Brijeg počeo je pripreme za velike investicije. Naime, nekoliko lokalnih gospodarstvenika zainteresirano je za otvaranje tvornica pelena i autodijelova, te jedne solarne elektrane, pa je Grad pristupio izradi Plana parcelacije zemljišta za izgradnju tih pogona. Kako se doznaje u Gradskoj upravi, budući investitori su tvrtke “Viktoria” i “Prančiok”, te širokobriješki preduzetnik Karlo Soldo, koji već dugo radi u Austriji.

Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, kaže za portal eKapija.com da je početak gradnje moguć već u ovoj godini.

”Najprije krećemo sa parcelacijom zemljišta, a rok za završetak tog posla je šest mjeseci. Siguran sam da će naše službe posao obaviti mnogo ranije, te početak izgradnje ovih postrojenja možemo očekivati odmah po okončanju parcelacije,” kaže Kraljević i dodaje da se zasad ne može detaljnije govoriti o vrijednosti investicija, kapacitetima, te broju potrebnih radnika.

Naime, na sjednici Gradskog vijeća 27. lipnja poduzeti su bitni koraci za razvoj gospodarstva Širokog Brijega. Prema riječima gradonačelnika, jedna od donesenih odluka je da se izradi plan parcelacije za proširenje industrijske zone Knešpolje, gdje bi se gradila tvornica autodijelova.

”Zahtjev za ovaj posao podnio je gospodarstvenik Karlo Soldo, porijeklom iz Širokog Brijega, koji radi u Austriji. On je zainteresiran za kupnju 10.000 metara četvornih zemljišta gdje bi otvorio pogon za proizvodnju dijelova za automobilsku industriju” kaže Kraljević.

Takođe, pristupilo se izradi plana parcelacije za izgradnju pogona za proizvodnju pelena u selu Buhovo.

”Ivan Sabljić iz širokobriješke tvrtke “Viktoria” uputio je 7. ožujka 2014. godine zahtjev za parcelaciju navedenog zemljišta radi izgradnje farme koza. Gradsko vijeće je to odobrilo, ali je tvrtka u međuvremenu zatražila izmjenu plana, tako da će sada graditi tvornicu pelena. Prema informacijama kojima raspolažemo, investitor je odustao od izgradnje farme koza. Osim toga, lokalna firma “Prančiok” planira u Dobrkovićima, kod poslovne zone “Trn”, graditi solarnu elektranu. Investitor je tražio prostor od 20.000 metara četvornih,” navodi Kraljević u razgovoru za eKapija.com

I ovdje nije kraj ulaganjima u sjedište Županije Zapadnohercegovačke. Više od pet milijuna KM planirano je za sustav navodnjavanja, kaže Miro Kraljević, što će znatno unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju u ovom mjestu.

”Projekt rekonstrukcije i proširenja sustava za navodnjavanje treba biti završen do proljeća 2016. godine, a financira ga Svjetska banka. U sklopu toga, slijedi i rekonstrukcija akvadukta na rijeci Lištici. Realizacijom ovog višemilijunskog projekta značajno će se povećati mogućnost natapanja zemljišta, te će biti stvoreni preduvjeti za aktivnije bavljenje poljoprivrednom djelatnošću, što se već osjetilo na terenu i u ovoj godini.

Široki Brijeg će do kraja godine dobiti i moderni autobusni kolodvor na 3.910 metara četvornih. Gradonačelnik kaže za eKapiju da će u ovom mjesecu, javno-privatnim partnerstvom između Grada i tvrtke “Miškić bus”, početi izgradnja kolodvora. Investicija je vrijedna oko 1,5 milijun KM.

Uskoro kreće i izrada strategije za razvoj grada.

”Na sjednici 27. lipnja usvojeno je Rješenje o imenovanju članova Partnerske skupine za izradu Strategije razvitka Grada Širokog Brijega 2016. – 2025. Znači počinjemo s izradom jednog od ključnih dokumenata razvoja našeg grada” kaže Kraljević.

Kao i mnoge druge općine u BiH, Široki Brijeg ima određene beneficije za investitore. Grad je usvojio odluku o smanjenju cijene zemljišta za investitore koji su spremni zaposliti nove radnike.

”Cijena zemljišta može se umanjiti za određeni postotak u zavisnosti od toga koliko je investitor planirao otvoriti radnih mjesta. Ako je riječ o proizvodnoj djelatnosti, cijena je dvostruko manja, pa se tako tržišna cijena po metru četvornom može umanjiti i do 40 posto od stvarne cijene zemljišta.

U Širokom Brijegu postoje dvije industrijske zone. U “Knešpolju” nije ostalo još mnogo prostora za gradnju, kaže gradonačelnik, ali je prije godinu dana, puštanjem u rad pogona kompanije “Feal”, otvorena poslovna zona “Trn”. Ona je udaljena 3 kilometra od grada i nalazi se uz magistralnu cestu M6.1.

”Ukupna površina industrijske zone “Trn” je 128 hektara, a gospodarstvenicima je na raspolaganju 55. Veličina parcela u prvom dijelu zone je od 5.000 do 16.000 metara četvornih, a u planu je da se desetak parcela putem tendera ponudi investitorima za proizvodno-poslovne sadržaje,” navodi Kraljević.

Najveći potencijali Širokog Brijega su metaloprerada (tvrtka Feal), građevinarstvo (Hering, A3), proizvodnja obuće (FBD), poslovne usluge i usluge zastupanja (Mepas, MCI), te proizvodnja duhana, vinove loze, voća i povrća, piše eKapija.com

Gradonačelnik Širkog Brijega kao primjer uspješne kompanije navodi tvrtku “EZ–Engineering”, u kojoj je zaposleno više od 70 inženjera raznih struka.

”Tvrtka je osnovana prije deset godina. Pruža inženjerske i strojarske usluge dizajna u različitim sektorima međunarodne automobilske, avio, željezničke industrije, te brodogradnje. Ovo je jedan od primjera koji bi mogli slijediti budući investitori.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.